Perşembe, Nisan 25, 2024

Neden Custom Romlar? | PCH Yanıtlıyor #3

Paylaş

silkroad gaminggentr

Aramızda bazı ermiş mobil cihaz kullanıcıları olduğunu tahmin ediyorum. Telefonlar eninde sonunda bir gün eskiyecektir. Hele ki benimki gibi mükemmel bir telefonunuz (Samsung Galaxy S [yazım hatası YOK] ) varsa çoktan eskimiştir. Ancak dediğim gibi, ermiş mobil cihaz kullanıcıları eğer bütçeleri yoksa ve 3310vari bir telefona kalmışlar ise Custom Rom – Özel yazılım dediğimiz android paketlerini kullanıyorlar. Önce bu konudan bahsedeceğiz, sonra da neden kullanıldığını madde madde yazacağız. Ben Batuhan Seymen Gindeközü, PCH Yanıtlıyor’un 3. bölümüyle karşınızdayız.

custom rom

CUSTOM ROM NEDİR? NE İÇİN KULLANILIR?

Custom Rom dediğimiz tabir telefonlar için, firma tarafından değil, direkt geliştiriciler tarafından üretilen ve geliştirilen “Özel yazılımlar“dır. Bu özel yazılımlar bizzat Google tarafından paylaşılan Android kodları ile tabanlanmıştır. Bu kodlar üzerinden geliştirilen özel yazılımlar, eklemeler ve geliştirmeler ile gelir. Uygun cihaz için, uygun yazılım gerekir ki cihaz elimizde patlamasın. Zaten acınacak halde. 

Bu yazılımların amacı telefonunuzun süperkahramanı olmak. Neden süperkahraman? Çünkü bu yazılım, tüm telefonlar için var. Tüm telefonları malware (gereksiz yazılım, uygulama) olmadan, tertemiz bir telefon olarak kullanmanızı sağlıyor. Telefonda hiç kullanılmayan gereksiz ekstra Social Hub, NewsFeed vb. uygulamalar bulunur. Bu yazılım onlar olmadan telefonu kurtarır. Düşük ramli telefonlar için ideal.

Daha sayabileceğim çok şey var. Telefon arındırılmış ve altın suyuna batırılmış hale geliyor adeta. Ayrıca bu yazılımlar desteği tükenmiş telefonlar için bir çift kanat, yemekten önce “müesseseden” gelen lahmacun, paranız çıkışmadığında “önemli değil, benden olsun, helal olsun” diyen bakkal amcadır. Onları son damlasına kadar geliştirir, ancak her fazlanın bir zararı var.

CUSTOM ROM ZARARLARI!

Özel yazılımları bu kadar yücelttik, Everest’e çıkarttık ama her şeyin fazlası zarar. Bu yazılımları çok kullanmak, telefonunuzu bağımlı hale getirebilir, telefonda ısınma problemleri oluşabilir, bazı yazılımı yapamayan yazılımcılar yüzünden yazılım telefonunuza zarar verebilir ve telefonunuz garantiden çıkar. Ayrıca eğer işte bilginiz yoksa, sıkıntı oluşur. Telefona yazılımı yüklerken yapacağınız hatalar büyük sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden, telefona yazılım yükleyecekseniz, biraz öğrenin.

NEDEN CUSTOM ROM? CUSTOM ROM NE GİBİ FAYDALAR/ZARARLAR SAĞLIYOR?

neden custom rom yazi 2

1 – Gelişmek ve güçlenmek adında yapılan en iyi adımdır.

Custom rom yüklediğinizde, stock (cihazın kendi) rom’un “yüklediği” yüklerden kurtulursunuz. Zamanında yanlış geliştirilmiş ve cihazınızın kasmasına neden olan şeylerden kurtulursunuz. Sıfırdan, temiz, güçlü bir başlangıç yapar ve cihazınızı daha çok seversiniz. Cihazınızda yüksek performans artışı ile beraber, yazılım güncellemesi desteği de verirsiniz, çünkü Custom Rom geliştiricileri bizleri düşünerek her yeni sürümün kodlarıyla güncelleme hazırlıyorlar. Özel yazılım iyidir.

Custom rom neydi? Custom rom sevgiydi, emekti. 

neden custom rom yazi 3

2 – Kontrol tamamen size geçer (!!!)

Özel yazılım yükleri değil, kısıtlamaları DA kaldırıyor. Böylece telefonunuz tamamen sizin elinizde, sizin kontrolünüzde oluyor. Root yetkisi, yani yönetici yetkisi, tam yetki size geçiyor ve cihazınızı tam anlamıyla yönetebiliyorsunuz. Özel yazılımların bazılarında bulunan özel ayarlar, sizlere neredeyse her türlü yetkiyi verebiliyor. Böylece telefonunuzu her yönden geliştirme imkanı buluyorsunuz.

samsung bixby kisisel asistan

3 – Daha çok kişiselleştirme seçeneği

Telefonunuzu her yönden geliştirebilmeniz, onu istediğiniz şekilde kişiselleştirebileceğiniz manasına da geliyor. Biraz winrar kurcalamayı bilen insanlar, APK dosyalarını yazılım pakedinin içinde, belirli kısıma atarak, önceden planlanmış kendi özel yazılım kopyasını hazırlayabiliyorlar. Girişinden çıkışına, sağından soluna her şeyi değiştirebilir, size özel yapabilirsiniz. Ben SGS’de (Samsung Galaxy S) bootanimation.zip dosyasını ayarlayarak, kendimden bir şeyler katarak kendi özel girişimi oluşturdum.

Ayrıca tam yetki verebileceğiniz Root Explorer gibi uygulamalar ile sistem içindeki gereksiz müzikleri silebilir, gereksiz sistem uygulamalarını kaldırabilir (ki temiz bir şeyde neden gereksiz uygulama olsun?) ve daha birçok yönden çeşitli kombinasyonlar ile kendinize özel telefonu hazırlayabilirsiniz.

CUSTOM ROM KULLANMANIN ZARARLARI : NE GİBİ ZARARLAR VEREBİLİR?

g4 v10

Her şeyin yararı olduğu kadar zararı da bulunuyor. Bu Custom Rom dediğimiz benden olsun bakkal abisi, maalesef bir gün borcunu istiyor. Bu Custom Rom olayı, telefonunuza zararlar verebiliyor. Peki bunlar neler? Custom Rom kullanmanın zararları nelerdir?

neden android yazi 1

1 – “AÇIK!”

Her Android’den farklı olarak, Custom Rom’lar direkt Google tarafından değil, bizzat insanlar tarafından yapılmaktadır. Bu da o yapan insanların yaptıkları hataların, telefonunuzda bir açık olarak karşınıza çıkmasına sebep olabilir. Daha da kötüsü, bu açık sistemdeki uyumu bozabilir ve telefonun elden gitmesine ve brick dediğimiz, yazılımın çökmesi ve telefonun işlevini yitirmesi durumuna geçmesine sebep olabilir. Bu brick olayı telefoncularda yine çözülebilir, ama garanti gittiği için belli bir ücrete mal olacaktır. İşi bilmiyorsanız hiç uğraşmayın, bilen birine danışın.

nokia 6 arka kamera

2 – Sinir bozucu uyumsuzluk sıkıntıları

Bu yazılım tamam performansı arttırıyor onu yapıyor bunu yapıyor falan tamam da, bunun uyumsuzluk durumunda ne olacak? Diyelim ki cihazınıza CyanogenMod 13 kurdunuz (Android 6.0), bu eğer cihazınız çok ama çok eskiyse birçok uyumsuzluk problemi ortaya çıkartacaktır. Yakın yıllarda üretilmiş, orta segment bir telefon bile olsa problem çıkaracaktır çünkü bunun kodlaması biraz zor olacağından uyumsuz olacak. Cihazınız eski tip AMD işlemciler gibi kalörifer ısısı yaymaya başlayacak, piliniz dayanmamaya başlayacak ve radyasyondan kafanız patlayacak! Bu yüzden önce uyumlu mu diye bir bakmak için kullanıcı yorumu okuyun.

Bir PCH yanıtlıyor yazımızın daha sonuna gelmiş bulunuyorum. Okurken bilgilendiğinizi umarak iyi günler diliyorum 🙂

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler