Çarşamba, Nisan 24, 2024

Casper Excalibur G780 Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, Casper Excalibur G780 Laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Ülkemiz PC pazarının en güçlü markalarından Casper, oyuncu tarafında geliştirdiği Excalibur serisi ile dikkat çekmeye devam ediyor. Serinin en yeni üyelerinden olan G780 modeli de bu ürünlerden biri ve şu an inceleme masamızın konuğu.

Lafı fazla uzatmadan gelin, Excalibur G780 serisi bizlere neler sunuyor birilikte inceleyelim.

Tasarım

Casper Excalibur G780, ofisimize siyah rengi ile dikkat çeken bir kutu çayyolu nakliyat ile giriş yapıyor. Kutu üzerinde ürüne ait öne çıkan özelliklerle birlikte ürün resmi yer alırken, içerik tarafında laptop; güç adaptörü, güç kablosu ve kullanım belgeleri bulunuyor. Son derece sade bir kutu içeriği bulunan ürün kutusunun içinde taşıma çantası ya da taşınabilir bellek gibi küçük hediyeler görmek isterdik.

casper excalibur g780 001

Genel tasarım hatlarına göz atacak olursak Excalibur G780, son derece şık bir laptop. Tamamen metal bileşenlerde imal edilen alüminyum kasa, siyah mat bir yüzeye sahip. Çok fazla keskin tasarım dilinin kullanılmadığı laptopun kapağında orta bölümden iki yana eğim verilmiş bir çizgi görüyoruz. Hemen üstte Excalibur logo ve markası bulunurken kapağın kenarlarına yakın bölgelerde mavi şeritler mevcut.

casper excalibur g780 005

Kapağı kaldırdığımızda aynı şık tasarımın devamını görebildiğimiz temiz bir dizaynlar karşılaşıyoruz. Son derece sade hazırlanan kasa, üst bölümde bulunan logo şeklindeki güç düğmesi ile başlıyor ve hemen altında klavye ile devam ediyor. Klavye, mekanik yapıda olmayan ve düşük profil olarak hazırlanan sessiz tuşlara sahip. Kullanım bazında son derece rahat çalışan klavyenin nümerik tuş takımı ve RGB aydınlatma desteği de bulunmakta.

casper excalibur g780 004

Tasarımla devam edecek olursak klavyenin hemen alt bölümünde ne çok büyük ne de çok küçük bir touchpad alanı görüyoruz. Yüzey hem dokunmatik alan hem de baskı uygulandığında sağ ve sol tık işlevlerini gören tuşlara sahip. Ancak tuşlar ayrılmadığı için touchpad bir bütün gibi görünüyor ki bu durum tasarıma olumlu katkı sağlıyor. Touchpadin solundaki alanda Dolby logosu, sağındaki alanda ise işlemci ve ekran kartı modellerinin belirtildiği etiketler konumlandırılmış. Bunlar dışında dikkat çeken bir detay bulunmuyor.

casper excalibur g780 010

Ekran kanadına giriş yapacak olursak Casper, Excalibur G780 modelinde 17″ inç boyutunda mat bir ekran kullanmış. Ekran çerçeveleri üstten ve alttan beklenen inceliği sağlamıyor olsa da kenarlarda durumu kurtaran bir yapı görüyoruz. Son dönemde üretilen tüm laptop ve monitörlerde ekran çerçeve oranı önemli bir detay konumunda olduğu için ince çerçeve özelliği ön plana çıkmaya başladı.

Laptopun altını çevirdiğimizde sert plastik malzeme dikkatimizi çekiyor. Üst bölümde kullanılan alüminyum malzeme, bu alanda kullanılmamış. Yüzeyin alt ve üst bölümüne konumlandırılan iki adet şerit yastık, laptopun hem sabit kalmasını sağlıyor hem de kasaya gelebilecek baskıyı daha yumuşak hale çeviriyor. Ayrıca üst bölümün neredeyse yarısı havalandırmaya destek vermesi için delikli bırakılmış. Delik tasarımının da Excalibur logosunu taşıması hoş bir detay elbette. Hemen kenarda da bir adet hoparlör görüyoruz.

casper excalibur g780 017

Öte yandan laptopun kenarlarına değinecek olursak, arka kısımda iki adet fan ızgarası görüyoruz. Izgaraların biri işlemci, diğeri GPU fanına bağlı olarak görev alıyor. Sol bölümde de yine bir havalandırma ızgarası mevcut ki bu ızgara da GPU için görev almakta. Izgaranın hemen yanında güç girişi, iki adet USB 3.1 portu ve 3.5mm kulaklık girişi bulunuyor. Diğer bölümde ise LAN girişi, USB 3.1 portu, HDMI, mini-DisplayPort, Type-C bağlantı yuvası ve SD kart okuyucu bulunuyor. Giriş çıkışların son derece yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

casper excalibur g780 015

Tasarım ergonomisinden de söz edecek olursak laptop, 2.4 kilogramlık ağırlığı ile son derece taşınabilir bir performans sunuyor. Ekran kapağının rahat açılabiliyor olması, ürünün masa üzerinde rahat ve yüksek konumlanabilmesi de bu alanda iyi bir kullanım deneyimi sunuyor. Bu alanda tek olumsuz durumun mat yüzeyin bir dezavantajı olarak parmak izi ve ter lekelerinin rahatlıkla seçilebiliyor olması söylenebilir. Haricinde laptopun tasarım performansını son derece başarılı bulduğumuzu aktaralım.

Teknik Detaylar

Casper Excalibur G780, tasarım tarafında standart olsa da donanım tarafında bir takım değişiklikliğe sahip bir cihaz. Bu alanda değişiklik, kullanıcının isteği doğrultusunda gerçekleşiyor ve donanım bu isteğe göre şekilleniyor. Elimizde bulunan modelin özelliklerini aktaracağız ancak bu özelliklere ek olarak tercih edebileceğiniz donanımları da sizlerle paylaşacağız.

casper excalibur g780 020

Excalibur G780, işlemci tarafında Intel’in 10. nesil işlemci ailesine yer veriyor. Elimizde bulunan modelde i7-10750H işlemci bulunurken, tercihe göre bu işlemci i5-10300H olarak de değiştirilebiliyor. Intel’in en yeni işlemci ailesinin üst sınıfında yer alan i7-10750H, 14nm üretim teknolojisine sahip ve 6 çekirdek 12 iş parçacığı ile geliyor. Temelde 2.60GHz saat hızı ile çalışan işlemci, Turbo Boost teknolojisi ile bu hızı 5.0GHz değerine ulaştırabiliyor.

casper excalibur g780 007

Ekran kartı tarafına baktığımızda Casper, kullanıcıya daha fazla seçenek sunuyor. Bu alanda NVIDIA tabanlı üç ekran kartı modelini destekleyen laptopun bizdeki versiyonunda RTX 2060 modeli kullanılıyor. Kullanıcılar dilerse bu kartı GTX 1650Ti ya da GTX 1660Ti modellerinden biri ile de değiştirebiliyor.

NVIDIA RTX 2060 ekran kartı modeli, 6GB GDDR6 VRAM ile geliyor. NVIDIA’nın en yeni teknolojisi olan gerçek zamanlı ışın izleme ve DLSS 2.0 desteklerinin de sunulduğu kartta 192 Bit veri yolu kullanılıyor.

casper excalibur g780 021

Excalibur G780 laptop da özelleştirilebilen bir diğer detay elbette RAM alanı. Elimizdeki modelde 64GB DDR4 bellek bulunurken dileyen kullanıcılar bu alandaki boyutu 8GB, 16GB ya da 32GB ile değiştirebiliyorlar. Belleklerin 2666MHz hızlarında çalıştığını aktaralım.

Gelelim depolama kısmında bu alanda da çok sayıda seçenek kullanıcıya aktarılmış. Elimizdeki modelde 2TB boyutunda M.2 SSD mevcut dolayısı ile son derece hızlı ve geniş bir depolama çözümü bu modelde sağlanıyor. Ayrıca HDD yuvası da boş bırakıldığı için ilerleyen dönemde SATA SSD ya da HDD çözümü geliştirebilme imkanına sahibiz.

casper excalibur g780 022

Modelin kullanıcıya sunduğu depolama çözümlerinde 480GB SSD ve 1TB HDD’den başlayan çok geniş bir tercih skalası bulunuyor. Bu tercihe göre dileyen kullanıcı hem SSD hem HDD ya da sadece SSD gibi seçeneklerle kullanıma göre cihaza şekil verebiliyor.

Donanım tarafında en önemli bir diğer parça ise elbette ekran. Ekran tarafında Excalibur G780, başta da belirttiğimiz gibi 17″ inç boyutunda bir ekran ile geliyor. Ekranda Full HD çözünürlük üretebilen IPS LED panel kullanılıyor. IPS paneller bildiğiniz gibi renk üretiminde son derece başarılılar. Her ne kadar görüş açısı düşük olsa da bu laptopda görüş açısı 178 derece ile son derece iyi bir seviyede tutuluyor. Panel aynı zamanda 144Hz ekran tazeleme oranına, 3MS tepki süresine ve 300nit parlaklığa sahip.

casper excalibur g780 011

Ekran donanımı seçtiğiniz diğer donanımlar gibi değişkenlik göstermiyor. Tüm Excalibur G780 modellerinde aynı ekrana sahip oluyorsunuz. Değişmeyen diğer donanımlarda 2W gücünde stereo Dolby hoparlörler, 3727mAh gücünde pil, 720p kayıt alabilen 1MP webcam ve WiFi 6 ax standardı ile Bluetooth 5 destekleyen kablosuz alıcılar bulunuyor.

Performans, Soğutma ve Diğer Detaylar

Casper Excalibur G780, şık bir tasarıma ve son derece güçlü donanıma sahip. Elbette kağıt üzerinde bu bilgiler son kullanıcı deneyimi için önem teşkil etse de son sözü performans söylüyor. Bu alanda ofisimize gelen laptopu biraz yorduk ve genel performansı hakkında fikir sahibi olduk.

Öncelikle elimizdeki modeldeki donanım bilgilerine dikkat çekelim zira performansı doğrudan etkiliyor. RTX 2060 ekran kartı ve i7-10750H işlemciye eşlik eden 64GB RAM’den bahsediyoruz. Bu kadar RAM elbette oyunlar ve günlük kullanım için çok çok fazla ancak yoğun render ve video içeriği üretiyorsanız bu değerler çok fazla rahatlatıcı olabiliyor.

casper excalibur g780 012

Konuya dönecek olursak Excalibur G780, güncel AAA kalite tüm oyunlarda performansının hakkını sonuna kadar verebiliyor. Donanım gücü ile birlikte ekran çözünürlüğünün Full HD olması da performansa önemli bir katkı sağlıyor zira bildiğiniz gibi çoğu zaman çözünürlük arttıkça FPS düşer. Yaptığımız oyun testlerinde laptop, tüm güncel oyunlarda 120 FPS gibi yüksek değerler sunarak oyun tarafında akıllarda soru işareti bırakmıyor. Tabii performans iyi ancak soğutma ne durumda derseniz orada ufak pürüzler görüyoruz.

casper excalibur g780 019

Soğutma alanında ekran kartı, tüm oyunlarda 70 dereceyi geçmeyen bir ısıya sahip oldu. Elbette çift hava çıkışı bu değeri doğrudan etkiliyor ancak işlemci tarafında soğutma performansı biraz düşük kaldı diyebiliriz. Yaptığımız oyun testlerinde işlemci sıcaklığı çoğu zaman 85 derecenin üzerinde seyretti. Esasen laptoplarda bu dereceler normal karşılanıyor olsa da daha düşük sıcaklıklar için daha fazla termal çalışma yapılmalı kanaatindeyiz. Zira ilerleyen dönemlerde ekstra bir soğutucu ihtiyacı doğabiliyor.

casper excalibur g780 016

Ürünün diğer detaylarında yazılım özellikleri dikkat çekiyor. Casper, Control Center adını verdiği yazılım sayesinde cihazın tüm özelleştirmeleri için yeterli bir destek sunuyor. Bu yazılım aracılığı ile fan hızları, klavye RGB aydınlatmaları ve klavye makro atamaları gerçekleştirilebiliyor. Arayüz son derece şık ve anlaşılır olduğu için kullanım tarafında da son derece işlevsel çalışıyor.

Hocanın Yorumu

Casper Excalibur serisi, oyuncular için birbirinden farklı ürünlerle genişlemeye devam ediyor. Excalibur G780 modeli de seriyi genişleten ve geliştiren bir ürün olmuş. Artık laptop modellerinde sabit donanımlara bağlı kalmamanın verdiği rahatlık bu alandaki tercihleri de geliştiriyor.

Excalibur G780 modeli, sunduğu birbirinden farklı ve geniş donanım seçenekleri ile her kullanıcı için iyi bir laptop olabilir. Zira ihtiyaca yönelik seçilen donanım, hem performans hem de fiyat tarafında tamamen kullanıcı lehine bir dönüş yaratıyor. Genel tasarımın da son derece başarılı olduğu model, ülkemizde de birçok kullanıcı tarafından sevileceğini düşünüyoruz.

üstün performans editör onaylı ödülü etiket

Ürün incelemesini bitirirken ürün hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz video incelemesini yazının başına bırakıyoruz. Görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler