Çarşamba, Nisan 24, 2024

Facebook’ta İzinsiz Veri Paylaşım Skandalı! Facebook Sürekli Bizi mi Takip Ediyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Wall Street Journal tarafından 70 farklı uygulamada pek çok test yapıldı. Ortaya çıkan sonuçlar ise hayret verici. Facebook kullanıcıların izni olmadan pek çok veriyi kendisinde toplayarak reklam, içerik ve uygulamalara veri topladığı ortaya çıktı. Daha önceden de hatırlarsanız Facebook veri skandalı ile ortalık karışmıştı. Şimdi bu skandallara bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Facebook Nasıl İzinsiz Veri Topluyor?

Amerikan gazetesinin iddiasına göre ciddi bir haber yaptılar. Bu haberin içeriğinde ise 70’den fazla uygulamayı mercek altına alındı. Yapılan testlerde bu uygulamalar çok ilginç şekilde çalışıyor. Uygulama içinde bulunan yaş, cinsiyet, kişinin takip ettiği ve beğendiği özellikler, tansiyon, kalp sağlığı, hamilelik durumu, almayı düşündüğü ürünler gibi hassas bilgileri kendisine kaydettiği ve Facebook ile paylaştığı ortaya çıktı.

Test edilen uygulamaları kullanan kişilerin Facebook hesapları olmasa bile, kullanıcıların bilgileri istekleri dışında platform ile paylaşılıyor. Bu tür bilgiler de sonradan “Facebook hesabınız yok mu? Hemen bir Facebook hesabı açın..” gibi reklamlar ile kullanıcılara sunulabiliyor.

“Bunun Arkasında İki Nedeni Var”

The Wall Street Journal test ettikleri uygulamaların bazılarını kamu oyu ile paylaştı. Bu uygulamaların izinsiz bir şekilde bilgileri gönderiliyor olmasının arkasında iki neden olabilir: Birincisi Facebook bu uygulamayı geliştiren kişi veya şirketler ile anlaşmış olabilir. İkincisi de uygulamayı geliştiren kişileri teşvik edecek şekilde Facebook içerikler hazırlamış olabilir. Zira kimse durup dururken topladığı bilgileri bir firmaya ve şirkete vermez.

O uygulamaların arasında iOS Store ve Google Play Store‘da şuanda 10 milyondan fazla indirilen sağlık uygulaması “Instant Heart Rate” bulunurken, bir de emlakçılık alanında en çok bilinen “Realtorcom” da yer alıyor. Açıkçası Play Store’da her gördüğünüz uygulamayı indirmeden önce, bir kez daha düşünmenizi tavsiye ediyorum.

instant heart rate play store

Facebook’tan Resmi Açıklama Geldi

Wall Street Journal’ın haberinden sonra Facebook araya girerek şirkete “hassas verilerin gönderilmemesi için gerekli uygulama yöneticilerine uyarılar iletildi. Uyarıların göz ardı edilmesi halinde Facebook gerekli adımları atacaktır.” denildi. Tabi uygulama geliştiren kişilerin bu uyarıyı dikkate alıp, gönderdiği verileri kaldırması gerekiyor.

Ayrıca Facebook: “Uygulama geliştiricilerine, kullanıcılarına bizlerle paylaştığı bilgiler konusunda açık olmalarını zorunlu kılıyoruz.” dedi. Yani bir nevi uygulamaların sizden istediği izinler, Facebook’a reklam ve pazarlama amacı ile iletilmiş oluyor.

“İzin İstemeyen Uygulamalar da Veri Gönderiyor”

Mesela Instant Hearth Rate uygulamasını indirmek istediğinizde sizden hiçbir izin istemiyor. Fakat Wall Street’in haberine göre bu uygulama da Facebook’a kullanıcılardan izinsiz veri gönderiyor. Sizce de işin içerisinde bir gariplik yok mu?

Bu durum kullanıcıların kafasında “izin isteyen veya istemeyen uygulamalar kafasına göre istediği her şeyi yapabiliyor mu?” sorusunu ister istemez getiriyor.

facebook izinsiz veri paylasimi 002

facebook izinsiz veri paylasimi

Facebook ABD’nin Referandum Seçimlerine Karışmıştı

Hatırlarsanız Donald Trump seçim ile başa gelmeden önce, Mark Zuckerberg ile görüşmüş ve sonrasında Facebook’un kullanıcı verilerini reklam ve veri analiz firmaları ile paylaşmıştı. Sonrasında sızan haberler ile çok büyük tepki toplamasına rağmen, Cambridge Analytica’nın milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini izinsiz aldığı gün yüzüne çıkmıştı.

Bu sayede ABD ve İngiltere’de kritik seçimler ve referandum oylamalarında süreçleri etkilemişlerdi.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler