Çarşamba, Nisan 24, 2024

Daha Çok Otomobil Alımını İlgilendiren ÖTV Nedir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Şu anda ülkemizin gündeminde yer alan ve otomobil piyasasını yakından ilgilendiren bir ÖTV indirimi söz konusu, peki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) nedir ve ne işe yarar? Gelin hep birlikte bunun detayına birlikte bakalım.

ÖTV (tam adı ile Özel Tüketim Vergisi), belirli mal ve/veya ürün üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. Mevzubahis vergi türü ilk olarak Avrupa Birliği uyum sürecinde gerçekleştirilen kanun değişikliği sayesinde gündeme geldi ve tekrardan aynı çerçevede 2002 senesinde 4760 sayılı kanun ile kabul edilerek yürürlüğe girdi.

Özel Tüketim Vergisi, adından da anlaşılacağı üzere lüks; mücevher, kürk ve benzeri ürünlerden, sağlık açısından zararlı olarak kabul görülen alkol ile tütün ürünlerinden ve çevreye zararlı olarak kabul görülen benzin ve benzeri ürünlerden alınıyor.

ÖTV, KDV’den ayrıdır: peki ÖTV nasıl ve kimlerden alınır?

otomobil
Daha Çok Otomobil Alımını İlgilendiren ÖTV Nedir? 2

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) gibi aynı ürünün/malın her el değişiminden alınmaz. Malın/ürünün ithal edilmesi veya üretilen malın/ürünün ilk alıcısına tesliminden alınır. Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV, nihai tüketici adına ödenir. Bu konuda ilgili verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olur.

Hangi ürün veya mallar ÖTV’ye tabidir?

Kanununa ek dört ayrı tarifede yer alan ürünler ÖTV vergilendirmesine tabidir. 1 sayılı tarife eski Akaryakıt Tüketim Vergisini kapsar; akaryatı ve yağ türevlerini içerir, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları (otomobil, motor) içerir, eski Ek KDV ise 3 sayılı tarife tütün ve alkol türevlerini içerir. Eski Lüks KDV yerine ise 4 sayılı tarife uygulanır; beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini içerir.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler