PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı sistemleri topladığımız hocanın masasında bugün, Mini ITX sistem topluyoruz.
Boyutu ile her yere sığabilen ve performansı ile şaşırtan mini ITX sistemler, özellikle minimalist ve kompakt tasarımları tercih eden kullanıcılar için güçlü alternatif oluşturmaya devam ediyor. Bu noktada uzun zamandır ekleme yapmadığımız mini ITX sistemlerimize bir yenisini eklemeye karar verdik ve hem boyutu hem performansı ile tüm kullanıcıları kendine çekecek ideal bir sistemi sizler için topladık.
Uzatmadan sistem rehberimize geçiş yapalım ve sistem parçalarımızı yakından tanıyalım.
Anakart: ASUS ROG Strix B450-I Gaming
Sistem rehberimizin ilk parçası anakart ile başlıyoruz. Anakartımız, sistemimizin mini tabanlı olması sebebi ile mini-ITX formu taşıyan ASUS ROG Strix B450-I Gaming modeli oldu. AMD platformunun B450 yonga setini üzerinde taşıyan anakart, AM4 soket yapısına sahip ve Ryzen işlemci ailesine destek sunuyor.
Siyah bir PCB tasarımının yanı sıra dikkat çeken soğutucu bloklarını üzerinde taşıyan anakart, RGB aydınlatma desteği ile birlikte tasarım noktasında oldukça etkileyici görünüyor. Donanım bazında iki adet DDR4 bellek slotuna sahip olan ASUS ROG Strix B450-I, maksimum 32GB RAM desteklerken bu bellekleri 3600MHz hızlarına kadar çalıştırabiliyor.
Anakartın dikkat çeken teknik detaylarında soğutma destekli M.2 slotu ve WiFi alıcıları bulunuyor. Sisteminize ekleyeceğiniz 1TB boyutuna kadar M.2 için özel hazırlanmış soğutucu blok, depolama performansınızın sıcaklıklardan olumsuz etkilenmesine engel oluyor. Öte yandan dahili WiFi alıcıları ile birlikte ac standardında yüksek hızlı kablosuz bağlantı kurabilmeniz mümkün.
ASUS ROG Strix B450-I Gaming’in diğer detaylarında Gigabit LAN, Bluetooth, 8 kanal ses desteği bulunuyor. Anakartın giriş çıkışlarında ise HDMI, LAN portu, 6 adet USB 3.1 ve WiFi modülü bulunuyor.
İşlemci: AMD Ryzen 5 2500X
Sistemimizin beyni işlemcide tercihimiz AMD olurken model bazda seçimimiz AMD Ryzen 5 2500X oldu. Ryzen 2600 modelinin altında konumlandırılan bu işlemci, 4 çekirdek ve 8 iş parçacıklı yapısı ile dikkat çekiyor.
12nm üretim süreci ile gelen Ryzen 2500X, performans noktasında temelde 3.6GHz saat hızında, Turbo frekansta ise 4GHz hızında çalışabiliyor. 8MB ön belleğe sahip olan işlemcimiz, 65W TDP değerine sahip. Kutu içerisinde stok soğutucunun bulunduğunu da aktaralım.
RAM: Corsair Vengeance LPX 8GB 3000MHz
Sistemimizin bir diğer önemli parçası belleklerde Corsair Vengeance bellek tercih ediyoruz. Tek kanal olarak 8GB kapasiteli bir seçim yaptığımız belleğimiz, 3000MHz frekans hızında çalışıyor. CL16 değerinde gecikmeye sahip olan siyah renkli belleğimizin RGB aydınlatması bulunmuyor.
Ekran Kartı: ASUS DUAL GTX 1650
Sistem rehberimizin en önemli diğer parçası ekran kartında en yeni model ASUS DUAL GTX 1650’yi tercih ettik. OC modeli ile referans modellerden daha hızlı olan ekran kartımız, çift fanlı yapı ile geliyor.
Video Belleği noktasında 4GB kapasiteye sahip olan ekran kartı, GDDR5 bellek birimi kullanıyor. Ayrıca ekran kartı 896 CUDA çekirdeği, 8002MHz bellek hızı ve 128-Bit bellek arayüzüne sahip. Ekran kartının dikkat çekici en önemli noktası, harici bir güç girişine sahip olmaması. Bu noktada kart tüm gücünü anakart bağlantısı kurduğu PCI-e yuvasından karşılıyor. Önerilen PSU gücü ise 300W.
Depolama: ADATA XPG 256GB M.2 SSD & WD Blue 1TB HDD
Mini ITX sistem rehberimizin depolama birimlerinde çift çözümlü bir tercih gerçekleştirdik. Bu noktada oyun, film ya da arşivlik dosyalarımız için WD Blue 1TB model HDD kullanırken, işletim sistemi; driver ve önemli yazılım ve oyunlarımız için ADATA 256GB M.2 SSD tercih ettik. Böylelikle hem hızdan hem de depolamadan kısmayarak performans ve verimliliği üst düzeye çekmeyi başardık.
Harddiskimizin dönüş hızı 7200RPM iken SSD’mizin okuma ve yazma hızı sırası ile 3500mb/1200mb dolaylarında. Dolayısı ile performans noktasında SSD, oldukça başarılı değerlere sahip.
Güç Kaynağı: PowerBoost QUARK 500W
Sistemimize güç veren bir diğer parçamız ise PSU. Bu noktada PowerBoost’un QUARK model güç kaynağını kullandığımız PSU, 500W gücünde çalışıyor. 120mm soğutucu fan ile gelen PSU, %80 verimlilik sunuyor.
Kasa: Sharkoon QB One
Son olarak sistem parçalarımızın toplanacağı parçamız kasamıza geldik. Kasa tercihimi, Sharkoon’un QB serisinden One modeli oldu. Dilerseniz Shark Zone modelini de kullanabildiğiniz bu ITX kasalar, hafif ve ufak yapıları ile oldukça ergonomik bir kullanım sunuyor. İçerisinde herhangi bir güç kaynağı barındırmayan kasaların ön bağlantı portlarında 2 adet USB 3.1, 2 adet USB 2.0 ve mikrofonlu kulaklık jackları bulunuyor.
Şimdi gelin sistem parçalarımızı birleştirelim ve oyunlardan elde ettiğimiz test sonuçlarına göz atalım.
Montaj Sonrası
FPS Testleri
Hocanın Yorumu
Mini ITX sistem toplama rehberimizin parçalarına ve test detaylarına yakından baktık. Giriş ve orta seviye kullanıcılara hitap ettiğini düşündüğümüz bu sistem, aynı zamanda taşınabilirliği ve minimal tasarımı seven kullanıcılara da hitap ediyor.
Bu noktada piyasanın en güncel parçaları ve en uygun fiyat etiketleri ile bir araya getirdiğimiz bu sistemimiz, 4940 TL fiyat ile satışa hazır durumda. Elbette tüm kullanıcıların fiyat aralığı aynı olmadığı için özelleştirme ile bu fiyatı aşağı ya da yukarı çekebilmeniz mümkün. Dolayısı ile paylaşacağımız link ile birlikte sistem üzerinde tüm parçalarda değişiklik yaparak kendinize uygun sistemi hazır hale getirebilirsiniz.
Sistemi rehberimizin videolu haline ve bağlantı linklerine aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir rehberde görüşmek üzere hoşça kalın!
Mini ITX Sistem Toplama Rehberi
