Çarşamba, Nisan 24, 2024

Avrupa Birliği Google’a 1.5 Milyar Euro Ceza Kesti

Paylaş

silkroad gaminggentr

Arama devi Google, Avrupa Birliği içerisinde görev alan Antitröst Komisyonu tarafından 1.5 milyar Euro cezaya çarptırıldı. Cezanın konusu ise AdSense platformu.

Geçtiğimiz yıllarda Google, kendi reklam platformu AdSense’in hakim konumundan yararlanarak rakip firmalara karşı haksız rekabet yaptığı gerekçesi ile cezalandırılmıştı. Cezaları kesen Antitröst Komisyonu, benzer bir cezayı yeniden kesti.

AdSense’in Hakim Konumu 10 Yıldır Kötüye Kullanılıyor

Antitröst Komisyon üyesi Margrethe Vestager’in düzenlediği basın toplantısı ile açıklanan cezaya göre Google, AdSense sistemini kullanan reklam verenleri yalnızca bu sistemi kullanmaları noktasında zorlayan anlaşmalar imzalatıyor.

Sözleşmelerde Google, müşterilerin yalnızca AdSense reklam platformunu kullanmalarını ve diğer arama motorlarının reklamlarını kabul etmemelerini istiyor. Bu zorlamanın 10 yıldan beri sürdüğünü belirten komisyon üyesi, hakim durumun kötüye kullanıldığını belirtti.

Avrupa Birliği Google a 1 5 Milyar Euro Ceza Kesti

Google’a verilen bu para cezası, AB’nin şirkete verdiği üçüncü büyük ceza konumunda. Geçen yıl mobil pazardaki hakimiyetin kötüye kullanılması yüzünden 4.3 milyar Euro, alışveriş arama sonuçlarının manipüle edilmesi yüzünden de 2.4 milyar Euro ceza Google tarafına iletilmişti.

AB Antitröst Komisyonu’nun Google’a toplamda kestiği ceza miktarı ise 8.2 milyar Euro oldu. Esasen Google, son gelen cezada daha yüksek bir tutar ödeyebilirdi lakin 2016 yılında AdSense politikalarının değiştirilmesi amacı ile Avrupa Komisyonu ile geliştirilen ortak çalışma, cezayı önemli ölçüde düşürdü.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler