Cuma, Nisan 19, 2024

Bilgisayar, Oyunları Neden Kaldırmaz?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhabalar PCH ailesi. Bu yazımda herkesin merak ettiği bir olaya yazılımsal ve teknik açıdan inceleyeceğiz. Aslında bu konuyla birlikte “oyun oynarken bilgisayar neden kasar?” sorusuna da cevap vermiş olacağız.

Öncelikle çok teknik detaylara inip kafanızı karıştırmak ve sıkmak istemiyorum o yüzden daha iyi anlamanız için baya bir sadeleştirip olayı anlatacağım.

Hadi başlayalım.

Bilgisayarlar Binary (ikilik tabanlı sayı) Sistemi İle Çalışır

Bunu artık herkes biliyor ama yazımızın devamı için hatırlatmakta fayda var.

NOT: Sadece bilgisayar değil tüm elektronik aletler bu sistem ile çalışır 🙂

Evet en önemli konuyu hatırladığımıza göre şimdi de bilgisayar parçalarının nasıl çalıştığına bir bakalım. Bunun için sizlere bir grafik hazırladım ve tekrar hatırlatmak isterim ki bu grafikler sizin olayı daha iyi anlamanız için hazırlandı yani teknik grafikler ile alakası yoktur.

CPU – RAM – Ekran Kartı

Aşağıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi her bilgisayar parçasını aslında bir kum saatine benzetebiliriz.

pc hocasi cpu

İşlenecek veriler belirli bir yere toplanır. -Ki buna ön bellekte denir- Burada biriken verileri işlemcimiz kendi hızına göre işlemeye başlar ve işlediği tüm verileri gerekli donanımlara iletir. Eğer işlenecek veri önbellekten büyükse artık bilgisayarımız kasmaya başlar.

Aslında bu kasma işlemi sizin CPU‘nuzun kum saatine, işlemesi için gönderdiğiniz verinin o an ki mikro saniyesine denk gelmediği için oluşan bir yanılsamadan kaynaklanır. Yani mouse oynattığınızda işlenmesi gereken veri o mikro saniyede işlenemediği için hareketsiz gözükür ve sonradan işlendiği içinde bir anda mouse’un yeri değişir.

Umarım anlatabilmişimdir. 🙂

Peki bunların bilgisayar oyunları veya programları ile alakası ne?

Evet şimdi en önemli kısma geldik. Bilgisayarımızın parçalarının -en önemlisinde işlemcinin- kaldırabileceğinden fazla veri biriktiğinde kastığını öğrendik. Peki oyunlar veya programlar da neden kasıyor?

Bu konuda da programlama dilleri ile ilgili küçük bir bilgi vermem gerekiyor ki konuyu daha iyi anlayabilmeniz için.

Çok kısa bir not lütfen sıkılmayın 🙂

Programlama dilleri nasıl çalışır?

Programlama dilleri kendine has oluşturulmuş derleyicilerden geçtikten sonra binarye dönüştürülürler. Bu binary de işlemci tarafından yorumlanır ve gerekli donanımlara işlenen veri aktarılır.

Evet şimdi örnekler ile anlatayım ki daha iyi anlayın.

Oyunlar ve programlar yaptığınız her işlem için veri oluştururlar. Özellikle oyunlarda bir mouse hareketi için bile saniyede 1MB‘a kadar veri üretebilirler. Üretilen bu veriler donanımların, az önce temsilen örnek gösterdiğim kum saatlerini fazlasıyla doldurursa artık bilgisayar kasmaya başlar.

Mesela bir oyunda normalde kasma yokken patlama sahnesinde bilgisayarınız kasıyor ise bu o sahnede donanımınızın kum saatini doldurduğu anlamına gelmiştir. Bu da demek oluyor ki aslında oyunlarda ve programlarda kullanılan programlama dillerinin oluşturduğu binaryler, bilgisayarımızın kasmasına sebep oluyor demektir.

Ve fark ettiyseniz oyunlarda “Hız performans güncellemesi” gibi patch ler veya güncelemeler gelmektedir. Bu da anlattığım olayı doğrulayan bir kriterdir.

O zaman her bilgisayarda her oyun açılır mı?

Aslında hem evet hem hayır. Mesela benim 6 yıllık laptopumda GTA5‘i açabiliyorum ama o kadar kasıyor ki oynayamıyorum.

Bazı oyunlarda ise ekran kartlarında özel teknolojiler kullanıldığı için bilgisayarınız o oyunu açamaz. Yani birazda donanımın kullandığı teknoloji ile de ilgisi var.

Mesela oyunu genede açtınız diyelim. Karakterleriniz aşağıdaki gibi görünebilir.

139587 unity

Evet yazımızın sonuna geldik. Umarım hoşunuza gitmiştir. Anlamadığınız kısımları yorumlarda belirtmeyi unutmayın. ♥

Hasan Yüksektepe
Hasan Yüksektepe
1991 Doğumlu bir Bilgisayar sever. Yazılımla kafayı bozmuş ilginç bir değişik.

Yorumlar

5 YORUMLAR

  1. benim bilgisyarımı 2020 de almıştım ve en iyi bilgisayarlardandı. MSI markası ve o zamanlar oyunları çok iyi kaldırabiliyorken şimdi hepsi kasıyor 🙁

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler