PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, ASUS ROG Strix RTX 3070 ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz.
2020 yılını geride bırakırken, yıl içerisinde duyurulan teknolojileri de yeni yılda yavaş yavaş karşılamaya başladık. Daha önce NVIDIA’nın yeni nesil 3000 serisi ekran kartlarının referans tasarımları duyurulmuş ve tüketicilerin beğenisine sunulmuştu. Partner firmalar tarafında beklenen kartlar da nihayet 2021 yılı içerisinde paylaşılmaya başlandı. Bu firmalardan biri olan ASUS’da ilk kartını kullanıcılarla paylaştı.
Yeni nesil NVIDIA RTX 3070 GPU’sunu kullanan yeni ASUS ROG Strix RTX 3070 ekran kartını, ofisimize konuk ettik ve bizlere neler sunuyor yakından baktık. Şimdi gelin, incelememizin detaylarına inelim.
Tasarım
ASUS ROG Strix RTX 3070 ekran kartının tasarımından önce kutu içeriğine değinelim. Kutu tasarımı alışıla gelmiş ASUS ROG ailesinin ekran kartları serisi ile benzer tasarım detaylarını taşıyor. Siyah renkte tasarlanan kutu, üzerinde ekran kartının görsellerini, RGB efektlerle süslenmiş ROG logosunu ve teknik tarafta dikkat çeken ibareleri taşıyor. Kutuyu açtığımızda ise ekran kartının kendisi, mini bir ROG cetvel, iki adet kablo tutucu ve çeşitli kullanım, teşekkür belgeleri görüyoruz.
ROG Strix RTX 3070, tasarım tarafında şimdiye kadar gördüğümüz ROG Strix modellerinin en ama en iyisi olmuş diyebiliriz zira kartın duruşu da, tasarımı da son derece şık, kaslı ve asil bir görüntü sunuyor. Tamamen metal bileşenlerden imal edilen kart, renk tarafında siyah ve metalik gri renkleri bünyesinde barındırıyor. Ön bölümde karbon kaplamalı bir hissiyat sunan kart, fanların etrafındaki çentiklerle birlikte de son derece dinamik bir hava yakalıyor.
ASUS, ekran kartının ön yüzünde alıştığımız üç fanlı yapı kullanıyor. Fanlara termal tasarım başlığında detaylı değineceğiz zira bu alanda önemli değişiklikler mevcut. Kartın arkasını çevirdiğimizde yine son derece şık bir arka plaka görüyoruız. GPU’nun olduğu bölümde ve en sağ tarafta bırakılan boşluklar bu alanda dikkat çeken detaylar olarak görünüyor. Sağ üst köşede yine ROG logosu dikkatlerden kaçmıyor.
Ekran kartının yan bölümü de ciddi değişikliğe uğramış. Tasarımını son derece beğendiğimiz bu alanda ASUS, uçtan uca bir RGB alan bırakmış. Kısa kesiklerle bu alana farklı bir hava katan firma, GEFORCE ibareisini ve ROG logosunu da konumlandırmayı ihmal etmemiş. Bu alanın RGB aydınlatma özelleştirmesini yazılım aracılığı ile gerçekleştirebilmek mümkün. Aynı bölümün ucunda da yine 8+8 pinlik güç girişi görüyoruz.
ASUS ROG Strix RTX 3070 ekran kartı, önceki modellere göre biraz daha büyümüş ve ağırlaşmış. Bu tarafta kartın uzunluğunu 32 cm olarak ölçümlüyoruz. Bir önceki nesile kıyasla 2 cmlik bir artış söz konusu. Aynı zamanda genişlikte de 12.4 cmlik bir ölçü görüyoruz. Yine önceki modelde bu alan 11.5 cm boyutundaydı. Dolayısı ile kart, hem büyümüş hem de kilo almış. Bu yüzden kartı kullanırken harici bir destek eklemek gerekebilir. Son olarak kartın kasa arkasında üç slot yer istediğini belirtelim.
Termal Tasarım
ASUS ROG Strix RTX 3070, genel tasarımdan sonra termal tasarımda da dikkat çekici detaylar barındırıyor. Bu alanda termal tasarım için kartın içine giriş yapmamız gerekiyor ancak, iç tasarımdan önce önemli yenilikler geçiren fanlara değinelim.
Ekran kartının ön yüzünde üç adet fan bulunduğunu söylemiştik. Fan tasarımları, önceki nesle göre biraz daha geliştirilmiş ve kanat sayısı arttırılarak hava akışında performans hedeflenmiş. ASUS, bu modelin fanlarında ana ve yardımcı fanlar olarak yeni bir geçiş yaratmış. Ortada bulunan fan ana fan görevi görürken, üzerinde 13 adet fan kanadı barındırıyor. Rulman tasarımında da tam boy rulman kullanan ASUS, statik basıncı arttırarak hava akışında karta daha doğrusal itiş hedeflemiş. Ayrıca bu fan, önceki modellerde alışkın olduğumuz saat yönünün tersine dönüşten sıyrılarak saat yönüne dönüş gerçekleştiriyor.
Fanların sağ ve solda kalan kısımları da yardımcı fan olarak belirlenmiş. Bu fanlardaki kanat sayısı 11 olarak görünüyor. Rulman tarafında ana fana göre daha ince rulmana sahip olan bu yardımcı fanlar da fanların içerisine daha fazla hava akışı sağlıyor. Dolayısı ile yardımcı fanların topladığı hava, ana fan sayesinde GPU’ya iletiliyor ve soğutma başarılı şekilde gerçekleştiriliyor. Yardımcı fanlar, ana fan gibi saat yönünde değil tam tersi yönde dönüş sağlıyor. Bu durum, fanların her birinin yarattığı hava akışının türbülansa engel olmasını ve dağıtımın daha etkili gerçekleşmesini sağlıyor.
Peki iç alanda ne gibi yenilikler mevcut? Bu alanda kartın arka plakasını sökerek işe başlıyoruz. Arka palakanın altında bizleri beş adet termal ped karşılıyor. Pedler, dış bölümde kalan VRM ve mofsetleri örtüyor. İç kısımda ise son derece büyük ve kalınlaştırılmış bir soğutma bloku görüyoruz. Bir önceki nesle göre 2.9 cm oranında genişletilen bu blok, içerisinde sekiz adet ısı borusu barındırıyor.
Isı borularının altı tanesi, blokun bir ucuna kadar uzuyor. Kalan iki boru ve altı borunun başlangıç noktası, grafik işlemcinin bulunduğu bölüme kümelendirilmiş. Bu alanda MaxContact ismi verilen pürüzsüzleştirme teknolojisinden yararlanan ASUS, grafik işlemcinin blokla tamamen birleşmesini sağlıyor. Mikro düzeyde bile pürüz olmamasını hedefleyen bu teknoloji sayesinde blok ve GPU, yekpare yapı gibi bir birleşim sunuyor.
Öte yandan PCB üzerinde tamamen el değmeden yerleştirilmiş devre ve elemanları görüyoruz. Bu alanda ASUS, insan hatasını sıfıra indirebilmek adına üretimi tamamen robotik sıınıfta gerçekleştiriyor. Zaten yüksek dayanıklılık sunan Super Alloy Power II bileşenler, bu alanda insan gücünün ötesinde bir entegre sistemi gerektiriyor. Soğutmaya destek olması amacıyla yine bu devreler üzerinde son derece kalın termal pedlerin de kullanıldığını görmekteyiz.
Son olarak PCB üzerinde dikkat çeken bir detay bulunuyor. FanConnect II adı verilen bu detay, ekran kartı üzerinde bırakılan iki adet PWM yuvasından oluşuyor. Ekran kartı ve sisteme bağlı olan fanların eşlenik olarak çalışmasına imkan tanıyan bu yuvalar, soğutma tarafında tüm sistemi beraber harekete geçirmek isteyenler için düşünülmüş son derece güzel bir detay.
Teknik Detaylar
ASUS ROG Strix RTX 3070 ekran kartının teknik detaylarına baktığımızda yeni nesil NVIDIA teknolojilerini ve ASUS overclock özelleştirmelerini görüyoruz. Bu noktada kart, NVIDIA’nın en yeni Ampere mimarisini kullanıyor ve 2. nesil RT çekirdekleri ile 3. nesil Tensor çekirdeklerine sahip.
ROG Strix RTX 3070, 8GB GDDR6 video belleği ile geliyor. Bellek hızı tarafında 14 Gbps hız sunan kart, veri yolunda 256-Bit değerine sahip. Çekirdek tarafında 5888 CUDA çekirdeği içeren kartın ASUS imzalı OC düzenlemesi ile birlikte 1935 MHz frekans hızlarına ulaşabiliyor. PCI-e 4.0 desteği, ikinci nesil RT izleme, DLSS 2.0 gibi teknolojileri de içerisinde barındıran ekran kartı, NVIDIA’nın sunduğu tüm Studio özellikerine de sahip.
- Grafik Mimarisi: Ampere
- Grafik İşlemci: RTX 3070
- Video Bellek: 8GB GDDR6
- Bellek Arayüzü: 256 Bit
- CUDA Çekirdeği: 5888
- Çekirdek Hızı: 1935 MHz Boost
- Ray Tracing: 2. Nesil
- Tensor Çekirdeği: 3. Nesil
- NVLink: Yok
- Çoklu Monitör: 4
- Görüntü Çıkışları: 2 Adet HDMI 2.1 / 3 Adet DisplayPort 1.4a
- TDP: 220W
- Önerilen PSU: 750W
Performans
ASUS ROG Strix RTX 3070, oyun ve soğutma performansında son derece başarılı sonuçlara imza atıyor. Bu kart, esasen önceki neslin RTX 2080 Ti modeli ile denk düşen, yer yer onu geçebilen ama yer yer de gerisinde kalabilen bir performansa sahip.
Yaptığımız oyun testlerinde Ray Tracing, DLSS ve normal modlarda farkı hissettiren ROG Strix RTX 3070, 1440p çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda tüm oyunlarda akıcı yani 60 FPS üstü sonuç üretebiliyor. İşin içerisine DLSS girdiğinde sonuçlar yine yine performans tarafında olumlu değişim gösterirken, Ray Tracing seviyesini arttırdığımızda ne yazık ki FPS düşüşü zorunlu olarak gerçekleşiyor. Buradaki düşüş kullanıcıları yanıltmasın zira bahsettiğimiz şey 120 FPS’den 70 FPS civarlarına olan inme. Yani yüksek yenileme hızı takıntınız yoksa, bu kart ile akıcı şekilde RTX ve DLSS teknolojilerinin keyfini sürebilirsiniz.
Peki bu ekran kartı ile 4K performansı alabilir miyiz? Bu noktada hem evet hem de hayır demeliyiz zira oyuna göre değişen bir 4K performansı elde ediyoruz. Elbette 4K seviyesinde RTX konuşmak bu kart için uygun değil zira RTX açık durumda 4K çözünürlük, FPS kaybı ile sonuçlanabiliyor. Ancak RTX kapalı, yer yer DLSS açık konumda iken 60 FPS civarlarında oyun performansı almak mümkün. Tabii ki bu demek değildir ki her oyunu 4K Ultrada 60 FPS oynarız, dediğimiz gibi bu kart, bazı oyunlarda 4K performansı sunabilecek güce sahip. Ancak hepsi için değil.
Sıcaklık tarafında ise kartın soğutmasının son derece başarılı olduğu görüyoruz. En ağırından en hafifine kadar 70 dereceyi geçmeyen sıcaklık, tam hızda çalışmayan fanlarla birleştiğinde hem sessiz hem de serin bir oyun deneyimi sunuyor. Dolayısı ile genel performansta bu kart, bekleneni fazlasıyla verebiliyor.
Hocanın Yorumu
ASUS ROG Strix RTX 3070, yüksek yenileme oranları arayan kullanıcılar için 1080p ve 1440p çözünürlüklerinde yeterli performansı sunuyor. Ancak 4K seviyesinde yüksek yenileme hızı arayacak olursanız, daha üst modellere göz atmanız gerekebilir. Kart, 4K oyun oynatabiliyor ancak işin içine yüksek yenileme hızları dahil olduğunda beklenen verimi sunamıyor.
Olumsuz tarafta söylenebilecek tek şeyin ise kartın sahip olduğu 8GB VRAM boyutu. Günümüz oyunları için yeterli görünüyor olsa da bu VRAM miktarı, gelecek yeni nesil oyunlarda artan çözünürlüğü karşılayabilecek mi belirsiz. Hali hazırda 4K oyun oynatabilen bu kartın, daha geniş bir VRAM ile biraz daha uzun vadede kullanım performansı elde edebilmek mümkün olabilirdi.
Sonuç olarak ASUS, gerek tasarımı gerek soğutma performansı ile alıştığımız çizgiler dahilinde radikal imzalar barındıran ve performansı ile göz dolduran son derece güçlü bir model sunmuş. Tasarımın çekiciliği, soğutma sisteminin başarısı ve oyun performansının akıcılığı hesaba katıldığında ROG Strix RTX 3070, rakip modellere göre son derece dikkat çekici bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda kart, PCH Editör ödüllerini de hak ediyor.
İnceleme yazımızı burada bitirirken, ürünün video içeriğine yazı başında bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!