Cuma, Nisan 26, 2024

BTK Akademi ile Yazılım ve Siber Güvenlik Eğitimleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Haber yazılarımın aksine resmi bir yazı yazmayacağım. Biraz anlatmayı ve birazda olsa anlaşılmayı hedefliyorum diyebilirim. Amacım yazının tamamının okunması değil. Dediğim gibi anlatmak ve en önemlisi anlaşılmak. Okumaya başladıysanız devam edin, önemli noktalara değineceğim. En önemli nokta, siber güvenlik olacak elbette.

Bir ay önce MEB’in bilişim teknolojileri eğitimi vereceğini duyurmuştum ve bu programın sertifika kazandıracağını da söylemiştim. Çok fazla soru geldi ve herkes başvuruları sordu. Projenin tamamlandığı söylenmesine rağmen daha detaylı bir açıklama gelmedi maalesef. Bende bilgilendirme ve alternatif belirtme ihtiyacı hissettim.

software 2

Oluşan ya da başka görüşlere göre oluşturulan yeni Dünya’ya göre, teknolojik aletleri kullanmak, yazılım bilgisine sahip olmak ve teknolojik sistemleri yönetmek bir ihtiyaç haline geldi.

Yazılım eğitimi almak isteyen bir çok kişi olduğunun farkında olarak BTK Akademi eğitim faliyetlerinden nasıl faydalanacağınızı dilim döndüğünce anlatmak istedim.

maxresdefault 20

Öncelikle BTK Akademi eğitim faliyetlerinden ve BTK’nın ne olduğunu bilmeyenler için BTK’dan çok kısa bahsedeyim, sakın sıkılmayın. BTK, Türkiye’nin telekomünikasyon sistemini düzenleyen ve denetleyen kurumdur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlıdır.

BTK Akademi, siber alanda yetenekli gençleri keşfetmek ya da eğitmek üzerine çalışmalar yapan bir okul. Ankara’da bulunan binasında, yapılan başvurular gerçekleştirilen sınavlar ile siber içerisine dahil bir çok alanda nitelikli personeli ile eğitim vermektedir.

Hacker Kavramı ve Türleri

BTK Akademi, online eğitim çalışmalarına virüs nedeniyle hız kazandırdı ve çok başarılı bir sistem oluşturdu. Özellikle siber güvenlik alanında meslek hedefleyenler, yazılıma ilgisi olanlar ve yeteneklerini iyiye yönelik kullanmak isteyenler için çok iyi bir platform diyebilirim.

Screenshot 1 5

Sisteme giriş yapmak için bir e-devlet şifresine ihtiyacınız var. E-devlet hesabı bulunmayan kişiler ise aile içerisinden herhangi birinin e-devlet şifresiyle giriş yapabilirler fakat kazanılan katılım sertifikası, hesabın sahibine verilecektir.

Eğitimler arasında sadece yazılım yok. Exploit geliştirme, veritabanı saldırıları ve güvenliği, SQL server temelleri, Linux sistem yönetimi gibi bir çok eğitim bulunuyor. Demek istemediğim tabirle, bir hackerın temel taşlarını oluşturacak bir çok veri var. Hacker yerine, siber güvenlik uzmanı demek daha iyi olacaktır.

Screenshot 8 2

Öğrenilen tüm bilgiler önceden de değindiğim üzere iyiye yönelik kullanılmalı. Bir Türk sitesine ya da sistemine saldırı yapmak, sizi Türk Ceza Kanunu’na aykırı hareket etmekten suçlu duruma düşürecektir.

Sadece saldırmak değil, sistemde açık aramak veya insani bir tabirle bakıp çıkmak, suçtur. Tüm internet ağı BTK tarafından mola vermeksizin, siber güvenlik uzmanları tarafından izleniyor. Yapılan her eylem, her saldırı ya da sistemlere karşı herhangi bir teşebbüs görülüyor, izleniyor.

Screenshot 2 3

Bir sonraki yazımda siber olaylar üzerine ve buradan öğrenilen bilgiler ışığında, gelecekte neler yapılmalı, bunlardan bahsedeceğim. Takipte kalın. Sağlıcakla kalın.

BTK Akademi web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler