Cuma, Nisan 19, 2024

Intel, İşlemci Yol Haritasını Açıkladı

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD Ryzen işlemci serisi, Intel’i eritmeye başladı. Pazar payında ciddi oranda kayıplar yaşamaya ve AMD’nin gerisinde kalmaya başlayan firmanın, geçtiğimiz günlerde Pazar payının önemli olmadığı konusunda yaptığı açıklamada şok etkisi yaratmıştı. Yapılan açıklamalar bir nevi Intel’in yenilgiyi kabul ettiği şeklinde yorumlandı.

Tüm bu açıklamaların ardından şimdi ise Intel işlemcileri için yol haritası ortaya çıktı. Firmanın bundan sonraki planlarının neler olacağını ortay koyan açıklamalara göre, Intel yeniden rekabetin içerisinde dahil olacak.

Intel, 10 nm üretim sürecini atlayacak

Açıklanan yol haritasına göre 10 nm üretim sürecinde yaşanan hesaplama hataları ve yüksek maliyetler nedeniyle bu üretim süreci tamamen durduruldu. Bunun yerine direkt olarak yeni üretim teknolojisi olacak olan 7 nm üretim sürecine geçiş yapılacağı duyuruldu.

2020 yılında ise daha çok 14 nm+++ üretim sürecinden geçen işlemcilerle karşı karşıya kalacağız. 2021 yılında ise üretim yerini 7 nm teknolojisine bırakacak. 2021 yılında AMD ile Intel rekabetinin kızışması bekleniyor. Fakat Intel’in sürprizleri bunlarla sınırlı kalmayacak.

Intel

2022 yılından sonra süreç hızlanacak. 2023 yılında 5 nm üretim sürecine geçilecek. 2025 yılında ise 3 nm üretim sürecine geçildiğini göreceğiz. 2027 yılında ise şimdilik hayal gibi görülen 2 nm üretim teknolojisine geçilecek. Hedef ise 2029 yılı olacak. Öyle ki 2029 yılında 1.4 nm üretim sürecine geçilmesi bekleniyor ve bu seviyede nasıl işlemcilerle karşı karşıya kalacağımızı tahmin bile edemiyoruz.

Sadece üretim teknolojilerine değil, yol haritasına da dikkat etmek gerekiyor. Öyle ki Intel her 2 senede bir yeni üretim teknolojisine geçecek. Bu arada mevcut üretim teknolojileri ise “+” ve “++” olarak güncellenecek. Yani o 2 senelik süre içerisinde de üretimin sürekli güncellendiğini göreceğiz. Bu çalışma ile firmanın AMD yükselişine dur deyip değemeyeceği ise şimdilik merak konusu.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler