Damla çentik özçekim kamera tasarımından sonraki bir diğer gelişme ise telefonlardan çentik kısmı tamamen kaldırarak kamera aktif olmadığı zaman o bölgenin ekran olarak çalışmasını sağlayacak şeffaf bir OLED ekran paneli kullanmaktı.
Çekim konusunda bir soruna yol açan bu teknoloji Microsoft Research ekibine takıldı ve şirket konu üzerine yoğunlaştı.
Ekranın piksel yapısından kırınımın görüntüyü bulanıklaştırabileceğini, kontrastı azaltabileceğini, kullanılabilir ışık seviyelerini azaltabileceğini ve hatta cihazın ekran-piksel tasarımına bağlı olarak bazı görüntü içeriğini tamamen engelleyebileceğini belirtiyorlar.

Neyse ki, bozulma öngörülebilir bir şekilde ve piksel yapısından dolayı genellikle sadece yatay yönde gerçekleşir.
Bir T-OLED ekran aracılığıyla fotoğraflamanın doğasında bulunan görüntü bozulmasını telafi etmek için araştırmacılar, hem sinyal-gürültü oranını iyileştiren hem de görüntüyü bulanıklaştıran bir U-Net sinir ağı yapısı kullandılar. Ekip, doğrudan fotoğraflanan bir görüntüden neredeyse ayırt edilemeyen kurtarılmış bir görüntü elde edebildi.
İyileştirme aşağıdaki örnek görüntüde görülebilir:
Orijinal, normal fotoğraf çekimi:

Bir T-OLED ekrandan fotoğraf çekimi:

Sonrasında fotoğraf işleme tabi tutuldu:

Yapay Zeka (AI) teknolojisinin resim çekme konusuna dahil edilmesi, arka planı bulanıklaştırma veya değiştirme gibi diğer ilginç tekniklere ve daha iyi ve daha doğal görüntü çekimi yapılmasına izin veren diğer video işleme tekniklerine de izin verir.
Microsoft, işi öncelikle video konferans ayarlarında daha büyük ekranlarda kullanılmak üzere geliştiriyor gibi görünüyor, ancak eminim bir sonraki amiral gemisi akıllı telefonunuza bu teknoloji entegre edilecektir.