Perşembe, Eylül 12, 2024

Li-Fi 100 Kat Daha Hızlı Veri Akışıyla, Wi-Fi’yi Tarihe Gömebilir

Wi-Fi günümüzde herkesin bildiği kablosuz haberleşme teknolojisine verilen isim. Ancak yeni teknolojiler artık Wi-Fi’ın tahtını sallayacak gibi görünüyor. 1985 yılında ABD federal komisyonunun kullanmaya başlamasıyla hayata gözlerini açan Wi-Fi, 39 yaşını geride bıraktı. Eskiden veri aktarımında tatminkar değerlere ulaşabilen Wi-Fi teknolojisi artık pek de istenilen değerlere ulaşamıyor. Bu nedenle yeni bir kablosuz veri aktarımı teknolojisi arayışına giren bilim insanları çözümü bulmuşa benziyorlar.

Li-Fi Nedir?

Bu arayışlara cevap olacak nitelikte 2011 yılında Prof. Harald Haas tarafından Li-fi teknolojisi icat edildi. Prof. Haas 2011 deki bir konferansta interneti ışık vasıtasıyla yaymayı başarmıştı. Li-Fi teknolojisi Wi-Fi teknolojisi gibi, veriyi elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla iletir. Buradaki temel fark, li-fi teknolojisi veriyi radyo dalgaları vasıtasıyla değil de görünür ışık yardımıyla iletir. Yani odamızda bizi aydınlatan lamba, internet kaynağımız haline gelmektedir.

Lİ Fİ V1

Light Fidelity (Işık Sadakati) anlamına gelen Li-Fi olarak adlandırılan bu teknoloji, radyo dalgaları kullanan Wi-Fi’nin aksine verileri iletmek için ışık dalgalarını kullanır.
100 Kat Daha Hızlı..

Telefonunuz da internete bağlanmak için sadece bir ışığı yakmanızı gerektiren bir bağlantıyı hayal edin. Li-Fi’nin sahip olduğu en büyük avantaj hızdır; Li-Fi, Wi-Fi kullanılarak elde edilebilecek hızdan, 100 kat daha hızlı veri akışı sağlayabilir. Li-Fi’nin ışık sinyalleri insan gözü tarafından görülemez.

Li Fİ

Li-Fi için yapılan deneyler 2008’de Fransız şirketi Oldecomm liderliğinde başladı. Avrupa Ariane 6 roketini uzaya gönderdiğinde, Li-Fi ile ilgili bir tanesi de dahil olmak üzere dört deney yürütmekle görevlendirilmişti.

Li-Fi ile veriler, Morse Kodunun çalışma biçimine benzer şekilde, erileri ışık darbeleriyle gönderen LED ampuller kullanılarak aktarılır. Daha hızlı olmasının yanı sıra, Li-Fi sinyallerin duvarlardan sızma olasılığı daha düşük olduğundan Wi-Fi’den daha güvenlidir. Ve Li-Fi vericileri aydınlatma armatürlerine takılabilir ve mobil kullanıcıların son derece hızlı internet hizmeti bulmasını kolaylaştırır.

Lİ Fİ V2

Lifi teknolojisinin çok hızlı, çift yönlü ve güvenilir olmasından dolayı kullanımının çok hızlı bir şekilde yaygınlaşması beklenmektedir. Ayrıca aydınlatma sistemlerinde led ampullerine geçiş yapılıyor olması lifi teknolojisinin artış hızına büyük katkı sağlayacaktır.
Bu geliştirilen teknolojinin şimdilik bazı dezavantajları olsa da bu dezavantajların giderilmesi ve en aza indirilmesi için teknoloji şirketleri çalışmalarına devam etmektedir.

BENZER:  Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Wi-Fi ye Göre Avantajları:

  • Daha hızlı; Wifi teknolojisinden 1000 kat daha hızlıdır.
  • Wifi teknolojisinden 10 kat daha ucuzdur.
  • Wifi ya göre daha az enerji harcar.
  • Wifi teknolojisine göre erişimi daha kolaydır. Işığın olduğu her yerde internet bağlantısı sunar
  • Daha güvenilirdir.
  • Daha stabil ve kararlı bir internet bağlantısı sunar.
  • Diğer elektronik sistemlerden, parazitlerden etkilenmez.

Li-Fi, Wi-Fi’yi Ortadan Kaldırmak İçin Mi Çıktı?

“Bazen okuduğumuzun veya duyduğumuz şeyin aksine, LiFi; WiFi’yi ortadan kaldırma amacıyla oluşturulmadı. Her şeyden önce, telekomünikasyon alanındaki olasılıklar alanını genişletmekle ilgilidir – kendimizi mevcut teknolojilerin engellerinden kurtararak, faydalarından mahrum bırakmadan, bugünün ve yarının bağlantısını düşünmek için oluşturuldu.”  (Oldecomm)

li fi v2

Herald Haas bundan birkaç yıl önce katıldığı TED Talks’ta Li-Fi ile ilgili şunları söylemişti.

“Aslında bizim teknolojimizin Wi-Fi’ dan çok bir farkı yok. Yalnızca veriyi aktarmak için radyo dalgaları kullanmak yerine LED ışıkları kullanıyoruz.“

Şu anda internet kullanıcılarının çoğu Wi-Fi kullanıyor. Belki şu anlık bir problem olmayabilir ancak birkaç yıl içinde Endüstri 4.0 ve IOT’nin daha çok ilerlemesi sonucunda, Wi-Fi teknolojisinin bu talebi yeteri kadar karşılayamayacağı aşikar.

Bu nedenle Li-Fi teknolojisinde LED ışıkların veri aktarımında kullanılması çok daha makul görünüyor. Haas’ın yaptığı ölçümler sonucunda 1 Gbps download’a ulaştığını hatta laboratuvar şartlarında yapılan deneylerde ise saniyede 224 Gbps sınırına dayandığı görüldü.Teknik detaydan sıyrılmış bir açıklama yapmak gerekirse, bu hız saniyede yaklaşık 20 film indirmeye eş değer bir hız.

Ne Zaman Çıkacak?

Görünüşe göre Li-Fi’nin kullanılmaya başlanması için önümüzde birkaç yıl daha var gibi görünüyor.. Uzaydaki endüstri liderlerinden biri olan Oldecomm, teknolojinin 2024-2029 arasında hazır olması gerektiğini söylüyor.

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler