Cuma, Nisan 19, 2024

Deneyim – Ubuntu

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünya üzerinde az bilinen, az kullanılan işletim sistemlerinden birisi olan Ubuntu, geçtiğimiz günlerde Windows mağazada yayımlandı. Peki bu Ubuntu ne işe yarıyor ve kullanılmalı mı? Bendeniz, bugün sizlere Deneyim konseptini sunmaktan gurur duyarım. Bizzat kendi deneyimlerim ve kullanmış, deneyimlemiş arkadaşların yorumlarını alıp birleştirerek hazırladığım bu yazılarda sizlerle beraber konumuz hakkında tartışacağız, yorumlayacağız. Fakat, Ubuntu ile başladık diye sadece işletim sistemleri üzerinden değil, gerek donanımlardan, gerek cihazlardan da gideceğiz.


ubuntu 2

OKUMADAN ÖNCE : UBUNTU NEDİR?

Daha önceden biraz araştırmış ve az-biraz bilen kesim bu kısmı pas geçebilir.

Ubuntu, açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux‘un bir sürümü olan Debian tabanlı bir işletim sistemi, hatta direkt olarak bir Linux sürümüdür. Linux‘u deneyimlemek isteyenler için kullanıcı dostu bir arayüze ve basit bir kullanıma sahiptir. Küçük olmasının yanı sıra, internete bağlı olan her şey ile (nesnelerin interneti – IoT) çalışabilir. USB bellek üzerinden bile deneyimleyebilirsiniz. Açık kaynaklı olduğu için birçok kişi tarafından geliştirilebilir, birçok kişi de bunu derleyerek yeni Ubuntu tabanlı işletim sistemleri çıkartabilir.


ubuntu 3

Kullanım Deneyimi – 8/10

Tasarımsal açıdan tıpkı Macintosh/Mac OS‘a benzeyen işletim sistemi kullanım konusunda herhangi bir sıkıntı yaşatmadı. Bu işletim sistemini düşük donanımlı ve yüksek donanımlı bilgisayarlarda ayrı ayrı test ettim ve ikisi arasında fark olmadığını söyleyebilirim. Düşük donanımlı cihazlarda bile sıkıntı çıkartmadan çalışabilmesi, Ubuntu‘nun en büyük özelliklerinden birisi.

Tasarımı oldukça basit hazırlanmış olan Ubuntu, sol tarafta bir uygulama çubuğu ve tıpkı Mac işletim sistemlerindeki gibi tepede bir görev çubuğuna sahip. Windows‘un aksine simge durumuna küçültme, kapatma tuşları sol üst köşede bulunuyor. Buna ek olarak işletim sistemi kare ve dikdörtgenlerden değil, bizzat yuvarlaklardan oluşan tasarımlara sahip. 

Kullanım kolaylığı ve çabuk alışılabilirliğinden dolayı Ubuntu, 8/10 puanla bu kategoriden başarıyla geçti.


Oyun Deneyimi – 8/10

Ubuntu‘nun kendi mağazasında bulunmasa da Steam uygulamasının Ubuntu desteği bulunmakta. Bu sayede Steam üzerinden oyunlar yüklenebiliyor. Windows 10‘un son sürümlerinde olduğu gibi otomatik sürücü desteği bulunmakta. Grafik birimlerini hızlıca tanıyor ve uyumluluk geliştiriyor.

Düşük donanımlı bilgisayarda test ederken oyunlarda biraz kasma yaşamadım değil (ki donanım düşük, bir zahmet), fakat yüksek donanımlı bilgisayarda “yağ gibi akıyor” da diyemem. Halen geliştirme aşamasında olan oyun deneyimleri bilgisayarda oyun sırasında FPS düşüşleri göstermekte.

Arada bir FPS düşüşlerinin olmasını saymazsak, Ubuntu bu kategoriden 8/10 ile geçmiş durumda.

microsoft linux 03

Uygulama Deneyimi – 6/10

Bu kategori şahsen beni en çok hayal kırıklığına uğratan, “geçer not” alan kategori olmakta. Ama Ubuntu işletim sistemini kullanan (hatta bilen) kullanıcı sayısı bir hayli az, bundan dolayı hak verilebilir.

Kendi içinde uygulama mağazası bulunan bir Linux dağıtımı olmasına rağmen, Windows‘a göre neredeyse uygulama sayısı yok. Açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için Windows uygulamalarını yükleyemiyoruz. Yükleyebiliyoruz fakat orası biraz karmaşık bir konu, başka bir yazının konusu hatta. Windows‘ta bulunan uygulamaların çoğunun muadili, benzer kopyaları bulunsa da, asılları kadar işlevsel sayılmaz, fakat “bana bu da yeter” diyenler için fena sayılmaz. Photoshop gibi Adobe uygulamaları yüklenemese de, Gimp gibi alternatifleri de bulunduğu için “fena değil”.

Bu kategori tarafında Ubuntu biraz hayal kırıklığıydı, bu yüzden 6/10 puan alarak “geçer not” ile kaldı.

ubuntu 4

İnternet Deneyimi – 9/10

Bu konuyu fazla dolandırmaya gerek yok, zaten pek anlatılacak bir şey yok. Fakat Ubuntu‘nubn arka planda internet kullanımı sıfıra yakın olduğu için kota dostu demek mümkün. Bunun dışında şahsen benim deneyimlediğim sırada internet daha bir hızlıydı, gayet beğendim. Standart internet kullanımında müthiş, videolar gayet hızlı yükleniyor, indirmelerde en ufak yavaşlama yok denebilir. Ben bunların çoğunu Ethernet kablosuyla denedim, kablosuzda da fakat öyle aman aman bir fark yok.

Bu kategoriden de Ubuntu, 9/10 gibi gayet güzel bir puan ile geçti, en iyi olduğu konu da bu oldu sanırım.


GENEL SONUÇ – 8/10

Kullanıma bağlı olarak kişiye göre değişebilir, fakat ben gündelik kullanım bakımından değerlendirdim. Ubuntu sizi güzel bir arayüz ve rahat bir kullanım ile karşılayacak, oldukça iyi bir deneyim sağlayacaktır. Fakat bence Windows‘un yeri ayrı, bundan dolayı Ubuntu kurma fikriniz varsa, kurarken Windows‘un yanına kur seçeneğini tercih etmenizi öneririm.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

      • Hiç oyun bulunmadığını sadece internete girmeye yaradığı yazılmış. Halbuki Steam üzerinde onlarca oyun bulunmakta, ofis işleri için ideal. Hayala kırıklığı denilen uygulama çeşitliliği için ihtiyacınız olan onlarca uygulama var. Windows ta aynı işi yapan on tane uygulama var ise Linux ta 1 adet var. Yani yeterince incelenmeden yazılmış gibi geldi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler