Perşembe, Nisan 25, 2024

Google artık “Robot muyuz beyler ?” sorusunu sormayacak

Paylaş

silkroad gaminggentr

Google servislerini bilmeyen yoktur. Hemen hemen tüm servislerde Captcha sistemi ile de karşılaşmışızdır elbet. Bu sistem bizlere ‘ben robot değilim’ doğrulaması yaptırarak bir nevi güvenlik işleminden bizleri geçirtiyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde gerçek bir robot bu kepçeye tıkladı ve sistemden geçti. Troll konusu olduktan sonra ise Google sistemi tamamen değiştirme kararı aldı.

Gerçek robot kepçeyi nasıl geçmişti ?

Captcha sistemi Türkiye’de kepçe olarak okunuyor arkadaşlar. Ufak notumuzu da ekledikten sonra bu olayın nasıl patladığını sizlere ufaktan anlatayım. Gerçek bir robot, Google‘ın kepçe sistemine tıklayarak sistemden güvenli bir şekilde geçmiş oluyor. Google her ne kadar bu sistemi sanal kullanıcılar ve robotlar için yapmış olsa da, robotun böyle davranışta bulunması internette patlamıştı. Videosuna ise hemen aşağıdan erişebilirsiniz.

Video siteden siteye, sosyal medyadan sosyal medyaya hızla yayılırken, Google olaya bir dur demek istedi. Uzun zamandır reCaptcha sistemini kullanan ekip, artık geliştirdikleri yapay zeka sistemi sayesinde kutucuk işaretlemelerinden bizleri kurtaracak. En azından resimler, bulmacalar veya içerikler bulmamızı istemeyecek.

Değişen captcha sisteminde insanlara zaman kaybettirmek yerine, davranışlarımızı anlayıp bu kişi ‘robot değil’ diyebilecek. Şüpheli davranışları tespit ettiğinde ise sistem girişe izin vermeyecek. Fakat yapay zeka olduğu için ilk başta açıkları  olur mu veya bizleri zorlar mı orası şuan için bilinmiyor.

google robot

Yeni Captcha nasıl çalışıyor ?

Yeni kepçe sistemi risk analiz motoru olarak bilinen yapay zeka ile çalışacak. Sitelerin herhangi bir yerinde görünmez olacak olan captcha sistemi, çeşitli düğmelere atanacak. Siz o düğmeye bassanız veya basmasanız bile farkında olmadan sizin insan olduğunuzu anlayabilecek. Böylece şüpheli durumların da önüne geçilmiş olacak. Eğer işin içinden çıkamazsa, yine eskisi gibi bulmacalar çıkmaya devam edecek.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler