Perşembe, Mart 28, 2024

Google, Deepfakes Videoları ile Mücadele Etmek için Kendi Deepfakes Videolarını Üretecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Google, yüzleri değiştirmek veya insanların asla yapmadıkları şeyleri söylemelerini sağlamak için yapay zeka kullanan 3.000 deepfakes videolarından oluşan bir veritabanı yayınladı.  Videolar aktörlere ait yüzleri değiştirmek amacı ile kamuya açık çeşitli araçlar kullanıyor.

Deepfakes; X kişisinin yüzünü kopyalayarak onun yapmadığı bir davranışı öncesinde yapmış gibi gösteren bir yapay zeka teknolojisidir. Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg gibi ünlü insanlara deepfakes videoları hazırlanmıştır.

Arama devi, araştırmacıların “zararlı” sahte videolar çekmek için gereken araçları geliştirmelerine yardımcı olacağını umuyor. Sahte komplo teorilerini ve propagandasını teşvik etmek için bu tür videoların kullanılabileceği endişeleri var.

Nasıl patladı bu deepfakes?

2017 yılındaki ilk ortaya çıkışlarından bu zamana kadar, derin kaynak klipler üretmeye yönelik birden fazla açık kaynak kodlu yöntem ortaya çıktı. 

Google, çalışmalarını anlatan bir blog yazısında şunları bizlere söyledi:

US social media firms to testify on violent extremist online

“Alan hızlı hareket ettiğinden, derin veri teknolojisi zaman içinde geliştikçe bu veri kümesini ekleyeceğiz ve bu alanda ortaklarla çalışmaya devam edeceğiz. Sentetik medyanın yanlış kullanımından kaynaklanan olası zararları azaltmak için gelişen bir araştırma topluluğunu desteklemeye kesinlikle inanıyoruz. “Birçoğunun mizahi olması düşünüldüğü halde, diğerleri bireylere ve topluma zararlı olabilir.”

Veritabanı Münih Teknik Üniversitesi ve Napoli Federico II Üniversitesi’nde deepfakes videoları ile mücadele için çalışmaya dahil edilecek. Üniversiteler, Yaklaşık 1,000 YouTube videolarında dört ortak yüz manipülasyon tekniği kullanarak benzer bir veritabanı oluşturdu.

Bu veritabanlarının her ikisi de fakery noktaya otomatik algılama araçları eğitmek için kullanılması umuluyor.

Sahte Zuck

107345837 ff04636b e18a 4a7a 821e c05d46d22961

Bu ayın başlarında, Facebook, derin ağları tespit etmenin daha iyi yollarını bulmak için 10 milyon dolarlık (8,1 milyon sterlin) fon kurduğunu duyurdu. Kendisinin Genel Müdürü Mark Zuckerberg, sosyal ağın başarısı için gizli bir organizasyon olduğunu gösteren manipüle edilmiş bir videoyu gösterdiği zaman, bu numaraların kurbanı oldu.

Deepfake teknolojisi, Washington Üniversitesi araştırmacılarının, Başkan Barack Obama’nın sahte bir videosunu nasıl yarattıklarını açıklayan bir bildiri yayınladıkları 2017 yılında manşetlere çarptı. Araştırmacılardan biri olan Dr. Supasorn Suwajanakorn, daha sonra teknolojiyi kötüye kullanma potansiyeline sahip olduğunu kabul ederken Ted’in yaptığı konuşmayı savundu.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler