Perşembe, Nisan 25, 2024

ASUS TUF B450M-PLUS Gaming Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhabalar değerli PC Hocası takipçileri, yepyeni bir inceleme ile yeniden birlikteyiz. Bugün, AMD’nin yeni yonga seti B450 ile gelen yeni anakartlardan ASUS TUF B450M-PLUS Gaming anakart incelemesi gerçekleştireceğiz.

ASUS’un güç ve dayanıklılık odaklı hazırladığı TUF serisinin son üyesi olan bu anaakarta gelin yakından bakalım.

Tasarım

ASUS’un yeni anakartı TUF B450M-PLUS Gaming, daha önce gördüğümüz ASUS TUF serisi ile oldukça benzer bir yapıda bizleri karşılıyor. Önceki B350 modeline göre daha sadeleştirilen bir tasarım ile gelen anakart, form faktörü noktasında micro-ATX formunu koruyor.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 012

Bir önceki modelde PCB üzerinde gördüğümüz sarı kaplamalar yeni modelde siyah ve gri olarak güncellenmiş ve anakartın daha ağır görünmesini sağlamış. Öte yandan soğutma blokunda ve giriş çıkış kalkanı üzerinde de TUF logo ve isim ibaresini görmek mümkün. Harici olarak ise dikkat çeken farklı bir detay göremiyoruz.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 003

TUF serisi, başta da belirttiğimiz gibi yüksek kaliteli ve uzun ömürlü parçaların bir araya getirdiği güçlü bir seri olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda serinin üstlendiği sorumluluğun bu anakartta da sahiplenildiğini görmek mümkün. İçerisinde TUF bileşenleri barındıran ASUS TUF B450M-PLUS Gaming anakart; TUF bobinler, TUF LANGuard, TUF kondansatör, TUF kapasitör ve TUF mofsetler ile birlikte geliyor. Bu parçaların kullanıcı için en büyük avantajı, uzun süreli kullanım sağlayacak kadar güçlü ve sertifikalı olmaları.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 009

Öte yandan önceki nesilde de gördüğümüz güçlendirilmiş ekran kartı slotu yani SafeSlot teknolojisi, bu anakartta da mevcut olarak geliyor. Böylece ekran kartı yuvası, kırılma ve esnemelere karşı yaklaşık iki kata kadar daha yüksek koruma sağlıyor.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 008

Anakartın tasarım ile ilgili dikkat çeken bir diğer noktası da RGB alanında karşılık buluyor. Buna göre anakartın sağ alt köşesine konumlandırılan TUF Gaming ibaresi ASUS AURA Sync desteği ile RGB aydınlatma sağlıyor. Birbirinden farklı 12 efekti kullanabileceğiniz bu aydınlatma alanı her ne kadar küçük olsa da anakartın ağır yapısına ufak bir dinamizm eklemiş. Üstelik diğer RGB şerit ve parçalar ile de anakartınızı senkronize olacak şekilde çalıştırabiliyorsunuz. 

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 010

Son olarak anakartın kutu içeriğinden de bahsedelim ve teknik detaylara değinelim. ASUS TUF B450M-PLUS Gaming anakart, kutu içerisinde anakarta ek olarak; arka plaka, yükseltme braketi, iki adet SATA kablosu, TUF stickerlar, kurulum diski, sertifika, montaj ve kullanım kılavuzları bulunuyor.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 019

Teknik Detaylar

Geldik anakartın bizleri daha çok ilgilendiren kısmı olan teknik detaylara. ASUS TUF B450M-PLUS Gaming, adından da anlaşılacağı üzere AMD’nin en yeni yonga seti B450 ile birlikte geliyor. Yeni çipsetin getirdiği en temel özellikleri; tam işlemci uyumu, daha kararlı bellek performansı ve bellek uyumu, HDD ve SSD diskleri birlikte kullanarak yüksek performans sunan StoreMI teknolojisi olarak özetleyebiliriz. 

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 005

ASUS TUF B450M-PLUS Gaming, bu bağlamda AMD’nin yeni yonga seti B450 ile geliyor ve üzerinde AM4 işlemci soketini taşıyor. Bu yuva AMD’nin belirttiğine göre 2020 yılına kadar kullanılmaya devam edecek ve uzun yıllar boyu yeni işlemciler ile uyumlu olarak çalışabilecek. Anakartımız da bu uyum konusunda Ryzen 1. ve 2. nesil işlemciler ile tam uyumlu olarak çalışıyor. Ekstra bir BIOS güncellemesine ihtiyaç yok.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 015

TUF B450M-PLUS Gaming, bellek alanında da bizlere yeterli ve güncel destekler sağlıyor. Bu bağlamda üzerinde 4 adet DDR4 RAM yuvası barındıran anakart, bu yuvalarda 3200MHz hızına kadar frekans desteği sunuyor. Öte yandan bellek slotlarının desteklediği maksimum bellek miktarı toplamda 64GB olarak belirlenmiş. Değerler günümüz ve gelecek ihtiyaçları göze alındığında oldukça yeterli olarak görülüyor.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 011

Anakartın genişleme yuvalarına baktığımızda ise iki adet PCI-E yuvası görüyoruz. Yuvalardan biri x16 modunda çalışırken diğeri x8 modunda çalışıyor. Ayrıca bu yuvaları kullanarak çoklu ekran kartı kullanabilme imkanınız mevcut. Ancak çoklu ekran kartı desteği yalnızca AMD CrossFire olarak sunuluyor. Yani NVIDIA tabanlı ekran kartlarını çoklu olarak kullanamıyorsunuz.

Depolama kanadına baktığımızda da 6 adet SATA yuvası ile bir adet M.2 SSD yuvası görmekteyiz. Bu yuvalar, B450 çipset ile gelen StoreMI teknolojisi ile uyumlu şekilde çalışabiliyor ve disk performansınız muazzam seviyede yükseliyor. Bunun için de ekstra bir ücret ödemenize gerek yok zira AMD bu sistemi, B450 anakartlar ile ücretsiz şekilde sunuyor.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 002

TUF B450M-PLUS Gaming’in diğer teknik detaylarında TUF LANGuard Gigabit ethernet bağlantısı görüyoruz. Ses noktasında da Realtek ALC887 Codeclere sahip olan anakart, DTS ile birlikte 7.1 kanallı gerçek HD ses deneyimi sunuyor. Üstelik anakart üzerinde izolasyon şeridi ve yüksek kaliteli kondansatörler ile bu deneyim bir hayli üst seviyeye taşınıyor. 

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 015

Üzerinde dört adet ısı sensörü barındıran anakart, CPU, GPU ve anakartın kendi ısını doğru şekilde ölçümleyerek ısıya uygun soğtuma desteği sağlıyor. Son olarak anakartın çıkışlarında dört adet USB 3.1 bağlantı yuvası (birer adet Type-C ve Type-A), 2 adet USB 2.0, DVI ve HDMI portları ve ses için giriş çıkış jackları görüyoruz.

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 016

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 018

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 017

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 021

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi 013

Hocanın Yorumu

ASUS TUF B450M-PLUS Gaming’in özelliklerine ve tasarımına detaylıca baktık ve artık son yorumu yapmaya geldik. Anakart, sunduğu özellikler ile esasen önceki nesle göre çok fazla değişiklik sunmuyor. Ancak yeni B450 yonga setinin getirdiği tüm özellikleri güçlü bir şekilde sergiliyor. 

ASUS TUF B450M Plus Anakart İncelemesi

ASUS’un yeni anakartı, kullanılan sertifikalı güçlü parçalar yüksek dayanıklılık sunarken aynı zamanda performans anlamında da oldukça iyi işler çıkarabilen bir anakart olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda AMD tabanlı yeni bir sistem toplamayı düşünüyorsanız, ASUS’un en yeni yonga setine sahip TUF B450M-PLUS Gaming anakartını tercih edebilirsiniz. Özellikle uzun yıllar kullanım hedefleyenler için bu anakartı tavsiye ediyoruz.

Evet değerli hocalar, bir incelemenin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün sizlere ASUS B450M-PLUS Gaming anakart incelemesini sunduk. Ürün ile ilgili detaylı video incelemesine aşağıda bulunan video bağlantısından ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Ödüller

editor tavsiyesi ve secimi

ASUS TUF B450M-PLUS Gaming İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler