Perşembe, Nisan 18, 2024

Google Analytics Nedir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu konumda Google Analytics nedir,  site sahiplerine ne gibi yararı var siteye nasıl ekleriz bunlardan bahsedeceğim.

Google Analytics, gelişmiş istatistik Web Master aracıdır. Google Web Masterlerın işini kolaylaştırmak adına yaptığı araçtır. 

Peki ne işe yarar? 

 Kullanıcı sitenizi hangi ülkeden, hangi ilden, hangi tarayıcıdan, sitede kim ne kadar durdu, saat kaçta siteme girdi,  çoğul ziyaretçi gibi bilgileri aktarmaya yarar. Bununla birlikte Dış SEO için önemli bir konudur.
Örnek gösterecek olursam, mesela web sitenizde en çok yoğun olarak tıklanıp okunan konu hangisi ise o konu hakkında daha ayrıntılı olarak içerik paylaşabilirsiniz.

En önemli konulardan biri olan Mobil Uyumluluk içinde çok önemlidir. Kullanıcıların mobil olarak sitenizde kaç dakika bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz. 
peki bu ne işimize yarayacak?

Diyelim ki sitenizde mobil kullanıcılarını rahatsız eden bir sorun oluştu  bu sebeple mobil den giren kullanıcılar bu durumdan rahatsız olup sitenizde bir kaç dakika durmadan çıktılar. Sizde Analytics sayesinde mobil kullanıcılarının sitenizde neden az durduğunu araştırıp bu sorunu çözebilirsiniz.

Peki Nasıl Siteme Ekleyebilirim?

Aslında Google Analytics kodunu siteye eklemek oldukça kolaydır.  Kodu nereden alacağım? Kodu kendi Google Analytics sayfası üzerinden alabilirsiniz. WordPress gibi hazır sistem kullanıyor iseniz eklenti ile bunu rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Kod ile yazmış olduğunuz ve yazdırmış olduğunuz sitenin HTML şablonu üst sayfaya yada Footer dediğimiz alt kısım olan yere de ekleyebilirsiniz. Kodu direk eklediğiniz zaman aktif olmayacaktır, 24 saat gibi bir zaman geçtikten sonra kendini belli edecektir. 

Google Analytics Nedir1

Diğer Hizmetler İle Uyumluluğu nedir?

Adwords ile Analytics az da uyumluluk gösterebilir. Örneğin yüksek fiyatlı bir reklam verdiniz, bu reklam sayesinde kaç kişi siteme gelmiş, kaç dakika durmuş, kaç sayfa incelemiş gibi yapmış olduğu işlemleri rahatlıkla görebilirsiniz. 

Bunların dışında yapılabilecek örneklerden bahsedecek olursam, diyelim ki sitenize Ankara ilinden çok fazla tıklanma gelmiş sebebi ise orada bulunan okulların tatil olduğu haberini yapmış olmanız, sizde bunu Analytics sayesinde fark ettiniz ve bunun gibi haberler yazabilirsiniz, yada o illere başka haberlerde yapabilirsiniz.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler