Cuma, Mart 29, 2024

MSI MPG K360 LED Ekranlı Sıvı Soğutma İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası’ndan herkese merhabalar. Farklı farklı ürünleri incelemeye aldığımız hocamızın masasında bugün, MPG K360 LED Ekranlı sıvı soğutma incelemesini gerçekleştiriyoruz.

Tasarım

Kutusunun içeriğinden üç adet 120 mm RGB fan çıkıyor. Aynı zamanda da kontrol edilebiliyor. Fanın ortasında bir ‘ejderha’ logosu bulunuyor, bu logo ışığı gördüğü zaman daha belirgin oluyor. İçerisinden aynı zamanda 360 mm radyatör, Intel ve AMD soket tipleri, vidalar, kağıtlar, 2.4 inç boyutunda LCD ekran ve ekranı kapsayan üst plastik aksam geliyor.

Merakımızı dindiremiyor ve hemen Türkiye satış fiyatına bir göz gezdiriyoruz. Yurt dışında şu anda 289 dolardan satıldığını görüyoruz. Bunu kura yansıttığımızda ise 2353 TL’ye denk geliyor. Türkiye’de ise bulabildiğimiz en uygun fiyat 2659 TL olarak bulunuyor.

msi coreliquid k360 028

Şimdi ise bu sıvı soğutmanın en ilginç kısmına geliyoruz. Yani, sıvı soğutmayı robotlaştıran kısmı da diyebiliriz. Ortada 2.4 inçlik LCD bir ekran bulunuyor. MSI bu LCD ekranın hemen altında bir adet fan yerleştirmiş, onun altında da CPU soketi bulunuyor. Yani, aslında sıvı soğutma üç katmandan oluşuyor. MSI sıvı soğutmada bulunan bu fanı anakarttaki VRAM’leri ve M.2 slotlarını soğutması amacı ile üretmiş, içerisine de o yüzden koyulmuş. MSI, bu detayı düşünüp ortaya yerleştirdikleri fan ile çevresel bir soğutma amaçlamışlar.

msi coreliquid k360 019

Bu sıvı soğutma hakkında bir eleştirimiz yok mu? Elbette var. Yıl 2021’e gelmiş ve bu kablo kargaşasından hala kurtulabilmiş değiliz. Teknoloji her ne kadar ilerlese de kablolama konusu pek dikkate alınan bir durum değil. MSI’da da 3 adet fan, 3 adet RGB, 1 adet SATA ve 1 tane de CPU olmak üzere toplamda 8 adet kablo bulunuyor.

msi coreliquid k360 004

Fanlar Torx 4.0 olarak nitelendiriliyor. A-RGB aydınlatmaya sahip oldukları gibi, karanlık ya da aydınlık ortamda renkler doygun bir şekilde görünüyor.

msi coreliquid k360 014

Ürünün CoreLiquid isminde bir de yazılımı bulunuyor. Arayüzünü gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Net ve anlaşılabilir bir şekilde tasarlandığını görüyoruz. 5 farklı fan kontrol modu, RGB aydınlatmalar için renk modları ve LCD ekrana istediğiniz görseli ekleyip yazma imkanı sağlıyor. Aslında, ürünü ilginç yapan kısımlardan birisinin bu olduğunu söyleyebiliriz. En büyük özelliği ise, kendi görselinizi tasarlayıp ekrana yansıtabilmeniz oluyor. Bunun için, LCD Display kısmına gelerek .bmp formatında 320×240 ya da 240×320 boyutlarında görselleri buraya atarak görselleri yansıtıyorsunuz.

msi coreliquid k360 025

Mantık ve gidişat güzel gözükse de .bmp formatı bulmak ve onu 320×240 yapmak bizce biraz uzun iş. Çünkü, elinizde bulunan neredeyse bütün görseller ya JPEG ya da PNG uzantılıdır. Bunu BMP’ye çevirdikten sonra aynı zamanda boyutunu da 320×240 ya da 240×320 yapmak zorundasınız, aksi takdirde kabul etmiyor. Mantalite gidişat olarak çok iyi, ancak uygulayış olarak geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

OCCT Sıcaklık Testi

Aşağıya resmini bıraktığımız ekran OCCT uygulamasında içerisinde boştayken işlemcinin tüm çekirdeklerinin kaç derece olduğunu bizlere gösteriyor. Ortalamamız şu an için 28-29 derece arasında geziyor.

msi coreliquid k360 029

Hemen altında ise TJMax bulunuyor ve orası 100 derece. Bu yanlış anlaşılmasın, o derece bize şunu ifade ediyor. CPU’nun maksimum çıkabileceği derece değeridir.

15 dakika boyunca işlemciyi %100 yük altında bırakarak 360mm radyatörün performansına bakıyoruz. Bu test boyunca elde ettiğimiz en yüksek sonuç 66-67 derece bandında oldu.

Prime95 Testi

Prime95 testinde ‘Core Temp’ değerlerine bir bakalım. Anlık değerimiz birden 93 dereceye ulaştı. Maksimum derece ise 101’i gördü. Ancak, burada atlanan ve bilinmeyen bir şey bulunuyor.

msi coreliquid k360 030

Prime95 ile ilgili bazı şeyleri belirtmek gerekiyor. Prime95 ağır bir test, bunu son kullanıcı olarak aynısını evde yapamazsınız. Yani ne kadar zorlarsanız zorlayın, Prime95 gibi bütün çekirdekleri sıkıştırarak orada bu dereceleri elde edemezsiniz. Aynı zamanda, 11. nesilde yer alan yapay zeka çekirdekleri bu Prime95 testinde zorlanıyor. Bu AMD tabanında bulunmuyor.

Teknik Detaylar

  • Fan: 120mm 3x
  • Fan Hızı: 2500 RPM (Max)
  • Fan Ömrü: 100.000 saat
  • Fan Ses Seviyesi: 39.9dBA
  • RGB Aydınlatma: Mevcut (ARGB)
  • Pompa Ömrü: 50.000 saat
  • Soket Tipi: LGA115**2066/AM4**SP3

Hocanın Yorumu

Ürün ile alakalı olarak önce olumsuzlardan başlayalım. Birincisi 2021 yılındayız bu kargo kargaşasının artık çözülmesi lazım. Çözenler var mı? Var, bunları gördük. İstedikleri zaman herkes yapabiliyor. Ekstra maliyeti olabilir ama 8-9 adet kablonun size getirmiş olduğu bir kargaşa oluyor. Bunun için tavsiyem bu tip sıvı soğutmalarda kasanızın kablo performansının iyi olmasına dikkat edin, kablo gizlemeleri kullanabilirsiniz.

Diğer tarafta biliyorsunuz ki üzerinde 2.4 inçlik bir LCD ekran yer alıyor. Bunun üzerine istediğiniz her şekli yapabiliyorsunuz. Ancak, MSI burada BMP formatında belirli ölçülerde ben bunları kabul ediyorum diyor. Bunun yalnızca BMP uzantılı olması bizleri uğraştırıyor. Aynı zamanda bir de istediği ölçüde atmamız gerekiyor.

Onun dışında sıvı soğutmanın performansını ben çok beğendim. Kesinlikle 360mm olarak MSI ilk defa yapmış olduğu bu sıvı soğutmalarda performansın iyi olduğunu bizlere gösteriyor. Bunun aynısının 240’lığı da bulunuyor.

İncelememizin burada sonuna geliyoruz, sıvı soğutma’nın inceleme videosuna yazımızın en başından ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlere aktarabilirsiniz. Bir sonraki incelemede görüşmek üzere hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler