Salı, Nisan 16, 2024

ASUS X570 Anakart Satın Alma Rehberi (ASUS Prime PRO- Crosshair VIII Hero Wi-Fi)

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında yeniden beraberiz. Bugün, AMD’nin yeni nesil X570 çipsetine yakından bakacağız ve yeni çipsetle gelen ASUS X570 anakart modellerinden ikisinin incelemesini gerçekleştireceğiz.

Üçüncü nesil Ryzen işlemci ailesi ile birlikte hayatımıza giren yeni X570 çipseti, birçok anakart üreticisi tarafından ürün haline getirilmiş durumda. Bu noktada piyasanın en güçlü üreticilerinden ASUS, yeni nesil çipseti içeren çok sayıda anakartı tüketicilere sundu. Bizlerde bu anakartlardan ASUS X570 Prime PRO ve ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi modellerini temin ettik ve incelemek üzere masamıza getirdik.

Dilerseniz gelin, hem yeni nesil X570 çipsetin özelliklerine hem de yeni ASUS X570 anakartlara yakından bakalım.

AMD X570 Çipseti

AMD’nin üçüncü nesil Ryzen işlemlerini piyasaya sürmesi ile birlikte bu işlemcilerin çalışacağı çipseti içeren anakartları görmeye başladık. AMD tarafından geliştirilen yeni X570 adını alan bu çipset, önceki nesil çipsetlere göre bir takım geliştirmeler ve avantajlarla geliyor.

Esasen çipsetin en önemli özelliği tahmin edebileceğiniz üzere üçüncü nesil Ryzen işlemcilerle olan uyumluluk. Yine AM4 soket yapısı desteklenen yeni çipset, aynı zamanda ilk ve ikinci nesil Ryzen işlemci ailesine de çalışma desteği sunuyor. Yine de üçüncü nesilde gelen Ryzen işlemcilerde ufak tasarımsal değişiklikler olduğu için bu çipsetin yeni Ryzen’lar ile kullanılması öneriliyor ki sebeplerine ilerde değineceğiz.

ASUS X570 Anakart Rehberi 17

X570 çipsetin bir diğer önemli özelliği sahip olduğu 4. nesil PCI-e desteği. PCI-e 4.0 teknolojisini hayatımıza kazandıran bu yeni çipset ile birlikte artık bağlantıyı destekleyen ekran kartı, NVMe sürücüleri ve diğer donanımlar çok daha yüksek veri yolu hızlarına ulaşabiliyor. Standart PCI-e 3.0 yuvasının 1Gbps hızını iki katına çıkaran bu yeni veri yolu, hiç olmadığı kadar yüksek bağlantı hızlarını kullanıcılara sunuyor. 

Yeni nesil çipsetin getirdiği diğer avantajlardan bir başkası da yüksek overclock desteği. Bu noktada AMD X570 çipseti ile birlikte RAM kanadında daha yüksek toplam bellek miktarı ve çok daha yüksek RAM frekanslarına ulaşabilmemiz mümkün. Bu noktadaki ilk örnekleri, incelemesini yapacağımız ASUS anakartlarda göreceğiz. Üçüncü nesil Ryzen işlemci ile kullanıldığı taktirde yeni çipset, 4400 ile 4800MHz arası yüksek frekans hızlarını destekliyor.

ASUS X570 Anakart Rehberi 4

Yukarıda yeni çipsetin, yeni nesil Ryzen’lar ile kullanılması gerektiğini belirtmiştik. Esasen eski nesil Ryzen işlemcilere de destek sunan bu çipset, bahsi geçen yüksek RAM frekans değerlerine yalnızca üçüncü nesil Ryzen işlemciler ile ulaşabiliyor. Dolayısı ile X570 serisi anakart ile 4800MHz hıza ulaşmak isterseniz, kullanacağınız işlemcinin 3. nesil olması gerekiyor. Diğer türlü ise hızınız en çok 3600MHz olacaktır.

Özetle yeni çipsetin bizlere sunduğu özellikler bu şekilde. Şimdi gelin, ASUS’un yeni çipseti yeni anakartlarında nasıl ve ne şekilde bizlere sunduğuna yakından bakalım ve iki anakartı inceleyelim.

ASUS Prime X570-PRO 

ASUS Prime X570-PRO modeli, fiyatı ve performansı orta yollu olarak bizlere sunmayı amaçlayan Prime ürün ailesi içerisinde bizleri karşılıyor. Kaslı ve sade tasarımı beyaz renkleri ile birleştiren yeni Prime X570-PRO, ATX formatında geliştirilmiş.

ASUS X570 Anakart Rehberi 16

Anakarta ilk baktığımızda oldukça sade ancak dikkat çekici bir tasarımla karşılaşıyoruz. Siyah PCB üzerine beyaz fırçalar ile süsleme uygulayan ASUS, beyaz rengi kuzey ve güney köprüleri ile birlikte giriş çıkış kapağında da kullanmış. Oldukça dingin bir izlenim uyandıran bu tasarım, oldukça şık görünmekte. Tasarımı dinamik olarak destekleyen RGB aydınlatmalar ise iki bölgede kullanılarak eksik tutulmamış. 

Teknik tasarım kısmında ise altı katmanlı bir PCB tasarımı ve işlemci etrafını saran yüksek dayanıklı kapasitör, mofset ve VRM’ler görüyoruz. Gerek yüksek voltaj, gerek yüksek sıcaklık gibi olumsuz etmenlere karşı çok daha yüksek koruma sağlayan bu parçalar, üçüncü neslin sahip olduğu yüksek performansın kayıpsız olarak sunulmasına olanak sağlıyor.

ASUS X570 Anakart Rehberi 14

Aynı şekilde artan yüksek performansın doğurduğu yüksek sıcaklıklara karşı da ekstra geliştirmeler sunan ASUS, bu modelinde beş farkı ısı sensörüne ve toplamda dokuz farklı fan bağlantı çıkışına sahip. Aynı zamanda PCI-e 4.0 desteğinin getirdiği yüksek performansın ısı etkenini ortadan kaldırmak amacı ile eklenen dahili bir fan da anakart üzerinde mevcut. Bu fan ile M.2 SSD yuvası serin tutuluyor ve ısıya bağlı performans kayıpları en aza indiriliyor.

Tasarımsal tarafta güçlü özellikler sunan ASUS Prime X570-PRO modeli, aynı gücü teknik özellikler kısmında da bizlere sunmayı başarıyor. Bu noktada AMD AM4 soket yapısını kullanan anakart en yeni 3. nesil ile birlikte önceki nesil Ryzen işlemcilere de tam destek sunuyor.

ASUS X570 Anakart Rehberi 6

Üzerinde dört adet DDR4 RAM slotu bulunduran Prime X570-PRO modeli, toplamda 128GB boyutundaki belleklere destek sunarken, frekans bazında overclock ile birlikte 4400MHz bellek hızlarına erişebiliyor. Yine de bu değerlerin sadece Ryzen 3000 serisi işlemciler ile yakalandığını belirtelim.

Diğer tarafta anakart üç adet PCI-e 4.0 yuvasına sahip. Bu yuvalara yerleştirilecek olan ekran kartları ile iki yönlü SLI ve üç yönlü CrossFireX uygulamak mümkün. Yani hem NVIDIA hem de AMD kartlarınızı birlikte kullanabilmeniz mümkün.

ASUS X570 Anakart Rehberi 12

Depolama tarafında ASUS Prime X570-PRO modeli, yüksek bağlantı hızına sahip iki adet M.2 SSD yuvasına ev sahipliği yaparken, SATA6 tarafında 6 adet yuvayı kullanabilmeye imkan tanıyor. Ses tarafında ise Realtek S1220A kodekli Crystal Sound 3 imzalı ses çipi görüyoruz.

Son olarak anakartın giriş çıkışlarında dört adet USB 3.1 Gen 1 yuvası; dört adet USB 3.1 Gen 2 yuvası, Intel Gigabit LAN yuvası, 8 kanal destekli ses jackları ve birer adet Display ve HDMI çıkışları görüyoruz.

ASUS ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi

Geldik X570 çipsete sahip bir diğer anakart modeli olan ASUS ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi modeline. ASUS’un çok sevilen oyuncu serisi ROG ailesine dahil olan bu anakart, gerek tasarım gerek özellikler bakımından X570 çipsetli anakartların en güçlüleri arasında yer alıyor ve üst seviye kullanıcılara hitap ediyor.

ASUS X570 Anakart Rehberi 10

Tasarım ile başlayacak olursak Crosshair VIII Hero modeli, mat siyah PCB ve metal mat gri renkleri ile kendisini belli ediyor. Oldukça asi duran düz tasarımı yer yer güçlü kaslı detaylar ile destekleyen ASUS, koyu renkleri iki bölgeli RGB ile dinamikleştirerek tasarımda ciddi geliştirmeler sunmuş. Gerek kuzey gerek güney köprüleri olsun her bölümü kapatan bir kasanın dikkat çektiği bu güçlü tasarımın, ASUS anakart ailesi içerisinde en iyi tasarıma sahip anakartlar arasında yer aldığını söylemeliyiz. 

ASUS X570 Anakart Rehberi 1

Teknik tasarım tarafında ise soğutma ve performansı destekleyen yüksek kaliteli parçalar görmekteyiz. 60 ampere kadar dayanabilen VRM ve mofsetler, yüksek akıma ve sıcaklığa dayanıklı kapasitör ve bobinler bu tasarımın en dikkat çekici detayları arasında yer alıyor. Diğer tarafta sıcaklık ve akım koruması sağlayan çok sayıda devre, ısı sensörleri ve diğer soğutma blokları, anakartın daha serin ve daha tutarlı performans vermesine olanak tanıyor.

ASUS X570 Anakart Rehberi 9

Prime modelinde gördüğümüz dahili soğutucu fanın da yine aynı şekilde ROG Crosshair modelinde de bulunduğunu görüyoruz. Tamamen kendi özel değerinde sürekli olarak çalışan bu fan, M.2 SSD soğutma sisteminin bir parçası olarak görev yapıyor.

ASUS ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi modelinin teknik özelliklerine baktığımızda ise yine X570 çipsetin destek sunduğu AM4 işlemci soketi bulunuyor. Yine dört adet DDR4 bellek slotuna sahip olan bu anakart, 128GB toplam RAM miktarına ek 4800MHz frekans hızı sunuyor. Prime modeline göre daha yüksek sunulan bu frekans hızı yine belirttiğimiz gibi yalnızca Ryzen 3000 serisi işlemcilerde kendini gösteriyor.

ASUS X570 Anakart Rehberi 5

Genişleme yuvalarına baktığımızda ise PCI-e 4.0 desteğini 3 yuva ile gördüğümüz anakartta bu yuvaları 3 yollu SLI ve CrossFireX şekli ile kullanabiliyoruz. Yine yüksek hızlı M.2 SSD yuvası iki adet olarak eklenmişken, SATA6 yuvalarının toplam sayısı 8 adet olarak belirlenmiş. 

Anakartın dikkat çeken bir diğer noktasının yüksek hızlı ağ yongası olduğunu belirtelim. Bu tarafta Intel I211-AT ağ yongası taşıyan anakart, bağlantı hızında 2.5G seviyesinde yüksek hızlar sunuyor. Ses tarafında ise 8 kanala kadar yüksek kaliteli ses çıkışı sunan ROG SupremeFX 8 kodekleri bulunmakta.

ASUS X570 Anakart Rehberi 11

Son olarak anakartın sahip olduğu giriş çıkışlarda sekiz adet USB 3.2 Gen 2 yuvası, 4 adet USB 3.2 Gen 1 yuvası, 2.5G LAN girişi, ses giriş çıkış jackları, Wi-Fi anten girişleri, CMOS ve BIOS erişim düğmeleri bulunuyor.

Hocanın Yorumu

AMD X570 çipseti ile piyasaya sunulan birçok anakart bulunuyor olsa da bu incelememizde ASUS’a ait Prime X570-PRO ve ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi modellerini inceledik. ASUS, bu ürünlerle birlikte X570 çipsetli anakart ailesinde toplam 8 farklı anakart bulunduruyor. Her anakartın kendi aralarında farkları bulunurken, sahip oldukları teknolojilerde de çeşitli değişiklikler mevcut. Yine de X570 çipsetin sunduğu yüksek bant genişliği sunan PCI-e 4.0 ve yüksek frekans hızları, çipseti kullanan tüm modellerde mevcut. 

ASUS X570 Anakart Rehberi 4

Son söze geçecek olursak, incelemesini gerçekleştirdiğimiz Prime X570-PRO modeli, X570 çipsetin sunduğu tüm güçlü özellikleri, aynı güçte geliştirilen teknoloji ve tasarımla birleştiriyor ve orta segmentte daha tercih edilebilir bir model olarak karşımıza çıkıyor. Elbette tercih edilebilirlikten kastımız, kullanıcıların sahip olduğu bütçe noktasında. 

Zira bütçesi yeten kullanıcılar için ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi modeli, tüm saydığımız X570 özellikleri ile birlikte yüksek seviyede overclock ve teknoloji desteği ile tercih edilebilir üst düzey bir model olacaktır. Özellikle yüksek seviyede performans gerektiren oyun, iş ve diğer grafiksel uygulamaları kullanacak olan kullanıcılar için bu anakart, gereken tüm performansı sunabilecek güçte.

odul 2019 pch 02

Özetle ASUS Prime X570-PRO ve ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi anakartları, sahip oldukları yüksek performans ve güçlü tasarımları ile bizlerden performans ve tasarım ödüllerini almayı hak ediyor. Ürünlerin sahip oldukları fiyat etiketlerinin ise sırasıyla 1700 TL ve 3000 TL olduğunu belirtelim ve incelememizi burada sonlandıralım.

Ürünlerin detaylarını içeren video incelemesine aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler