PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, ASUS RT-AX55 modem router incelemesi gerçekleştiriyoruz.
Teknoloji dünyasının lider firmalarıdan ASUS, bildiğiniz gibi sadece bilgisayar donanımı değil aynı zamanda ağ ve modem ürünleri ile de hizmet veriyor. Bu noktada daha önceleri çeşitli ASUS modem incelemelerini de sizlere aktarmıştık. Bugün ise ofisimize konuk olan üç farklı ASUS ağ ürününün detaylarını sizlere aktarıyoruz.
Tasarım
Ofisimizin konukları ASUS ailesinin yeni üyeleri RT-AX55, RT-AC59U ve PCE-AX3000 ağ ürünleri oluyor. Ürünleri açacak olursak, RT-AX55 ve RT-AC59U modem router konumundayken PCE-AX3000 modeli bilgisayara ekleyebildiğimiz bir WiFi bağlantı adaptörü konumunda.
Ürünleri kutularından çıkaracak olursak, ASUS RT-AX55 router, kullanım kılavuzları, güç adaptörü, ethernet kablosu ve ürünün kendisi olarak bizleri karşılıyor. ASUS RT-AC59U modemin kutu içeriğinde ise yine aynı şekilde kullanım belgeleri, güç adaptörü, ethernet kablosu ve ürünün kendisi çıkıyor. PCE-AX3000 WiFi adaptörünün kutusunda ise kullanım belgeleri, ürünün kendisi ve montaj antenleri bulunuyor.
ASUS RT-AX55 modeme yakından bakacak olursak, son derece şık tasarlanmış siyah bir yapı ile karşılaşıyoruz. Üzerinde iki adet kırmızı şerit ile tasarımı zenginleştiren ASUS, routera dört adet anten dahil etmiş. Antenler esnek dönüş kabiliyetleri sayesinde istenilen konuma göre ayarlanabiliyor. Arka bölümde dört adet Gigabit destekli LAN çıkış portu görüyoruz. USB tarafında ise herhangi bir bağlantı birimi konumlandırılmamış.
ASUS RT-AC59U modemin tasarımı ise ASUS’un daha sık rastladığımız router tasarım dilini kullanıyor. İnce şık bir yapıya sahip router, siyah rengi ve üzerindeki çarpraz desenleri ile kendini gösteriyor. Bu modelde de anten sayısının dört olduğunu görüyoruz. Antenlerin ikisi yanlarda ikisi ise arka bölümde konumlandırılmış. Modemin giriş çıkış portlarında yine dört adet Gigabit destekli LAN çıkışı bulunuyor. Ayrıca bir adet USB bağlantı noktası da modem üzerinde konumlandırılmış.
Son ürünümüz ASUS PCE-AX3000 ise son derece basit bir tasarım ile geliyor. PCI-e yuvası ile bilgisayara entegre olan cihaz, genişleme yuvalarının birini kullanıyor. Çift anten girişi haricinde ise herhangi bir giriş çıkış yuvası görmemekteyiz.
Teknik Detaylar
ASUS, her iki modeminde de esasen benzer özellikleri sunuyor. Ancak RT-AX55 modeli, segmentinin bir tık üzerinde teknolojilere sahip. Öncelikle ASUS RT-AX55, yeni tanıştığımız WiFi 6 yani 802.11ax standardını destekleyen modemlerden biri. Bu teknoloji sayesinde modem, geniş bant genişliği sayesinde akıcı bir kablosuz bağlantı özelliği sunuyor. Önceki nesilde bant yayını, tüm cihazlara tek tek bir kanal üzerinden yayın yapabiliyordu. Yeni nesilde ise bu durumu, bandın daha fazla bantlara bölünerek her cihaza aynı anda yüksek bağlantı hızı sunabilmesi olarak geliştirilmiş durumda.
İşte ASUS RT-55 router, bu teknolojisi sayesinde birden fazla kablosuz cihaz bağlantılarında en hızlı akışı ve en kısa gecikme süresini sunabiliyor. Ayrıca modem, destekleyen altyapılarda 1800Mbps hızlara ulaşarak hız sınırını yok ediyor. Öte yandan 2.4G yayının yanında 5G veri yayını ile bu hız, kablosuzda 1200Mbps’ kadar aktarılabiliyor.
Modemin bir diğer dikkat çekici detayı, yine WiFi 6 ile birlikte arttırılan kapsama alanı. 802.11ac standardına göre yeni nesilde bu modem, %80 oranında daha geniş bir alanda yayın performansı sunuyor. Dolayısı ile odalardan odalara fark eden sinyal kaybı neredeyse hiç yaşanmıyor. Bu teknolojiyi ASUS, AiMesh adını verdiği kendi çözümü ile de bir ileri noktaya taşıyabiliyor.
AiMesh sayesinde ASUS modemleriniz, kablosuz bağlantı aracılığı ile birbirlerine entegre oluyor. Bu sayede sanki tüm evde tek bir modem çalışıyormuş gibi farklı modemleri tek bir SSID üzerinden kullanabiliyorsunuz. Dolayısı ile farklı uzaklıklarda sürekli olarak aynı ağa bağlı kalmanız mümkün oluyor. Öte yandan modem yine misafir ağı, ebeveyn denetimleri gibi çeşitli özelleştirmeler sunuyor. Arayüzün de oldukça sade ve anlaşılır olduğunu gördüğümüz router yalnızca Türkçeleştirme noktasında ufak pürüzlere sahip.
ASUS RT-AC59U modeme baktığımızda üst segmentten çok orta segmenti hedefleyen bir yapı ile karşılaşıyoruz. 2.4G ve 5G bağlantı frekanslarını bünyesinde barındıran modem, yüksek internet hızlarını yine aynı yüksek hızlarda kablosuz olarak dağıtabilme gücüne sahip. Modem, üzerinde bulunan USB 2.0 yuvası sayesinde AiDisk hizmeti ile uzaktan dosya erişimine imkan veren bir yapı da sunuyor. Yine RT-AX55 modemde olduğu gibi misafir ağı, ebeveyn denetimleri ve VPN özelleştirmeleri gibi birçok seçenek kullanıcılara sunulmuş durumda.
Son olarak ASUS PCE-AX3000 kablosuz bağlantı adaptörüne değinelim. Ürün, kablosuz bağlantılar kurabilmek için geliştirilmiş ve PCI-e yuvası ile kurulabilen başarılı bir ürün konumunda. 802.11ax standardını destekleyen adaptör, 5G frekans desteği ile birlikte en kalabalık ağlarda bile yüksek bağlantı hızları sunabiliyor. Yine adaptör, Bluetooth v5 sürümüne de sahip. Böylelikle BT cihazlarını bu ürün ile sisteme ekleyebiliyorsunuz. Son olarak ürün, WPA3 şifreleme desteğine de sahip.
Hocanın Yorumu
ASUS router ailesine yakından baktığımız bu incelememizde üç farklı ürüne değinmiş olduk. ASUS RT-AX55, üst segmentte ev kullanıcıları için kurumsal kapasitede performans sunarken, ASUS RT-AC59U daha orta sınıf bir router olarak karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde masaüstü sistemlere kablosuz özelliği kazandıran ASUS PCE-3000‘de bu ailenin dikkat çeken bir diğer üyesi.
Her ürün, temelde aynı ancak detayda farklı teknolojiler sunuyor olsa da, internetin olmazsa olmaz olduğu şu dönemde ona ulaşabilmek adına çok önemli işler başarıyor. Ülkemizde her ne kadar altyapı, yüksek bağlantı hızlarını sunamıyor olsa da, belirli bölgelerde yüksek hızlı internet erişimi mevcut. Bu ve benzeri yüksek internet altyapısı bulunan yerlerde kullanılabilecek bu ürünleri son derece başarılı bulduğumuzu belirtmeliyiz. Daha düşük internet hızlarına sahip bölgelerde ise ürünler, yakıtı olmayan lüks araçlara dönüşebilir.
Yeni bir incelemede görüşmek üzere!
Muhanmed bey rautrel modem aynı sey degilmi modem yerine gecmiyormu