Cuma, Mart 29, 2024

GameGaraj GT501 7A Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, GameGaraj GT501 7A sistem toplama rehberi ile sizlerleyiz.

Sistem toplama rehberlerimize kaldığımız yerden devam ederken, farklı üretici ürünlerini de sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Bugün ofisimizde ASUS imzalı güçlü bir sistem hazırlıyoruz. Dilerseniz sözü uzatmadan sistem parçalarına değinelim ve sistemin performansına yakından bakalım.

Anakart

Sistemimizin ilk parçası anakart ile başlıyoruz. Anakartımız, ASUS TUF B450M-PRO II Gaming modeli oldu. Anakart, AMD B450 yonga setini kullanıyor. Dolayısı ile tüm Ryzen işlemci ailesine tam uyumluluk sunuyor. Siyah rengi ve fırçalı gri detayları ile dikkat çeken anakart, üzerinde dört adet DDR4 bellek slotu taşıyor. Bellek yuvaları toplamda 128GB’a kadar maksimum bellek kapasitesi sunarken, frekans tarafında XMP ile birlikte 4400 MHz saat hızlarına imkan veriyor.

gamegaraj gt501 7a 007

m-ATX yapıda gelen anakart, depolama tarafında 2 adet M.2 SSD yuvası taşıyor. SATA giriş sayısı 6 olan ürün, dört adet yüksek hızlı USB yuvası ve bir adet Type-C yuvasına sahip. Ayrıca anakart, Realtek imzalı Gigabit ethernet girişi ve çok kanallı ses çıkışı desteğine de sahip.

İşlemci

İşlemci tarafında AMD Ryzen 5600X modeli bizlere eşlik ediyor. Orta segmentte rekabetçi bir model olan işlemcimiz, 6 çekirdekli 12 iş parçacıklı yapısı ile dikkat çekiyor. Temel çalışma frekansı 3.7 GHz olan işlemci bu hızı boost modu ile 4.6 GHz saat hızına yükseltebiliyor. TDP tarafında işlemci 65W güç tüketirken kutu içerisinden dahili bir stok fan çıkıyor.

vucut gelistirme sampiyonuna sistem 001

Ekran Kartı

Sistemimizin en kritik parçası olan ekran kartında da yine AMD tabanlı bir kart kullanıyoruz. ASUS ROG Strix RX 6700 XT modelini tercih ettiğimiz grafik kartı, 12 GB GDDR6 VRAM sürümü ile geliyor. Kart tasarımsal olarak son derece yakışıklı. Siyah ve karbon gri renkleri bünyesinde taşıyan ekran kartı, kenar kısmında bulunan RGB şerit ile dikkat çekiyor. ROG serisinin karizmasını sonuna kadar taşıyan bu kartı çok beğendiğimizi söylemeliyiz.

gamegaraj gt501 7a 010

Üzerinde üç adet fan bulunan ROG Strix RX 6700 XT, güç tarafında 650W güce gereksinim duyuyor ve bu gücü 8+8 pinlik bir bağlantı yuvası ile gerçekleştiriyor. 192-bit bellek arayüzüne sahip olan ekran kartımız, üç adet DisplayPort ve bir adet HDMI yuvasını da üzerinde taşıyor.

gamegaraj gt501 7a 011

RAM

Geldik sistemin belleklerine. Bu tarafta da Crucial Ballistix modelini kullanıyoruz. İki adet 8 GB modülden oluşan belleklerimiz toplamda 16 GB kapasite sunuyor. Frekans tarafında ise 3200 MHz saat hızı sunan bellekler, gecikme tarafında CL16 değerine sahip. Belleklerin üzerinde ise herhangi bir RGB aydınlatma bulunmuyor.

gamegaraj gt501 7a 008

Depolama

Depolama kısmında sadece M.2 SSD kurulumu tercih ediyoruz. Ürün tarafında Kingston A2000 modelini kullandığımız SSD, 500 GB kapasiteye sahip. Okuma yazma hızlarında ise 2200 mb/s okuma ve 2000 mb/s yazma hızlarına erişebiliyor. SSD, dahili olarak bir soğutucu ile gelmiyor.

gamegaraj gt501 7a 009

Soğutma

Sistem, ASUS imzalı demiştik. Ürün gamında TUF serisinden devam ettiğimiz sistemde soğutucumuz da yine TUF ailesinden geliyor. İşlemciyi soğutmak için sıvı soğutucu kullanıyoruz ve bu tarafta bizlere ASUS TUF LC 120 RGB sıvı soğutucu eşlik ediyor.

gamegaraj gt501 7a 003

Soğutucu, tek fanlı yapıda geliyor. 120 mm fan ve radyatöre sahip olan ürün, RGB aydınlatma desteğine de sahip. Hem pompa hem de fanda gördüğümüz aydınlatmalar, anakartın sahip olmadığı aydınlatma sistemini tolere edecek gibi görünüyor.

Güç Kaynağı

Tüm parçalara güç verecek olan güç kaynağında da yine bir ASUS TUF ürünü kullanıyoruz. PSU gücünü diğer parçalara nazaran en çok ekran kartı kullandığı için Watt cinsinden gücü ekran kartımıza göre seçtik. ASUS TUF Gaming 650W modeli olan bu güç kaynağımız, 80+ bronz sertifikaya sahip.

gamegaraj gt501 7a 002

Kasa

Son olarak sistemin içine gireceği kasaya geldik. Burada da yine ASUS TUF serisinden GT501 modeli bizlere eşlik edecek. Siyah rengi, ağır ve büyük yapısı ile dikkat çeken kasamız, içerisinde dahili olarak dört adet fanla beraber geliyor.

gamegaraj gt501 7a 016

Fanların üçü ön panelde RGB aydınlatmalı olarak çalışırken, sonuncusu arka bölümde egzos kısmında konumlanıyor. Yan panel temperli camdan oluşuyor ve üst kısımda ekstra olarak fanlar için yuvalar mevcut. Aynı zamanda üst kısımda iki adet taşıma sapı da bulunuyor. İç hacmi son derece geniş olan kasamız, kablo düzeni noktasında da içerdiği kanallar yardımı ile kullanıcıya düzenli bir kurulum imkanı tanıyor.

gamegaraj gt501 7a 012

gamegaraj gt501 7a 014

gamegaraj gt501 7a 024

gamegaraj gt501 7a 020

gamegaraj gt501 7a 023

gamegaraj gt501 7a 017

Hocanın Yorumu

GameGaraj GT501 7A sistemimizin parçalarına değindik, topladık ve gerekli testleri gerçekleştirdik. Kurduğumuz sistemde oyun testleri son derece güzel sonuçlar verdi. Güncel tüm AAA kalite oyunlarda sistemimiz, 1440p çözünürlükte ve ultra ayarlarda 60 FPS garantisini bizlere sundu. Esasen birçok oyunda bu değer 100 FPS civarlarında ancak Red Dead Redemption 2, Crysis Remastered gibi grafik detayı delisi oyunlarda bu oran 70 FPS dolaylarına geriledi. Dolayısı ile sistem, 2K çözünürlükte bizlere akıcı oyun deneyimini net olarak sunabiliyor.

gamegaraj gt501 7a 025

Öte yandan sistemin sıcaklık değerlerinde de son derece başarılı sonuçlar elde ettik. İşlemci soğutucumuz, tek fanlı bir yapıda olmasına rağmen sıcaklığı stabil olarak 50-60 derece aralığında tutmayı başardı. Ekran kartındaki sıcaklık değerimiz ise en yoğun kullanımda bile 60 dereceyi geçmedi. Kasanın geniş hacmi ve dört fanlı soğutmanın da etkisiyle serin bir kullanım deneyimi elde ettiğimizi belirtmeliyiz.

gamegaraj gt501 7a 018

Sonuç olarak bu sistem, yeni bir sistem sahibi olacak kullanıcılar için uzun vadede en iyi performansı sunabilecek gücü üretiyor. Topladığımız sistemin parçaları, kullanıcı ihtiyacı ve bütçesine göre değiştirilebildiği için de fiyat tarafında daha belirleyici olunabiliyor. GameGaraj GT501 7A sistemin şu an satış fiyatı 19,000 TL olarak listelenmekte. Elbette fiyat çok yüksek ancak artan dolar kuru ve ekran kartı piyasasındaki stok sorunu, ücretleri bu seviyelere taşımış durumda. Bahsettiğimiz gibi özelleştirme imkanları, bu fiyatları biraz daha aşağı çekebiliyor. Yine de sistem, ücretine göre çok iyi bir performans sunuyor.

editor tavsiyesi ustun performans odul 2021

Sistem rehberimizi burada sonlandırırken, sistemin oyun testlerini içeren video bağlantısına yazının başından ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir rehberde görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler