Çağımızın en önemli teknolojik aletlerinden olan bilgisayarların dış donanım birimleri bugünkü detay konumuz. Dış donanım birimleri adı üstünde olduğu için bir bilgisayara dışarıdan ek olarak bağlanabilen tüm birimlere verilen isimdir. Dilerseniz şimdi de bu birimlerin hangileri olduğunu ve ne işe yaradıklarını inceleyelim.
MONİTÖR
Aslında bilgisayarların olmazsa olmazlarından biriside monitörlerdir. Bilgisayarlardan anlık olarak ekrana verileri yazarak bizim çeşitli grafik birimleri, sayılar ve modeller olarak görüntülediğimiz aygıt diyebiliriz. Monitörler olmaz ise kullanmış olduğumuz bilgisayar isterse trilyonlar etsin, bu sağlıklı bir vücuda sahip olup gözlerin görmemesi durumudur.
Dış donanım birimleri arasında en önemli birimlerin başında gelmektedir. Kullanıcılar monitör seçimlerinde CRT, LCD ve Plazma monitörler olarak tercih etmektedirler. Günümüzde son teknoloji ile geliştirilen diğer monitör çeşitleri aşağıdaki gibidir:
* 3D Monitörler
* Curved Monitörler
* DLED Monitörler
* Dokunmatik Monitörler
* HD Monitörler
* IPS ve IPS-LED Monitörler
* LCD Monitörler
* LED Monitörler
* Ultra HD Monitörler
* WLED Monitörler olarak kullanılmaktadır.
KLAVYE VE MOUSE
Diğer önemli dış donanım birimlerinden birisi de Klavye ve Mouse diyebilirim. Bu iki ufak canavarlar bilgisayardan gelen komutları anında basılan tuşlar ile ekrana yansıtabilen, aynı şekilde klavyede veye mousedan basılan tuşu anında bilgisayara iletildikten sonra eksiksiz işlem görmesini sağlayan ara birimdir.
Aynı şekilde bu ara birimler de olmaz ise kullanılan bilgisayarların bir anlamı ne yazık ki olmaz. Klavyesiz veya Mouse’siz bir bilgisayar kullanılamayacağı gibi, aynı şekilde bilgisayar olmadan da bu iki ikili hiç bir işe yaramayacaktır.
YAZICILAR VE TARAYICILAR
Bilgisayarda yapmış olduğumuz işlemleri bazen kağıda dökmemiz veya kağıt üzerindekileri bilgisayara aktarmamız gerekebilir. Bunun için günümüzde en yaygın olarak kullanılan Yazıcılar ve Tarayıcılar dış donanım birimleri olarak nitelendirilmektedirler.
Örnek vermek gerekirse bir kağıt üzerinde 10 bin kelime olduğunu düşünün ( nasıl bir kağıtsa ), bu kağıt üzerindeki yazıları bilgisayara oturup saatler harcayarak yazmak yerine Tarayıcıdan bilgisayarınıza taratarak verileri aktarabilirsiniz. Aynı şekilde bu işlem Yazıcılar için de geçerlidir.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan yazıcı çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:
* Nokta vuruşlu yazıcılar
* Lazer Yazıcılar
* Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
HARİCİ DEPOLAMA AYGITLARI
Harici depolama aygıtları da bilgisayarımıza USB yolu ile bağlanabilen ekstra olarak taşınabilir niteliği bulunan dış donanım birimleri arasında yer almaktadırlar. Harici depolama aygıtları olarak günümüzde yaygın olarak kullanılan cihazlar aşağıdaki gibidir:
* USB ( Flaş ) Bellekler
* Harici Hard Diskler ve SSD Diskler
* Disket Sürücüler
* CD ve DVD’ler
* Blue-Ray
* Hafıza Kartları olarak sıralayabiliriz.
KAMERALAR ( WEBCAM )
Çok fazla önemsenmeyen, olmasa da olabilecek dış donanım birimleri arasında yer alan webcamlar genellikle bilgisayara USB aracılığı ile bağlanarak görüntü aktarmaya yarayan donanım birimidir. Webcam’lar genel anlamda fiyat ve performans açısından farklılık gösterebilir.
Tıpkı bir cep telefonunun kamerası nasıl 8 MP yerine 16 MP olduğunda fiyatta 100 – 150 TL arası oynuyorsa, Webcam’lar için de aynı durum söz konusudur.
HOPARLÖRLER
Yine önemli dış donanım birimleri arasında yer alan hoparlörler, bilgisayarların ses giriş ve çıkışlarının yönetimlerinden sorumludurlar.
“Sessiz bir bilgisayar tıpkı sağır bir insana benzer – PCH Atasözü“nden yola çıkacak olursak bilgisayarımızda gerçekleştirmiş olduğumuz sesli komutların bize analog ve dijital olarak dönmesi gerekmektedir. Bu işlemleri A’dan Z’ye gerçekleştiren birime hoparlör denmektedir.
HAFIZA KARTI, FLAŞ BELLEK VE KART OKUYUCULAR
Başlığa bakacak olursanız bu canavarların hepsinin ortak özelliği taşınabilir olması ve küçük boyutlara sahip olmasıdır. Bu donanım birimlerine bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan veya destekleyecek tüm cihazlardan veri, bilgi, resim, video gibi işlemlerin taşınmasını sağlamak, saklamak ve aktarmak ile sorumludurlar.
MODEMLER
İnternete kesintisiz olarak bağlanmamız için gereken en önemli donanım birimidir. Hızlarına göre değişebilen versiyonları bulunduğu gibi, toplamda 3 adet giriş kablosu ise stabil çalışmaktadırlar. Modemlerin de fiyata göre hız performans değerleri doğru orantılı olarak artmaktadır.
OYUN KONSOLLARI
En sevdiğimiz konulardan birisidir aslında oyun konsolları ve oyunlar. Bilgisayarınıza bağlamış olduğunuz dış donanım birimlerinden birisi de oyun konsollarıdır. Tamamen fantezi kurmak amaçlı, oyunu farklı bir platformdan oynuyormuş hissiyatına kapılmanızı sağlayan dış donanım birimidir.
Oyun konsollarına örnek olarak:
* USB Portlu Oyun Kumandaları
* USB Portlu Direksiyonlar
* USB Portlu PSP’ler örnek verilebilir.
Donanım birimleri hakkındaki tüm içerikleri eksiksiz olarak listeledik. Aklınıza takılan bir bölüm veya konu bulunduğu taktirde aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilir, 7/24 PC Hocası Sosyal Medya hesaplarından sorularınızı iletebilirsiniz.
çooooook beğendimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
İYİ DEGİLDİ
mrb bir sorum olcak benım ekran kartim 1060 modelı ben bunu tviyede aktarmak ıstıyorum dvi-d girişi var ekran kartın bunu donusturucu dvi ile tv bagladım ama goruntu alamadım arstırdım yenı nesıl kartlar desteklemıyomus pekı dvi+hdm kablo alsam acaba goruntuyu alabılırmıyım
Güzel olmuş
güzel
Siz var ya adamsınız ya valla cok tşk ederim
her şey çok güzel anlatılmış ellerinize sağlık
Çokgüzel elinize sağlık 5. sınıf konusunda işliyorduk sınav olucaz sağolun
Hocam süpersiniz elinize sağlık
HAYATIMDA GÖRDUĞÜM EN İYİ SİTE
Sağol valla bilgiler için teşekkürler
çok emek harcadığınız beli
bır performasn da burda bıtere sağoln
proje ödevimde kullandım teşekkür ederim
merhabalar,
bu konuya mikrofonlarda dahil değil mi? yanlış bilmiyorsam.
ÇOK GÜZEL OLMUŞ ABİ ELLERİNE SAGLIK ÖDEVLERİMDE ÇOK YARDIMCI OLDU
çok teşekkür ederiz sınavda dış donanım olarak sorulacak