Havaalanlarında uçakların inişlerinden ve kalkışlarından sorumlu olan hava trafik kontrolörü olmak isteyenler için gerekli şartlar ve yapılması gereken işlemleri bu haberimizde birleştirdik. Hava Trafik Kontrolörü olmak isteyenler için detaylar haberimizde.
DÜNYANIN EN STRESLİ İŞLERİNDEN BİRİSİ
Öncelik olarak “Hava Trafik Kontrolörü olmak istediğime gerçekten emin miyim ?” sorusunu kendinize sormalı ve net bir cevap almalısınız. Zira kendinizi bu meslek için bir aday olarak göremiyorsanız yönelmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü hava trafik kontrolörü olmak dünyanın en zor ve en stresli işlerinden birisidir.
Eğer gerçekten potansiyeli kendinizde görebiliyorsanız hava trafik kontrolörü olabilmek için iki yoldan birisini seçmelisiniz. İlk yolda 4 yıllık bir fakülteden mezun olmanız şartı arandığı gibi, ikinci yolda Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun Hava Trafik Kontrol Bölümü’nü okuyarak diplomanızı almış olmanız gerekir.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafınca yayınlanan ilanlarda hava trafik kontrolörü olmak isteyenlerin aşağıdaki tüm özellikleri taşıması gerektiği belirtilmektedir.
* 4 Yıllık Fakülte mezunu olmak
* T.C vatandaşı olmak
* 27 yaşını aşmamış olmak
* Tam taramalı sağlık raporu almak
* Sicilinizde bir suç teşkil etmemek
* KPSS’de en az 70 puan almak
* Aşırı derecede heyecan sahibi olmamak
* Gizli kekemelik, dilde pelteklik, aksan veya lehçede sorun bulunmamak
* Türkçe ve İngilizce dillerinde aksamadan, profesyonel ve düzgün konuşabilmek, anlamak.
Eğer yukarıdaki şartları karşılıyorsanız hava kontrolörü olabilmek için uygun birer aday konumundasınız. Ardından Bilgisayar destekli seçme programı sınavı veya yazılı sınavda alınan puanlar için başvuru sırası oluşturuluyor ve sınava çağrılma işlemi başlıyor.
Sınavı geçtikten sonra ve evraklarınızı eksiksiz verdikten sonra hemen sizi hava kontrolörü yapmıyorlar. İlk etapta stajyerlik başlıyor ve yaklaşık 6 ile 8 ay arasında eğitim aldıktan sonra tekrardan yeterlilik testine girip ardından ünvanınızı alabiliyorsunuz.
Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu‘ndan Hava Trafik Kontrol Bölümü‘nü kazanmanız gerekli. Bölümü kazandıktan sonra özel bir yetenek sınavı sizleri bekliyor olacak. Bölüm bir tek Eskişehir Üniversitesi’nde yer alıyor ve toplamda 5 yıl okumanız şart. Bu bölümü okuyup mezun olduktan sonra KPSS’ye girip en az 70 puanı tutturmanız gereklidir.
Tüm bu sınavları geçtikten sonra iki ay süresince üniversitenin hava alanı kontrol kulesinde işe girip deneyim kazanmanız sağlanıyor. Tüm bu süreçleri geçtikten sonra Hava Trafik Kontrolörlüğü Lisans sınavına girerek başarılı olmanız lazım.
Hava Trafik Kontrolörü olmak zannedildiğinden daha zor olduğu için aranan bu şartlar için tatmin edici maaşlar veriliyor. Şuanda Türkiye’de Hava Trafik Kontrolörü maaşları 2015 senesinde 6500 TL ile 8000 TL arası değişmektedir.
Ohh maaşlar süpermiş böyle kontrolöre can kurban 🙂
1 gün full time çalışıyorsun 2 gün tatil mii?
Tam benim mesleğim ciddi ciddi düşünüyorum
ikinci yolda ingilizce dilini bilip bilmediğimizin önemli olduğunu söylemiyor yanlışmıyım ?
İngilizce bilmek zorundasın havacılıkta nerde çalışırsan çalış ingilizce bilmek zorunlu
Evet
Teşekkürler hocam
Ev
o özelliklere sahip olsam gidip kontrolör mü olurum gider pilot olurum bin kat daha iyi
bunu havacılık konusunda bilgi eksikliğin olduğunu gösterir
Sadece eskisehirde tek olmamalı bence netten bakıldığında çoğu yeri gösteriyor
Ayrıca kac puan
Kaç puan?
Peki başörtüsü bir sorun teşkil eder mi ?
Ben de kulede çalışıyorum. Başörtüsüne kimse karışmaz. Hatta kadın çalışanların ne giyip ne giymediği kimsenin umrunda değildir. Erkek kuleciler takım elbise giymek zorundadır.
Vural bey İngilizcemiz ne düzeyde olmalı?
merhaba şu an oğlum hazırlık okuyor hava yönetimi kazandı hangi bölümü önerirsiniz iş izdihamı olanı rica etsem Bilgi verir misiniz
merhabalar bende ingiliz edebiyatı okuyorum hava trafik kontrolörü olmak istiyorum nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursaniz sevinirim
hiperaktivite tanım var bu bir sıkıntı yaratır mı
Yetenek sınavlarına nasıl hazırlanabilirim, bu sınavlarda ne tür konuları içeriyor.
Merhaba, bazı araştırmalarımız okul tercihinden önce yetenek sınavına girilmesi gerektigini belirtiyor ancak sizin yazınızda tam tersini söylemişsiniz ,2022 yılı için hangisi dogrudur yönlendirmenizi rica ederim
Dilde pelteklik derken alfabedeki belirli harfleri söylememe durumu gibi mi? Ben mesela kuvvetli bir şekilde “R” harfini çıkartamıyorum daha çok “L” harfi gibi çıkıyor bu sorun teşkil eder mi?
Eder doğru teleffuz çok önemli
boy sınırı var mı acaba
Erkeklerde 197 boy kabul edilir mi acaba?
oğlum yirmi yaşında bôlumu okumayı düşünüyor. 24-25 yaşında mezun olursa atanamasa ne yapa bilir.
merhabalar bir sorum okucak şöyleki şimdi sivil havacılık ve kabin hizmetleri programı dahilinde okuyorum bildiğiniz üzere bölümümüz iki yıllık Eğer DGS yaparsam hangi bölüme geçiş sağladıktan sonra hava trafik kontrolü memuru olabilirim