Salı, Mart 19, 2024

ASUS TUF FX705 Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, ASUS TUF FX705 laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Bildiğiniz gibi öncelikle anakart modellerinde görmeye başladığımız TUF ürün ailesi, kullanıcılar tarafından çok sevilmiş ve ekran kartı; mouse, klavye hatta kasa ürünlerinde de kendine yer bulmuştu. Seriye eklenen son ürün ailesi ise TUF laptoplar oldu ve bu minvalde bir kaç TUF laptopu deneyimleme şansı elde etmiştik.

Bu incelememizde ise ASUS’un geçtiğimiz aylarda tanıttığı ve içerisinde 3. nesil AMD Ryzen 3750H işlemci ile birlikte NVIDIA ekran kartını kullandığı ASUS TUF FX705 modeline yakından bakacağız. Dilerseniz gelin, yeni laptop bizlere neler sunuyor yakından bakalım.

Tasarım

Tasarıma girmeden önce ürünün kutu içeriğine baktığımızda alışkın olduğumuz ürün içeriklerini görüyoruz. Laptop’un kendisine ek şarj adaptörü ve kablosu ve kullanım bilgilerini içeren çeşitli dokümanlar haricinde farklı bir içerik ile karşılaşmıyoruz.

ASUS TUF FX705‘a genel bir bakış attığımızda ise asil ve güçlü bir görüntü ile karşılaşıyoruz. Oldukça dikkat çekici olan bu farklı tasarım, laptopun her noktasında bizleri karşılıyor. Bu noktalardan ilki elbette sert görünen tasarım çizgileri. Tasarım bütününde siyah, gümüş ve altın renkleri kullanan ASUS, bu laptop modelinde ayrıca kırmızı siyah renk seçeneğini de sunuyor.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 008

Arka kapağında püskürtme alüminyum gümüş renk kullanan ASUS TUF FX705, kasasında fırça tasarımlı siyah rengi barındırıyor. Laptopun alt kısmında ise altıgen görünümlü bol ızgaralı bir tasarım görüyoruz. Tasarım noktasında dikkat çeken bir diğer nokta ise dar çerçeveli ekran.

Üzerinde 15.6″ inç boyutunda NanoEdge teknolojili ekran barındıran ASUS TUF FX705, çerçeve kalınlığı noktasında sadece 6.5mm boyutunda yer kaplıyor. Elbette çerçeve kalınlığı, logonun bulunduğu alt bölümde nispeten daha kalın görünse de, yan ve üst çerçevelerin inceliği sayesinde sonsuz ekran deneyimi yaşayabiliyorsunuz. 

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 015

TUF serisi, elbette sağlamlık mottosu ile piyasaya sürüldüğü için kullanılan parçalar ve tasarımlar bu doğrultuda belirleniyor. Bu noktada ürün; yüksek gerilime, sıcaklığa, neme, hava basıncına dayanıklı olacak şekilde üretilmiş ve MIL-STD 810G askeri dayanıklılık sertifikası ile korunmuş. Üst kapak ve alt ızgaralarda sert plastik malzeme kullanıldığını gördüğümü FX705, genel kasasında sert alüminyum malzeme kullanıyor. 

Klavye tarafında da düşük profil tuşlara sahip olan FX705, her ne kadar tuşlarının altında mekanik anahtarlar konumlandırmıyor olsa da, yakın deneyim sunan düşük gecikme değerli tuş tasarımını kullanıyor. ASUS’un Overtroke adını verdiği bu tuş tasarımında her bir tuş, sadece 63g düzeyinde bir baskı ile bile çalışarak hem rahat hem de hızlı tepkimeler sunuyor. Tuşların 20 milyon tık ömrüne sahip olduğunu da ekleyelim.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 007

Klavyenin tasarım noktasında dikkat çeken bir diğer önemli özelliği ise her oyun donanımının vazgeçilmezi haline gelen RGB aydınlatmalar. Klavyesine 16 milyon renk desteği ile birlikte çeşitli efekt desteği sunan ASUS, bu desteği AURA Sync yazılımı ile özelleştirmeye imkan sunarken, uyumlu diğer ekipmanlarla da eşlenik çalışmalarına izin veriyor.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 004

Tasarım ile ilgili olarak söylenebilecek bir diğer husus soğutma düzeni. Bilindiği gibi laptoplar, daha kompakt olmaları nedeni ile daha kolay ısınabilen cihazlar konumunda. Bu yüzden soğutma tasarımları, hayati bir öneme sahip. ASUS, bu alanda da TUF FX705‘e etkin bir soğutma sağlayabilmesi amacı ile fazladan havalandırma kanalları eklemiş. Hem sol kenarda hem de arka bölümde gördüğümüz bu üç havalandırma ızgarası, soğutma sistemi ile birlikte iyi işler yapabiliyor.

Soğutma tarafında çift soğutucu fan kullanan ASUS, bu fanları toz tutmayı engelleyen Anti-Dust sistemi ile koruyor ve kullanım durumuna göre optimize edilen Overboost sistemi ile uygun devirde soğutma sağlıyor. Geleneksel laptoplarda kenarlardan görmeye alıştığımız hava çıkışı, FX705 modelinde arka çıkışlarda daha yoğun olacak şekilde konumlandırılmış durumda. Fanların yüksek devirde çalışma sesleri ise, gaz verdiğinizde gürleyen spor bir araba gibi uyarıcı olabiliyor.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 016

Tasarım ile ilgili olarak son söylenebilecek şey, laptopun sahip olduğu giriş çıkışlar. Bu noktada biraz cimri davranan ASUS, cihazın sadece sol kısmını bu yuvalar için ayırmış. Yuvalar ise sırasıyla şarj girişi, LAN portu, HDMI çıkışı, üç adet USB portu ve mikrofonlu kulaklık jackından oluşuyor. Gözümüz sağ kenarda da fazladan birkaç USB bağlantı noktası aradı ancak ASUS, bu kısmı soğutma amacı ile kapatmış durumda.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 017

Teknik Detaylar

Tasarım noktasında oldukça güçlü görünen ASUS TUF FX705, bu gücü teknik noktada üst seviyeye çıkarmak için dikkat çekici bir kombinasyon uygulamış. Bu bağlamda laptop ailelerinde daha çok Intel-NVIDIA ya da AMD-AMD eşliğini gördüğümüz işlemci ekran kartı kurulumu, bu kez AMD-NVIDIA olarak düzenlenmiş.

Bildiğiniz gibi AMD, masaüstü sistemlerine özel olarak geliştirdiği Ryzen işlemci ailesi ile ciddi bir gelişim gösterdi. Uygun fiyatı ve yüksek performansı ile Intel’i ciddi olarak sıkıştıran AMD, aynı işlemci ailesini mobil cihazlar için de sunmaya başlamış durumda. İşte ASUS, bu doğrultuda hem Ryzen işlemcisini hem de NVIDIA ekran kartını tek bir anakartta bütünleyerek dikkat çekici bir laptop kurulumu hazırlamış.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 009

YENİ Ryzen 3000 Serisi İşlemci

ASUS TUF FX705 laptopun içerisinde AMD’nin 3. nesil Ryzen işlemcisi bulunuyor. Ryzen 3750H modeli olan bu işlemci, dört çekirdek ve 8 izlek ile geliyor. 12nm ile Zen+ mimarisi etrafında şekillenen işlemci, 35W değerindeki düşük güç tüketimi ile temelde 2.3GHz, Turbo da ise 4.0GHz saat hızına ulaşabiliyor. Normal şartlarda harici bir ekran kartına gerek de duymayan işlemcinin dahili bir Vega 10 grafik işlemcisi de mevcut.

Öteki tarafta NVIDIA’nın RTX serisinden sonra GTX serisine getirdiği yeni güncelleme olan GTX 1660 Ti ekran kartı, bu laptopta karşımıza çıkıyor. Max-Q düzeni ile laptoplara uyumlu hale getirilen GTX 1660 Ti, 6GB dahili video belleği ve 192-bit bellek yolu ile asıl modelin masaüstü versiyonuna yakın bir deneyim sunuyor. 

ASUS TUF FX705’in RAM kanadındaki donanımı ise 2666MHz hızında çalışan çift kanallı 16GB DDR4 bellekten oluşuyor. 32GB’a kadar yükseltme desteği sunan TUF FX505, gelecek nesillerde de uyumluluk yakalamak isteyenlere göz kırpar durumda.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 10

Ekrana değinecek olursak tasarım kısmında da belirttiğimiz gibi 15.6″ boyutunda Full HD çözünürlük sunan ince çerçeveli bir ekran görüyoruz. Ekran panelinde IPS panel tercih eden ASUS, paneli %100 sRGB desteği ile güçlendirerek daha doğru renk sunabilen bir ekran oluşturmuş. Renklerin oldukça doğal ve canlı görünmesini sağlayan bu ekran, aynı zamanda yansımayı önleyen korumaya ve 144Hz ekran tazeleme oranına sahip. Ekranın tepki süresi ise 3MS.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 003

Laptopun depolama detaylarında ise hem SSD hem HDD depolama kurulumu görüyoruz. Fakat ofisimizdeki modelin içerisinde 512 GB SSD barındıran laptop, bu dizine kurulu Windows 10 ile geliyor. Farklı modellere sahip olduğu için, dilerseniz 128 GB SSD ve 1 TB modellerini de tercih edebiliyorsunuz. Bu iki sürücü, dilerseniz tek bir sürücü mantığında da çalışarak 1 TB kapasiteli harddiskin SSD gibi çalışmasına da imkan tanıyor.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi

Teknik detaylarda dikkat çeken diğer noktalardan biri DTX: X ses desteği. 7.1 sanal surround efekti veren çift kurulumlu hoparlörler, aynı zamanda Dolby DTS desteği ile daha güçlü bir ses üretimi gerçekleştiriyor. Üstelik kulaklık kullanımında da marka model farketmeksizin sanal 7.1 deneyimi yaşamanız mümkün. 

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 013

Hızlı bağlantılara olanak tanıyan WiFi 802.11/ac, Bluetooth v5 ve Cortana destekli mikrofonlu HD WebCam’de laptopun diğer özelliklerinden. Şimdi gelin, sistemin oyun ve benchmark değerlerine göz atalım ve son yorumla incelemeyi noktalayalım.

Oyun ve Benchmark Testleri

AMD Ryzen 3750H Video RENDER Karsilastirma

AMD Ryzen 3750H FULL HD Video RENDER Karsilastirma

AMD Ryzen 3750H CINEBENCH SINGLE Core Karsilastirma

AMD Ryzen 3750H CINEBENCH MULTICORE Karsilastirma

AMD Ryzen 3750H Blender Test Karsilastirma

amd ryzen 3750h asus laptop 3D MARK TimeSpy Testi

amd ryzen 3750h asus laptop RAINBOW 6 SIEGE 5 testi

amd ryzen 3750h asus laptop PUBG testi

amd ryzen 3750h asus laptop METRO EXODUS testi

amd ryzen 3750h asus laptop battlefield 5 testi

amd ryzen 3750h asus laptop APEX LEGENDS testi

PCH’nin Yorumu

TUF serisi ile güç ve sağlamlığı anakartlardan sonra diğer ekipmanlara ve en son laptoplarına taşıyan ASUS, serinin hakkını iyi şekilde vermeye devam ediyor. ASUS TUF FX705 ile de son derece güçlü ve bir o kadar da performanslı bir ürün hazırlayan ASUS, teknik tarafta kullandığı AMD-NVIDIA ikilisi ile de beklentileri karşılamayı başarmış durumda.

ASUS TUF GX505DU Laptop İncelemesi 002

İnceleme ve testler ile birlikte genel tasarımından oldukça memnun kaldığımız ve performansı noktasında da bizlere güven veren ASUS TUF FX705, rakiplerine göre dikkat çeken bir çizgi çiziyor.

Bu bağlamda yeni nesil Ryzen işlemcinin de oldukça güçlü olduğunu ve rakibi Intel’i neredeyse yakaladığı ve kimi zaman geçtiğini görüyoruz. Söz konusu oyun performansında da GTX 1660 Ti ile iyi bir eşleşme gerçekleştiren ASUS, oyun performansında 60 FPS bandını korumaya devam ediyor.

İnceleme Videosu

Ödüller

tasarım odulu editor tavsiyesi ustun performans odul

Dolayısı ile gerek tasarımı gerekse de sunduğu yüksek performansı ile adını hak eden bir ürün olduğunu düşündüğümüz ASUS TUF FX705, tercih edilebilecek güçlü modeller arasında kendini gösteriyor. Bu noktada bizler de bu laptopu oyun amacı ile kullanmak isteyen tüm takipçilerimize önermekten memnuniyet duyuyoruz. 

İncelemeyi burada bitirirken ürünün video incelemesine aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek üzere hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

6 YORUMLAR

  1. malesef berbat bir laptop.1660ti yaklaşık 1070 gibi performans veren bir kart.gel gelelim bu kombinasyonda 1050-1050ti kadar bile performans veremiyor.Bunu neden açıkça söylemiyorsunuz? Aldım çok pişmanım

    • Merhaba,
      Biz incelemelerimizde yapmış olduğumuz test sonuçları dahil tüm detaylarını iletiyor ve artı – eksi özellikleri ile söylüyoruz. Aldığınız ürün’de 1660Ti varsa, 1050 performansı alamıyorsanız, sistemde bulunan driver problemi olabilir. Bu ürün ile alakalı değil, driverların doğru çalışmamasından kaynaklıdır. Sisteminizin güncel olup olmadığını, driverlarınızı taratıp denediniz mi?

      • Evet ben üstteki arkadaşa kesinlikle katılıyorum binlerce tl verip aldığım bilgisayar benden kaynaklı olabilir diye iade de etmedim.Ama gel gelelim sorun şaşaalı reklamları ve üst düzey ekran kartı ile bize sunulan bu bilgisayarda.Darboğaz demek hafif kalır ki bu işlemci aslında bilgisayara nefes aldırmıyor.Sürekli droplar ve kasmalardan bıktım usandım.Üstte yazılan bilgiler kesinlikle yalandan öteye giitmiyor.Aldığım gibi PUBG testi yaptım ve sonuç rezalet oyun grafik ayarlarından bağımsız 45-55 fps alıyor daha önce excaliburun 1050lik ekran kartlı laptopunu kullandım 80 fps alıyodum rezalet yahu.Sanırım şikayete kadar gidebilirim…

  2. Bu bilgisayarı şubat 2020 tarihinde aldım. Bir çok forumda da incelemelerimi belirttim. Bilgisayarın driver problemi falan yok.3750H model işlemci tam bir fiyasko. Ciddi bir darboğaz problemi var. Günümüz oyunları için 1660 ti ekran kartı çok güçlü bir ekran kartı ve tatmin edici bir ekran kartı olmasına rağmen işlemcinin tutarsız çalışmasından dolayı performans alamıyorsunuz. Bilgisayarı alınca v problemleri görünce çok araştırdım.Yabancı forumlarda da bu problemden bahseden bir sürü insan var. Zaten yaklaşık 8 aydır piyasada olan bu tuf model bilgisayarlar artık günümüzde satılmıyor.Dandikliğini ordan analayabilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler