Cuma, Nisan 26, 2024

Corsair A500 İşlemci Soğutucu İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bu kez, Corsair A500 işlemci soğutucu incelemesi gerçekleştiriyoruz.

PC donanımı ve ekipmanları noktasında her geçen gün çok daha başarılı ürünleri bizlerle buluşturan Corsair, bu kez devasa boyutuyla dikkat çeken yeni işlemci soğutucusu ile karşımıza çıkıyor. Bizler de sizin için yeni işlemciyi temin ettik ve bizlere neler sunuyor aşama aşama kaydettik. Şimdi gelin, Corsair A500’e yakından bakalım.

Tornavidalı kutu

Corsair A500’ün sarı ve büyük kutusunu masamıza koyduk ve kapaklarını araladık. Corsair A500, kendisine ek olarak işlemci tiplerine özel montaj parçaları, termal macun, kullanım kılavuzları ve ilginç olarak bir adet tornavida ile geliyor.

corsair a500 sogutucu 009

Daha önce soğutucu içeriklerinde farklı montaj aparatları ile karşılaşmıştık ancak tornavida ile ilk kez karşılaştık. Ancak yine de böyle bir ürünün kutuya dahil edilmesi oldukça iyi olmuş. Zira hepimizin evinde tornavida bulunsa da, bazen bu tornavidalar, montaj yapacağımız vidalara büyük ya da ufak gelebiliyor. Böyle bir ayrıntının düşünülmüş olması bizleri memnun etti.

corsair a500 sogutucu 025

Tasarımda detaylar

Corsair A500, görsellerden de göreceğiniz üzere oldukça heybetli bir soğutucu. O kadar heybetli ki, ağırlığı neredeyse 1.5 kilogram civarında. Elbette bu kadar ağır olması, kalite ve performans noktasında bizlere olumlu şeyler düşündürüyor olsa da, ergonomiklik açısından da bazı problemleri beraberinde getirebilir. Bunlara ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

corsair a500 sogutucu 023

İşlemci soğutucunun tasarımına yakından bakacak olursak, tüm yönüyle siyah ancak soğutucunun üst bölümünün gri renk ile kombin edildiğini söyleyebiliriz. Aslında renk bütünlüğünü oluşturan asıl kısımlar her iki yanda bulunan fanlar. Yine Corsair ML120 model fanlardan oluşan bu iki parça, kanatlarında kirli beyaz bir renk ile tasarımı destekliyor.

corsair a500 sogutucu 010

Fanların ya da soğutucunun herhangi bir noktasında ne yazık ki RGB aydınlatma bulunmuyor. Ancak kullandığınız RAM’ler bu özelliğe sahipse, soğutucu bu konuda sizlere önemli şekilde yardımcı oluyor. Corsair A500, RAM slotlarına olan teması engellemek ve ışıkları gölgelememek adına ayarlanabilir fanlar kullanıyor. Böylelikle RAM yüksekliğiniz ne olursa olsun, fanları uygun şekilde hizalayabiliyorsunuz.

corsair a500 sogutucu 015

Corsair A500, büyüklük noktasında limitleri zorlayan bir yapıya sahip. Yükseklik olarak yaklaşık 17 cm boya ulaşan soğutucu, genişlik noktasında 14.5 cm ölçüye sahip. Bu büyüklük elbette içerdiği güçlü alüminyum malzemelerle beraber 1.4 kilogramlık bir ağırlı beraberinde getiriyor. Bir üst paragrafta da belirttiğimiz gibi soğutucu, malzeme ve ağırlık noktasında gerçekten güven veren bir yapıya sahip. Yine de çekincelerimiz mevcut.

corsair a500 sogutucu 012

Bu çekincelerin başında, soğutucunun anakarta yapacağı baskı geliyor. Baskıyı açacak olursak, kasalarımızı sürekli olarak dik konumda kullanıyoruz. Dolayısı ile soğutucu, her ne kadar anakarta sağlam şekilde sabitleniyor olsa da, ağırlığının büyük çoğunluğunu boşluğa bırakıyor. Dolayısı ile PCB katmanı güçlü olmayan anakartlarda böyle büyük ve ağır parçalar, zamanla esnemeye ve kırılmalara neden olabilir.

corsair a500 sogutucu 020

Ancak yeni nesil bir anakarta sahibiyseniz, anakartınızın bu ağırlığı sorunsuz şekilde halledebileceğinden emin olabilirsiniz. Yine de montajı sağlam yapmak, işin birinci kuralı. Öte yandan bir diğer soru işareti, soğutucunun kasa içinde kapladığı alan. Corsair A500, boyutu ile kasanızın içinde önemli bir yer kaplayacaktır. Dolayısı ile hem içi geniş bir kasaya sahip olmanız gerekiyor hem de parçaları daha geniş birleştirebileceğiniz ATX formunda bir anakarta.

corsair a500 sogutucu 019

Sıvı soğutucu ile yarışan soğutma

Corsair A500, tasarımda sahip olduğu büyüklüğü soğutma tarafına güçlü şekilde aktarabilmiş. Bu noktada soğutucunun termal tasarımında sekiz adet bakır ısı borusu öne çıkıyor. İşlemci ile doğrudan temas kuran bu bakır borular, sağ ve sola dörder şekilde ayrılarak çift fan desteği ile etkin bir soğutma sağlıyor.

corsair a500 sogutucu 008

Soğutma performansını arttıran bir diğer unsur da elbette soğutmaya güç katan ızgara. Corsair, fanların hava üfürdüğü ızgaraların tasarımını da etkili şekilde geliştirmiş. Hava, daha fazla noktaya temas ederek, soğutma işlemini en kısa sürede gerçekleştirebiliyor. Dolayısı ile testlerden de anlayacağınız üzere çoğu sıvı soğutma ile yarışan hatta geçen bir soğutma performansı görüyoruz. Ayrıca soğutucu, fabrikasyon çıkışlı olarak termal macuna sahip.

corsair a500 sogutucu 006

Peki böyle güçlü bir soğutmanın gürültü maliyeti nedir? Corsair A500, temelde üç farklı fan modunda geliyor. Modlar düşükten yükseğe; Ultra-Quiet, Balanced ve Extreme Cooling olarak sıralanıyor. Ultra-Quiet modunda fanlar, 400 RPM hızında dönerek en yavaş ve en sessiz kullanımı sağlıyor. Burada ortaya çıkan gürültü düzeyi ise 35 desibel civarında.

corsair a500 sogutucu 016

Soğutma performansını en üst düzeye çıkartmak istediğinizde ise fanlar Extreme Cooling moduna geçiyor ve 2400 RPM hızlarına ulaşıyor. Bu noktada soğutma en iyi şekilde sunuluyor ancak gürültü düzeyi uçak misali artarak yer yer 60 desibelin üzerine tırmanıyor. Ortalama bir kullanımda yani Balanced modunda ise ses seviyesi 45 desibel civarlarında dolaşıyor.

corsair a500 sogutucu 022

Bu modlar her ne kadar soğutucunun kendi ayarları olsa da sizler, dilerseniz BIOS dilerseniz çeşitli yazılımlar yardımı ile derece bazında fan hızlarını belirleyebilirsiniz. Corsair A500’ün sıcaklık değerlerine bakacak olursak, aşağıdaki başlıkta görsel görsel takip edebilirsiniz.

corsair a500 sogutucu 021

Soğutma testleri

corsair a500 occt sicaklik testi

corsair a500 occt sicaklik testi h110i karsilastirma

corsair db ses karsilastirma

Hocanın yorumu

Son yoruma geçecek olursak, Corsair A500 genel itibari ile tüm kullanıcıları memnun edecek bir soğutucu olmuş. Elbette yüksek ağırlık ve geniş hacim, kalitesiz PCB’lere sahip anakartlarda uzun vadede çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Ancak yazı içinde de belirttiğimiz üzere 6 ve üstü katmanlı bir PCB kullanıyorsanız ve montaj işlemlerini güçlü bir şekilde hallettiyseniz bu konuyu çok fazla düşünmenize gerek yok.

corsair a500 teknik ozellikler

Yapacağı iş itibari ile Corsair A500, sahip olduğu termal tasarım ve güçlü fanları ile orta ve üst segmentteki işlemcileri hakkıyla soğutabilecek performansa sahip. Yaptığımız testlerde de bunu gördük. Özellikle yük altında işlemciyi 50-55 derecelerde tutabilmesi, bu alandaki gücünü bizlere kanıtladı.

 

üstün performans editör onaylı ödülü etiket

Corsair A500, gerek tasarımı gerek performansı ile bizleri son derece memnun eden bir işlemci soğutucu konumunda. Dolayısı ile bu alanda yeni bir işlemci soğutucu ihtiyacınız varsa, Corsair A500’ü listenize eklemenizi tavsiye edebiliriz. Ürünün güncel e-ticaret sitelerindeki satış fiyatının 940 TL civarında olduğunu ekleyelim.

Ürün ile ilgili görsel ve işitsel incelememize aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler