Pazar, Mayıs 12, 2024

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max Tanıtıldı! Özellikleri ve Fiyatı

Paylaş

silkroad gaminggentr

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri sonunda tanıtıldı. Amiral gemisi akıllı telefon ailelerine yeni bir yorum getiren modeller, piyasanın en pahalı akıllı telefonları da olmayı başardı.

Tabii ki şimdi merak edilen yeni akıllı telefonların fiyatı ve özellikleri. Hiç sözü uzatmayacağım ve yeni modellerin özelliklerini değerlendirmeye geçeceğim.

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max Nasıl Özelliklere Sahip?

Yeni akıllı telefonlar birbirlerine çok benziyor. Bu nedenle birçok noktada özellikleri tek çatı altında ele alacağız.

Tasarımsal Özellikler

iPhone 14 ailesine çok benzer bir tasarım yapısının geldiğini söylemek lazım. Yine yan kısımlarda düz çerçevelerin kullanıldığı karakteristik tasarım korunuyor. Belki bu kez kenar kısımların bir tık daha oval olduğunu söyleyebiliriz ama onun dışında kasa açısından çok büyük bir değişim gözükmüyor.

Arka kısma geçtiğimiz zaman telefonun yine üçlü kamera kurulumu öne çıkıyor ve burada da çok büyük bir tasarım değişikliğinden söz etmemiz mümkün değil. Yine aynı şekilde ön kısımda da dinamik çentik alanına yer verilmeye devam ediyor.

Tasarım kısmında iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri için en büyük değişiklik ise kullanılan malzeme. İki modelde de 5.seviye grade titanyum gövde var. Çok daha dayanıklı bir gövde yapısıyla karşımıza çıkacak olan modeller, haliyle düşmelere ve darbelere karşı da tam korunaklı modeller olacak.

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max

Tasarım kısmında dikkat çeken bir başka nokta yenilenmiş olan aksiyon tuşu bölümü. Yeni tuş ile beraber kullanıcılar çok daha fazla işleve erişebilir olacak. Çeviri özelliği atama, el fenerini kontrol etmek kamera kontrollerini yapmak gibi birçok işlev için tuşu kişiselleştirmek mümkün olacak.

Tasarım kısmı için son söyleyeceğimiz şey ise şarj girişi olacak. Zira yeni modellerde bundan sonraki aşamada USB Type C girişleri göreceğiz. Uzun yıllar sonra Apple inadından vazgeçmiş gibi gözüküyor.

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max

Teknik Özellikler Konusunda Neler Var?

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modellerinin teknik özellikleri de açıklandı. Beklendiği gibi güçlü telefonlarla karşılaştık. İşlemci ailesinin de yeni modellerle beraber yenilendiği açıklandı.

Bu iki modelde de A17 Pro serisi işlemciler kullanılacağı açıklandı. %30 daha az güç tüketen yeni mobil işlemci, %15 seviyesinde de daha yüksek performans verecek. 6 GPU çekirdeği ve 6 CPU çekirdeğine sahip olan işlemci, Apple’ın en güçlü işlemcisi olmasının yanında önemli destekleri de beraberinde getiriyor.

Mesela GPU birimi ışın izleme destekli olacak. Bu da mobil oyunculuğun yeni bir seviyeye taşınacağını gösteriyor. Toplamda %20’lik bir grafik performans artışı da cabası olacak diyebiliriz.

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max

3 nm üretim sürecinden çıkan yeni işlemcinin yanında kaç GB RAM kullanıldığı açıklanmadı ama bu alanda sektör otoritelerinin söylediğine göre telefonlarda 8 GB RAM göreceğiz. RAM miktarının da dikkat çekici bir seviyede artması söz konusu olacak.

Gelelim ekran kısmına. Burada da iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max çok büyük sürprizlerle beraber gelmiyor. Her iki telefonda da OLED ekran kullanılıyor olacak. Pro modelde 6.1 inçlik 120 Hz OLED ekran kullanılırken, Pro Max modelinde ise 6.7 inç 120 Hz OLED ekran kullanılacak. Her iki ekranda da iPhone 14 ailesinde olduğu gibi Always on Display özelliği olacak ve ekranlar yine dayanıklılık seviyesini koruyacak.

Kamera Konusunda Neler Sunuluyor?

Kamera konusunda hem beklentileri karşılayan hem de karşılamayan bir çıkış oldu. İki telefon için kameraları ayrı ayrı ele alacağım.

iPhone 15 Pro Kamera Özellikleri

Bu modelde yine Sony IMX-803 serisi sensörlere yer verildiği açıklandı. 48 MP değerinde kamera, bir önceki nesle göre daha verimli çalışacak olsa da aslında donanımsal olarak çok büyük bir fark söz konusu olmayacak.

Bunun yanında 12 MP değerinde telefoto kamerası ve 12 MP değerinde ultra geniş açı kamerasına yer verilecek. Ek olarak LiDAR sensörü de yine yerinde göreceğiz. Yazılımsal olarak daha iyi hale getirilen kameralar Pro Max modelinde değişiyor.

Bundan böyle söz konusu modeller ile 3 boyutlu videoların çekilmesine izin verileceğini de eklemiş olalım.

iPhone 15 Pro Max Kamera Özellikleri

Ana kamera ve ultra geniş açı kamerasında değişen bir nokta yok. Burada asıl değişim telefoto kamerasında. Telefonda 120mm 5x optik yakınlaştırma sunan bir telefoto kamerası olacak. Apple yine inadını kırdı ve periskop performansı veren kameraları da kullanmaya başladı.

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max Fiyat ve Çıkış Tarihi

22 Eylül tarihinde ön siparişe açılacağı ve 29 Eylül tarihinde de satışa sunulacağı açıklanan telefonların fiyatlarını hemen aşağı ekliyorum.

  • iPhone 15 Pro 128 GB Versiyon – 64.999 TL
  • iPhone 15 Pro 256 GB Versiyon – 68.999 TL
  • iPhone 15 Pro 1 TB Versiyon – 84.999 TL
  • iPhone 15 Pro 512 GB Versiyon – 76.999 TL
  • iPhone 15 Pro Max 256 GB Versiyon – 76.999 TL
  • iPhone 15 Pro Max 512 GB Versiyon – 84.999 TL
  • iPhone 15 Pro Max 1 TB Versiyon – 92.999 TL

iPhone 15 Pro Tüm Özellikler

  • Ekran: 6.1 inç OLED Super Retina XDR ekran, 2556 x 1179 piksel, 1-120 Hz, HDR 5
  • İşlemci: Apple A17 Pro işlemci
  • RAM: Açıklanmadı
  • GPU Birimi: 6 çekirdekli ışın izleme destekli
  • Kamera: 48 MP f/1,78 diyafram açıklığı + 12 MP ultra geniş açı kamerası ve 12 MP 3x optik zoom özellikli telefoto kamerası + LiDAR + 12 MP TrueDepth ön kamera
  • Hızlı Şarj: 20W
  • İşletim Sistemi: iOS 17

iPhone 15 Pro Max Tüm Özellikler

  • Ekran: 6.7 inç OLED Super Retina XDR ekran, 2796 x 1290 piksel, 1-120 Hz, HDR 5
  • İşlemci: Apple A17 Pro işlemci
  • RAM: Açıklanmadı
  • GPU Birimi: 6 çekirdekli ışın izleme destekli
  • Kamera: 48 MP f/1,78 diyafram açıklığı + 12 MP ultra geniş açı kamerası ve 12 MP 5x optik zoom özellikli telefoto kamerası + LiDAR + 12 MP TrueDepth ön kamera
  • Hızlı Şarj: 20W
  • İşletim Sistemi: iOS 17
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler