Perşembe, Nisan 25, 2024

Netflix, Android Platformu için Mobil Veri Dostu AV1 Formatını Kullanıma Sundu

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu yeni format sayesinde mobil veride iken kullandığınız Netflix, artık daha az veri tüketecek!

Netflix, şirketin şu an itibari ile kullanmakta olduğu VP9 Codec bileşeninden yüzde 20 daha fazla verimli olacağını iddia ettiği Android uygulamasında yeni AV1 Video Codec bileşenini desteklemeye başladı.

Şirket, tam olarak hangi yapımların desteklendiğini ayrıntılı olarak söylemese bile “Verileri Kaydet” özelliğini aktif kılarak seçilen yapımlar için codec bileşinin etkinleştirebileceğini söylüyor.

Sonunda Netflix, AV1’i tüm platformlarında piyasaya sürmeyi planladığını ve uyumluluğu genişletmek için cihaz ve yonga seti üreticileri ile birlikte işbirliği yapmakta olduğunu söyledi.

netflixxx
Netflix, Android Platformu için Mobil Veri Dostu AV1 Formatını Kullanıma Sundu 2

AV1 video formatı yalnızca daha az mobil veri tükettiğinden değil, telifsiz video kodlama formatının büyük teknoloji devlerinin desteğine sahip olması nedeni ile önem kazanmaktadır.

AV1 neden önemli?

Standardın arkasında yer alan grup olan Açık Med İttifakı (AOMedia) 2015 yılında Amazon, Google, Intel, Microsoft ve Netflix dahil olmak üere bir grup şirket tarafından ortaklaşa kuruldu.

2018 yılında bu şirketlerin verdiği çabaya Apple’da katılım sergiledi. Apple özellikle önemli bir rol oynamakta çünkü cihazları şu anda baskın VP9 standardını desteklemiyor bu yüzden YouTube’ Apple TV veya iPad Pro gibi cihazlarda 4K olarak izleyemiyoruz.

AV1 tüm platformlarda kullanılırsa neler olur?

Netflix, belirledikleri planın tüm platformlarda AV1 kullanmak olduğunu belirtmesine rağmen AV1 codec (kodek) sistemi halen ilk aşamalarında gibi görünüyor.

Örneğin, AV1 standardı “Verileri Kaydet” seçeneği ile kullanılmak ile sınırlandırılırsa bu yapımların resim kalitesi için en iyi seçenek olmayacaktır, görüntülerin kalitesi bir hayli azalacaktır.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler