Cumartesi, Mayıs 11, 2024

GSM Operatörleri Deprem Zamanı Güçlerini Birleştirecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay verdiği bir demeçte 3 GSM operatörünün depreme karşı güçlerini birleştirerek ortak hat kuracağını belirtti. C.Y. Oktay, deprem sonrası operatörler ile yapılan görüşmelerde alınan kararları açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem esnasında oluşan hasarlar ile ilgili bilgileri ve iletişim konusunda alınan bir takım kararlar ile ilgili açıklama bulundu ve basın mensuplarına şu sözleri iletti:

“Mevcutta olan 3 operatörümüzün, toplam kapasitesi 118 milyon, bunu 175 milyona çıkarılmasını ilgili karar aldık. 3 ay içerisinde afet durumunda kullanılacak ücretsiz hat devreye alınacak”

Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile yaptığı birliktelikte Hasdal’da yer alan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne giderek deprem sonrasında yapılan çalışmalara dair açıklamalarda bulundu.

1.215 adet hasarlı bina mevcut!

Deprem sonrasında yapılan çalışmalar konusunda bilgiler aktaran Oktay basın mensupları ile yaptığı röpörtajda şunları dile getirdi:

resized 21aee 26ad3eeaistanbul1

“Bugün son yaşadığımız depremle ilgili çalışmaların son durumun görmek üzere ziyaret ettik. Bakanımızla birlikte, valimizle birlikte değerlendirmelerde bulunduk. Geldiğimiz noktada herhangi bir sıkıntımız yok. Hatırlıyorsunuz, 35 yaralımız vardı, bunlardan 13 şu anda hastanelerde. Bunlarla ilgili detaylı yine paylaşımlar yapıldı. Binalarda ihbar hattına gelen 3 bin civarında ihbarımız vardı. bunlar, Çevre Şehircilik Bakanlığımızı birimleri hasar tespit çalışma grubuyla tamamı gözden geçirilmeye çalışılıyor. Şu ana kadar incelenen 320 daire ağır hasarlı, gözüküyor. Bin 895 dairede az hasarlı binamız var. Özellikle Ağır hasarlı olanlar tahliye edildi, tahliye edilenlerin çoğu yakınlarının yanında kalıyor. 96 kişi de bizim misafirimiz olarak kalıyorlar. Herhangi bir sıkıntımız yok” 

5bffbbcbae784928d8638344

3 Operatör bir araya gelecek, toplam kapasite 175 Milyon Olacak!

Geçtiğimiz Perşembe günü yaşanan deprem esnasnda iletişim ile ilgili ortaya çıkan sıkıntılara ilişkin çalışmalar yapıldığını söyleyen Oktay, acil durumlarda iletişim konusunda ortak yürüttükleri çalışma hakkında bilgi verdi:

“İletişimle ilgili bir toplantımızın olacağını GSM operatörleriyle olacağını söylemiştik. Orada bazı kararlar aldık. Biz şunu gördük, normal zamanda herhangi bir zamanda 20 milyon, kişinin birbirini aradığı bir hatta, deprem olduğu andan sonra yaklaşık 160 milyona çıkıyor. Teknik sebeplerle bunu bize detaylı olarak anlattılar, hattın çöktüğünü ifade ettiler. Biz tekrar bunu yaşamamak adına ne tür tedbirler alabiliriz diye baktığımızda şu kararları aldık. Mevcutta olan 3 operatörümüzün, toplam kapasitesi 118 milyon kişi. Bunu 175 milyona çıkarılmasını ilgili operatörler arasında paylaşımlarını yaptık. 6 ay sürede bu kapasiteye ulaşacaklar”

1530201639111 sim card

Afet Durumlarında Hatlar Ücretsiz Olacak!

Deprem günü malum operatör şirketinin sağladığı sekiz saatlik kesinti sonra sosyal medyada büyük tepkiler paylaşıldı hatta malum şirket yüzlerce müşteri kaybına uğradı. Her ne kadar hediye internet ile bu durum telafi edilmeye sağlansa da müşteriler bir türlü memnun edilemedi.

Olası yaşanacak afet durumlarında kullanılacak bir hat servisinin hayata geçeceğini belirterek demecine devam eden Oktay, Teknoloji dünyasının geliştiğini vurgulayarak ücretsiz hat konusunda şunları söyledi:

“Asıl ses iletişimi, bundan sonra normal hatlar üzerinden ziyade data hatları, internet üzerinden yapılan iletişim, buraya kaymamız gerekiyor bizim. Dolayısıyla ilgili bununla ilgili 3 operatörün bir araya gelerek ortak bir hat kuracaklar. Belki AFAD bünyesinde bu hat kullanıma açılıyor olacak, ücretsiz olacak. Herhangi bir afet anında vatandaşlarımıza duyuracağız. Sadece bu hattı kullanıyor olmaları, burada sınır yok, herkes herkesle haberleşebileceği belirli bir süre için bir hat oluşturuyoruz. 3 aylık bir süre içerisinde bu hat ortak olarak hayata geçirilecek”

GSM şirketleri ile iş birliktelikleri yapılıyor

İletişim konusunda ilgili tedbirlerin alındığını söyleyen Oktay, telsiz sistemi ile ilgili farklı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Sayısal telsiz diye ifade ettikleri, karar vericilerin ve depremi yönetecek ekibin kendi içindeki sesi kesintisiz bir biçimde sağlayacağı sistemin hızlı bir biçimde kullanıma açılacağını konusunda karar aldıklarını söyledi. İstanbul yahut başka bir yerde de olabileceğini, normal şartlarda baz istasyonlarında yıkılabilecek binalarda yerleştirilmiş olan baz istasyonları, AFAD tarafından sağlanılacak ilgili birimlere katkı verecek.

Bu bahsi geçen binalar tek tek tespit edilecek ve tespit edilen binalara çalışmalar yapılarak daha sağlıklı hale getirilecek. 5G teknolojisine geçtiğimiz zaman orta ve uzun vadeli bir sorun kalmayacağını da sözlerine ekledi Oktay.

Şu anda tüm devlet kurumlarında GSM şirketleri ile birlikte bakanlığın takibi ile iletişimin en sağlıklı  biçimde sağlanacağı bir yapı oluşturmak için iş birlikteliği yürüttüklerini de söyledi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler