Cuma, Mayıs 9, 2025

Boğaziçi Üniversitesi Milli Klavye Olarak E-Klavyeyi Geliştirdi

Yerli ve milli olarak geliştirilen pek çok şeye tanıklık ettik. Kimi zaman da ‘vay be adamlar yapmış’ dedik. Ancak şimdi Boğaziçi Üniversitesi tarafından geliştirilen milli klavyemize göz atacağız. Üniversite yeni E klavye geliştirdiği gibi, diğer F ve Q klavyelere göre pek çok avantaj sunuyor. Dilerseniz yeni milli klavyemize yakından bir göz atalım.

Yeni Milli Klavye Neler Sunuyor ?

Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescillenen yeni E klavye tam 62 yıl sonra tasarlanmış oldu. Şimdi diyebilirsiniz ’62 yıl önce PC mi vardı ?’ diye. Hak vermemek elde değil. Ancak açıklanan veriler bu şekilde. On parmağa göre tasarlanan yeni milli klavye, Alfa sayısal Türkçe E-Klavye’ olarak TSE’de 13771 kod numarası ile onaylanmış oldu.

Bu klavyenin amacı ise F klavyeden daha iyi olarak sağlık ve konfor sunuyor. Genelde uzun süre bilgisayar başında kalanlar ve yazı yazanlar bilir. Bir müddet sonra kaslarda ve eklem yerlerinde ağrılar oluşturuyor. Klavyeyi geliştiren Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu milli klavyeye ‘ileri teknoloji yöntemleri ile geliştirilen ve matematiğe dayalı’ olarak nitelendiriyor.

Zira F klavye bundan tam 62 yıl önce tasarlandığı gibi, artık yeni klavyelere geçilmesi gerektiği konusunda ciddi adımlar atılmaya başlanmıştı. E klavye ise bizlere sağlık, rahat, yorucu olmayan ve aynı zamanda hızlı ve ergonomik detaylar sunuyor.

BENZER:  Yeni Yapay Zeka Aracı OpenAI o1 Duyuruldu! Neler Sunuyor?

e klavye - PC Hocası

Q Klavyeden %25 Daha Hızlı

Şimdi F klavye ile Q klavyeyi karşılaştıracak olursak F klavye %23 daha hızlı olarak biliniyor. Zaten en çok tercih edilen klavye modellerinden bir tanesi kendisi. Ancak geliştirilen yeni milli klavye bu konuda F klavyeye göre %2, Q klavyeye göre %25 daha fazla performans ve hız sunuyor.

Yapılan testlerde ise E klavyenin kullanım açısından hızına dikkat çekilirken, 30 ile 45 dakikalık testlerde E klavyenin daha ön plana çıktığı görülüyor. Prof. Ekşioğlu ise bu konuda ‘klavyeler tek başına hız olarak iyi iş yapamaz. İyi bir klavye her şeyden önce kullanıcısına sağlık, rahatlık ve daha az yoran modelde olması gereklidir. E klavyede yazım yükü bilekte değil, tamamen parmaklarda olduğu için sağlık açısından çok daha iyi.’ dedi.

Ne diyelim, inşallah Türkiye genelinde E klavye yaygınlaşır ve kullanımı artar. Dünya genelinde iki çeşit klavye kullanıldığı için, bunu dünyaya kabul ettirmek epey zor olacak. Ancak ilk adımı Türkiye’de atarak çalışmalara başlanılabilir.

Prof Dr Mahmut Eksioglu - PC Hocası

silkroadgaminggentr

Yorumlar

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler