Cuma, Nisan 26, 2024

Intel i9-10900 işlemcisi ile ASUS Z490 anakart incelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

ASUS Z490 anakart modellerini test etmemiz için bizlere ürün temin ettiler. Ürün ile ortalama 7 gündür beraberdik. Bu inceleme rehberimizde ise sıcaklık, render, fps, 3DMark ve benchmark testlerimizi göreceksiniz. Testlerimizi gerçekleştirirken yeni 10.nesil Intel Core i9-10900 modelini kullandık.

Hangi anakart testte kullanıldı?

Aslında ASUS piyasaya pek çok Z490 modeli sürdü. Fakat ofisimize gelen modeller arasından performansa daha yatkın olan ve göze hitap eden ASUS ROG Z490 MAXIMUS VII HERO Wi-Fi modelini kullandık.

ASUS Z490 Anakart Teknik Ozellikler

Tasarımda neler varmış?

Ürünü kutudan çıkarttığımızda yeni Intel 10.nesil işlemcileri için LGA1200 soket yapısı ile karşı karşıya kalıyoruz. Biliyorsunuz ki Intel soket değiştirdi ve eski nesil LGA1151 işlemcilerinizi bu anakartlarda kullanamıyorsunuz. Fakat Intel’in yaptığı açıklamada ve sonradan yaptığımız testlerde gördük ki, Intel LGA1151 işlemcileri için kullandığımız soğutucuları, LGA1200’de de kullanabiliyorsunuz.

Öte yandan anakartın üzerinde bulunan VRM soğutma bloklarının kalınlaştırıldığını fark ederken, RGB aydınlatmalar ile de süslendirilmiş. Ürün zaten tasarımsal açıdan “ben buradayım” diyor. Biliyorsunuz ki ASUS ROG ailesine ait ürünlerin “oyuncu” sınıfı kallavi yapıda pek çok ürünü mevcut.

ASUS ROG Z490 MAXIMUS VII Hero Wi Fi Anakart İncelemesi i9 10900 004

Ürünün hemen alt kısmında ise PCI Express yuvalarını görüyoruz. 3 adet slotun tümünde de “safeslot” kullanılmış. Yani diğer modellere göre slotlar daha güçlü GPU tutuşları için, daha fazla direnç vaat ediyor. Yarın bir gün ağır bir ekran kartı taktığınızda, slottan eğilmemesi hatta “kırılmalara varacak” durumların yaşanmaması için geliştiriliyor.

ASUS ROG Z490 MAXIMUS VII Hero Wi-Fi anakartında toplamda 3 adet M2 slotu bulunuyor. Bu slotların hepsinde de koruyucu plakalar yerleştirilirken, bu plakalar SSD’lerin soğutulmasını ve darbelere karşı korunmasını sağlıyor.

Gelelim RAM slotlarına; anakart toplamda 128GB‘a kadar RAM takabilmemize imkan tanırken, 4600MHz XMP O.C ile yükseltebilmenizi sağlıyor. Çok ciddi hızlar değil mi? Fakat bu RAM slotlarında ekran kartı slotlarında olduğu gibi koruyucular yerleştirilmemiş. Böylesine üst seviye bir modelden beklerdik açıkçası.

ASUS ROG Z490 MAXIMUS VII Hero Wi Fi Anakart İncelemesi i9 10900 002

CPU pin girişlerine dikkat!

ASUS ROG Z490 MAXIMUS VII Hero Wi-Fi anakartında 8+4 pin CPU girişi bulunuyor. Bu da demek oluyor ki, anakarta güç kaynağınızdan gelecek olan 2 CPU girişini takmanız gerekli. Bazı arkadaşlarımız büyük bir hata yaptıklarından dolayı ayrıca bir başlık açmak istedim.

Genelde 8 pin takarak sistemi çalıştırma düşüncesi tamamen yanlıştır. Sistem yine çalışır fakat güç gerektiren durumlarda sistem yük altına girdiğinde eksik CPU beslemesine sahip olduğu için, sisteminiz reset atar. Sonrasında “haydeee şimdi niye reset attı bu?” soruları havalarda uçuşur.

O yüzden PSU seçerken, anakart CPU girişlerinin çoklu olmasına dikkat etmenizi öneririm. Özellikle 8+8 pin girişli modeller seçerseniz, sizin için ilerleyen dönemlerdeki yükseltmeler için faydalı olur.

ASUS ROG Z490 MAXIMUS VII Hero Wi Fi Anakart İncelemesi i9 10900

Intel i9-10900 teknik özellikler

Test sistemi

asus z490 anakart incelemesi test oncesi sistem ozellikleri

Performans testleri

Burada şuanda ürünün yazılı olarak inceleme rehberini birlikte gerçekleştirirken, isterseniz aşağıda bulunan videoya göz atarak direkt incelemeyi izleyebilirsiniz. Peki performans testlerinde neler yaptık? Gelin onlara yakından bir göz atalım;

  • OCCT sıcaklık testi

OCCT 32 Dakikalik Test

ASUS Z490 i9 10900 OCCT Sicaklik Test Sonucu

  • 3DMark TimeSpy Extreme testi (4K)

3DMark TimeSpy Extreme Test Sonucu

  • 3DMark TimeSpy testi (2K)

3DMark TimeSpy Test Sonucu

3DMark TimeSpy Test Sonucu 002

  • Cinebench R15 SingleCore testi

Cinebench R15 Single Core Testi

ASUS Z490 Cinebench R15 Singlecore Test Sonucu

  • Cinebench R15 MultiCore testi

cinebench r15 multicore test sonucu asus z490

ASUS Z490 Anakart Cinebench R15 Multicore Test Sonucu

  • Cinebench R20 SingleCore testi

cinebench r20 singlecore test sonucu

ASUS Z490 Cinebench R20 Single Core Test Sonucu

  • Cinebench R20 MultiCore testi

intel i9 10900 cinebench r20 multicore asus z490

ASUS Z490 Cinebench R20 Multicore Test Sonucu

  • Intel XTU Extreme Benchmark testi

Intel i9 10900 Utility Engine Benchmark Test Sonuc Goruntusu

  • Intel XTU2 Extreme Benchmark testi

XT2 Benchmark Test Sonucu

Testlerde gösterilen işlemcilerin TDP değerleri

Z490 INTEL 10900 İSLEMCİ TDP DEGERLERİ

ASUS ROG Z490 MAXIMUS VII HERO Wi-Fi ve i9-10900 inceleme videosu

ASUS ROG Z490 Galeri

Sonuç ve Ödüller

Intel yeni 10.nesil işlemcileri ve Z490 anakartlar piyasada satışmaya başlandı. Yaptığımız testlere dayanarak söylüyorum ki, anakart modelimiz %100 yük altında 32 dakika boyunca zorlandı. Ve 57 derece sıcaklık elde etti. VRM tasarımının vermiş olduğu avantajlar ile bu sıcaklık değerlerini görmek bizi sevindirdi.

İşlemci modelimiz ise yine aynı yük testi altında 70 derece sıcaklığa ulaştı ve bu uzay montaj. Evet, Intel bu sene 14 nanometre üretim süreci altında güçlü modeller üretti ve piyasaya sundu. Fakat bu güçlü modeller ısınıyor abi. Çünkü çok fazla güç tüketimi sergiliyor. Bu gücü sabit tutmak için de, sağlam soğutucu gerekiyor. Bu önergeleri dikkate alarak Intel 10.nesil bir sistem toplamanızı tavsiye edeceğim.

Anakartın performansı ise gerçekten çok iyiydi ve ASUS ROG Z490 MAXIMUS VII Hero Wi-Fi modeli bizden aşağıdaki ödülleri alıyor;

2020 oduller editor tavsiyesi editor secimi ustun performans

Eğer yine sormak istediğiniz sorular varsa, yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Bir sonraki inceleme rehberimizde görüşmek üzere, kendinize çok iyi bakın.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler