Perşembe, Nisan 25, 2024

AMD Radeon RX 6800 Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, AMD’nin en yeni ekran kartlarından biri olan Radeon RX 6800 ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Yeni yıla girmeye sayılı günler kala AMD, yeni yılda yepyeni ekran kartı modelleri ile kullanıcıların kapısını çalmaya başladı. Üst segmentte beklenilen rekabeti sunamayan ve bu alanda pek model göremediğimiz AMD, daha çok orta sınıfta yüksek rekabet gücü sunan kartlarla piyasayı domine etmişti. Bu kez yeni RDNA 2 mimarisinden güç alan marka, rekabette yeni bir sayfa açacağı ekran kartı modeli olan RX 6800 modelini tüketiciler için sunmaya başladı.

Bizlerde serinin bu güçlü kartını AMD desteği ile ofisimize konuk ettik ve yeni nesilde AMD’nin tepe modelinde neler sunabildiğine yakından baktık. Dilerseniz gelin, yeni AMD Radeon RX 6800 ekran kartına yakından bakalım.

Tasarım

Elimizde bulunan model, herhangi bir ekran kartı firmasının ürettiği model değil. Doğrudan AMD tarafından tasarlanan Radeon RX 6800 ekran kartı ile baş başayız. Kartın son derece şık, siyah bir kutusu bulunuyor. Sol üst köşede AMD logosu dikkat çekerken, gövdede kartın fanlarını ve Radeon logosunu görüyoruz. Sol alt bölümde ise kartın yetenekleri hakkında çeşitli bilgiler sıralanmış.

amd rx 6800 002

Ekran kartını kutusundan çıkardığımızda ise farklı bir içerik görmüyoruz. Kartın kendisi, çeşitli belge ve kılavuzlar dışında kutuda dikkat çeken farklı bir içerik bulunmuyor.

AMD Radeon RX 6800 son derece şık ve dikkat çekici bir tasarıma sahip. Bu noktada tasarım dilinde siyah, gri ve kırmızı renkleri kullanan AMD, malzeme tarafında metal bileşenlerden yararlanmış. Kart, 26.7 cm uzunluğa sahip. Son derece büyük olan kart için kasa içerisinde iki adet slottan fedakarlık etmeniz gerekiyor. Ağırlık tarafında ise tepe modellerden alışkın olduğumuz ağırlığı elimizde hissedebiliyoruz.

amd rx 6800 003

Kartın tasarımında üç fanlı yapı ilk dikkat çeken detay oluyor. Üç fanın da aynı yönde dönüş aldığı tasarımda arka bölümde herhangi bir harici havalandırma desteği bulunmuyor. Sadece grafik işlemcinin olduğu bölümde bırakılmış X görünümlü tasarım, bu noktada farklılık sunan detay olarak karşımıza çıkıyor. Fanların olduğu alanda gri renk kullanan AMD, fan kanatlarında da gri çizgiler kullanarak siyah ile birlikte göze hoş gelen bir tasarım dili üretmiş. Ayrıca renklerin kartı daha premium bir havaya kattığını ve daha asi gösterdiğinin de altını çizelim.

amd rx 6800 005

Kartın üst bölümünde daha dinamik bir tasarım gözlemliyoruz zira bu alanda göze kırmızı renk detayı çarpıyor. Orta kısımda Radeon logosu ve logonun arka kısmında ise soğutma blokunun ızgaralı göze çarpıyor. İki alanı içine katan sınır çizgileri de aynı şekide kırmızı renkler detaylandırılmış. Spor arabaların arka stoplarını anımsatan bu tasarım, kart üzerinde son derece şık durmuş. Radeon ibaresinin kırmızı aydınlatmalara sahip olduğunu da belirtelim.

Termal Tasarım

AMD Radeon RX 6800, tasarım noktasında dikkat çekici bir yapıya sahip. Peki bu güzel tasarımın içerisinde AMD, termal alanda ne gibi geliştirmeler sunmuş?

amd rx 6800 007

Ekran kartının içerdiği termal tasarımı yakından görebilmek adına iç kısma giriş yapmamız gerekiyor. Arka plakada bulunan dört vidanın sökülmesiyle ulaşabildiğimiz soğutma sistemi, AMD’nin soğutma performansına ne denli özen gösterdiğini bizlere sunuyor. Bu alanda kartı bloklarına ayırdığımızda soğutma bloku, PCB ve soğutmaya destek sunan ek detaylar bizleri karşılıyor.

amd rx 6800 012

Termal tasarımda dikkat çeken en önemli nokta, PCB üzerine yerleştirilmiş termal pedler oluyor. Bu noktada VRM, mofset, bellek ve kapasitörlerin neredeyse tamamı, soğutmanın daha verimli ve etkili gerçekleşmesi adına termal pedler ile örtülmüş. Esasen önceki nesillerde iç yapıda sadece GPU üzerinde tek bir termal macun görürdük. Ancak artan sıcaklık değerlerini dengeleyebilmek için daha fazla noktada soğutma çalışması gerekiyor. Bu alanda da AMD, PCB üzerinde fazla ısınan noktalara termal pedler ile müdahalede bulunmuş.

amd rx 6800 008

Soğutma blokunda ise ısı iletkenliği yüksek bakır malzeme kullanılmış. Izgaralar, hava akışının etkili dağılması için kimi yerlerde çıkıntılı ve yoğun kimi yerlerde ise düz ve nadir konumlandırılmış. Ekran kartı, iskelet yapısında arka plaka, PCB, soğutma bloku, blok çerçevesi ve fan bölümü ile toplamda dört parça halinde paketlenmiş. Tüm bu tasarım bütünlüğünün soğutma tarafındaki performansı ise, yaptığımız testlerde netice veriyor.

Yeni RDNA 2 Mimarisi

AMD Radeon RX 6800 ekran kartının tasarımsal detaylarını bitirdik. Asıl önemli nokta olan teknik tarafta kartın yapabildiklerine değiniyoruz. Ekran kartının teknik detaylarında en önemli ayrıntı, AMD’nin yeni nesil oyun konsollarında da kullandığı yepyeni bir grafik mimarisi olan RDNA 2.

amd rx 6800 004

RDNA 2 grafik mimarisi, önceki nesilde gördüğümüz RDNA 2 ile kıyaslandığında ciddi manada performans artışı getiren özellikler ve teknolojiler barındırıyor. Bunlardan ilki, güç tarafında artan verimlilik. Önceki nesille kıyaslandığında watt başına sunulan performansa bakıldığında RDNA 2 mimarisi, %50 oranından daha fazla bir güç ve performans kazanımı sunuyor. Bununla birlikte yeni Infinity Cache teknolojisini de kullanan mimari, verilerin VRAM’den önce ön bellekte daha hızlı işlenebilmesine olanak tanıyor ve bant genişliğini %116 seviyelerine kadar arttırabiliyor.

Diğer yandan yeni mimari, elbette donanım tabanlı ışın izleme teknolojisine de ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda FidelityFX teknolojisi sayesinde keskinlik, renk düzeltmeleri ve yapay zeka yardımlı upscale özellikleri bu mimariyi destekleyen ekran kartları ile kullanılabilir oluyor. Mimarinin getirdiği en önemli özellik ise işlemci ile eş zamanlı çalışarak performansı üst seviyeye çeken Smart Access Memory teknolojisi.

amd rx 6800 006

Smart Access Memory sisteminde, işlemci ile ekran kartı arasındaki diyaloğun daha gelişmiş bir halini görüyoruz. Eski nesillerde işlemciler, ekran kartlarında bulunan belleğin sadece ufak bir kısmına ulaşabiliyordu. Dolayısı ile sınırlı kapasitedeki bu veri, performansa doğrudan olumsuz etki ediyordu. AMD, Smart Access Memory sistemi ile işlemcinin ekran kartı belleği üzerindeki erişim kilidini kırıyor ve yerine göre sınır olmaksızın tüm veriye ulaşabilmesine olanak tanıyor. Bu özellik sayesinde gecikmeler düşerken, genel performans daha fazla artıyor.

amd rx 6800 014

Bu teknoloji esasen daha öncelerden beri mevcuttu ancak uzun zamandır kullanımı noktasında herhangi bir çalışma yapılmamıştı. AMD, bu alandaki eksikliği bu özellik ile doldurarak kartlarının performansına doğrudan olumlu katkılar sağlamış oldu. Elbette bu teknoloji, şimdilik Ryzen 5000 serisi işlemciler ve 500 serisi anakartların 6000 serisi ekran kartları ile birlikte çalışması durumunda aktifleşiyor. Ancak AMD, yakın zamanda önceki nesillere de bu teknolojiyi kullanma imkanı sunabilir.

Teknik Detaylar

AMD Radeon RX 6800 ekran kartının sahip olduğu teknik detaylarda artırılmış VRAM boyutunu görüyoruz. Rakibi NVIDIA kartlara göre daha fazla alan sunan AMD, ekran kartında 16GB boyutunda GDDR6 bellekler kullanıyor. Bellekler, çalışma frekansında 16Gbps hıza ve 256-bit veri yoluna sahip.

Diğer tarafta ekran kartının içerisinde 3840 adet grafik çekirdeği bulunuyor. 2105 MHz frekans hızında çalışabilen bu işlem birimlerine 60 ışın ve 60 hesaplama birimi eşlik ediyor. Toplamda kart üzerinde bulunan transistör sayısı ise 26.8 milyar.

  • Mimari: RDNA 2
  • Işın İzleme: 60 Donanım birimi ile mevcut
  • Infinity Cache: 128 MB
  • Bağlantı Yuvası: PCI-e 4.0
  • Grafik Belleği: 16GB GDDR6
  • Bellek Hızı: 16 Gbps
  • Grafik Çekirdeği: 3840
  • Çekirdek Hızı: Temel 1815 MHz / Boost 2105 MHz 
  • Bit Değeri: 256 Bit
  • Giriş Çıkışlar: HDMI 2.1 / DisplayPort 1.4 / Type-C
  • TDP: 250W
  • Önerilen PSU: 650W

Radeon RX 6800, teknik tarafta güç tüketiminde de dikkat çekiyor. Bu bağlamda TDP değeri 250W olan ekran kartı, önerilen PSU gücü tarafında 650W seviyesinde bir güç kaynağı ile sıkıntısız çalışabiliyor. Güç kaynağı ile bağlantı ise 8+8 pinlik bir yuva ile sağlanmakta.

Ekran kartının giriş çıkış teknolojilerinde elbette yeni nesil noktalar mevcut. NVIDIA tarafında kaldırıldığını gördüğümüz Type-C portuna sahip olan ekran kartı, aynı zamanda HDMI 2.1 ve DisplayPort 1.4 güncel sürümlerine de ev sahipliği yapıyor.

Performans

Kartın tüm detaylarına değindik ve son söz olan performansa sıra geldi. Bu noktada performans testimizi elbette yüksek grafik kalitesi sunan AAA kalite oyunlarda gerçekleştirdik. Yaptığımız testlerde oyunlar, 2560x1440p çözünürlükte ve en yüksek Ultra ayarlarda denendi. Elde ettiğimiz sonuçlara değinecek olursak şunları aktarabiliriz.

Her ne kadar rekabetçi oyunlar, bu kalitedeki yüksek güce sahip kartlar için çerez niyetinde yapımlar olsa da, rekabetçi oyunlardaki milisaniyeler ve kare oranları sonuçlara doğrudan katkılarda bulunuyor. Bu tarafta CS: GO ve Valorant gibi güncel rekabetçi oyunlarda ekran kartı, 400 FPS oranlara kadar kare hızlarını bizlere sunabildi.

amd rx 6800 015

Diğer tarafta Cyberpunk 2077, Control gibi yüksek kaliteli grafiklere sahip oyunlarda da Radeon RX 6800, kaliteden ödün vermeden 60 FPS üzerinde sonuçları bizlere sundu. Cyberpunk 2077, bildiğiniz gibi optimizasyon tarafında ciddi sıkıntıları olan bir oyun. Bu sıkıntılara rağmen ekran kartı, oyunu donma ya da takılma yapmadan 60 FPS üzerinde oynatmayı başarıyor. Henüz ışın izleme desteği olmadığı için ise bu tarafta bir sonuç belirtemiyoruz.

Işın izlemenin deneyimlenebildiği en iyi oyunlardan biri olan Control’de ise ekran kartı şaşırtıcı sonuçlar veriyor. Işın izleme kapalı durumda 180 FPS civarında seyreden oyun, ışın izlemenin aktifleşmesi ile birlikte 60 FPS civarlarına kadar kayıp yaşatıyor. Dolayısı ile bu alanda ekran kartı optimizasyonunun önemi ortaya çıkıyor. Bildiğiniz gibi bu oyunlar, ilk olarak NVIDIA ekran kartları ile uyumluluk sunmuş ve yeni sürücüler ile oyunlara tam uyum sağlanabilmişti. Elbette AMD kanadında da sürücü çalışmaları, kartların en iyi performansı için sürdürülüyor olacaktır.

amd rx 6800 06

Sonuç olarak test oyunları, ekran kartının 2K çözünürlükte en yüksek ayarlarda 60 FPS üzerini çok çok rahat şekilde çalıştırabildiğini bizlere gösteriyor. 4K çözünürlükte ise 30 FPS seviyeleri kabul edilebilir sınırda.

Hocanın Yorumu

AMD Radeon RX 6800, tepe tarafta rekabeti kesinlikle kızıştıracak bir ekran kartı. Rakibi NVIDIA ile kıyaslandığında RTX 3070 modelinin tam karşısına oturan bu ekran kartı, yeni RDNA 2 mimarisi ve gelişmiş Infinity Cache, Smart Access Memory gibi özelliklerle performans tarafında dikkat çekici sonuçlar üretiyor.

Önceki nesilde kıyaslama yaptığımızda modeller tepe model bile olsa, AMD tarafında eksik kalan ışın izleme teknolojisi, artık yeni nesil kartlarda da yer aldığı için kafa kafaya bir rekabet görebileceğiz. Işın izleme teknolojisine ek olarak FidelityFX teknolojisi ile DLSS benzeri çözümleri de karta entegre eden AMD, orta üst sınıfta son derece başarılı bir ekran kartı ile karşımıza çıktı.

ustun performans tasarim editor tavsiyesi odul 2021

Fiyat tarafında henüz bir bilgi yok zira partner firmaların modelleri henüz satışa çıkmadı ancak RTX 3070 modellerinden bir tık daha pahalı olabileceğini düşünüyoruz. Bunun tek sebebi ise AMD ekran kartlarında bulunan VRAM miktarı, NVIDIA tarafındaki kartlardan daha büyük kapasite sunuyor olması.

Sonuç olarak AMD, yeni nesilde yeni üst düzey kartları ile rekabete tekrar ortak oluyor. Sunduğu yenilikçi çözümler, yüksek oyun performansı ile dikkatleri tekrar üzerine çeken AMD, yazılım ve sürücü tarafındaki eksiklikleri de giderebilirse, önümüzdeki süreçte pazarda liderliği yakalamayı da başarabilir. Elbette rekabetin artması, en çok biz kullanıcılara yaracak.

İncelemeyi burada tamamlarken, kartın video inceleme bağlantısına yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş  ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler