Cuma, Mart 29, 2024

Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT Özellikleri ve Soğutma Sistemi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Radeon RX 65000 XT modelleri için beklenen haber geldi ve üreticiler bir bir yeni kartları duyurmaya başladı. Sapphire, bu üreticilerden biri oldu ve yeni kartı Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT serisi için tanıtım yaptı.

Saat hızları gibi önemli detayları da açıklanan yeni ekran kartı, özelleştirilmiş modeller içerisinde en iyilerinden biri olacak gibi. Çift fanlı yapısı ile gelen yeni ekran kartının özelliklerinden söz etmek istiyorum. Tabii ki tasarımını da ele alacağız.

Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT Tasarım Ayrıntıları

Yeni ekran kartının tasarımında Pulse serilerinden alışık olduğumuz bir yapı var. Kırmızı siyah uyumunu bize gösteren ekran kartı, ön kısımda çift fanıyla geliyor. Siyah renk üzerine kırmızı çizgileri bulunan ön kısım tasarımında, fanların tam ortalarında Pulse ifadesinin kullanıldığını görüyoruz.

Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT

Üst kısımda kısımda markanın yazısı ve Radeon ifadesinin yer aldığı kart, arka kısımda ise belli bölümleri açık bir metal plaka sunuyor. Burada yine Pulse serisindeki o ritim çizgisi de unutulmamış.

  • Form: 2 slot ATX
  • Portlar: 1 adet DisplayPort, 1 adet HDMI
  • Boyut: 194 mm X 120 mm X 39.8 mm

Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT

Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT Soğutma Sistemi

Sapphire’in Radeon RX 6500XT modeli için kullandığı soğutma sistemi Dual-X olarak bildiğimiz soğutma sistemi. Merkezde iki büyük fanın görev yaptığı soğutma sisteminde fanların özel kanat yapısıyla geldiğini görüyoruz.

Hava akışının verimliliğini arttıran fan yapısı bir yana, hava akışını optimize etmek için kartların dönüş yönlerinin de ayarlandığını görüyoruz. Bunun dışında fanlarda akıllı kontrol özelliği de yerli yerinde duruyor.

Kaçırmayın: Galaxy Note 10 Lite Android 12 Güncellemesi Türkiye’de

Belli sıcaklıklar altında duran ve gerektiğinde çalışan fanlar, daha verimli bir soğutma performansı elde edilmesini sağlıyor.

2 slot yapısı, sigorta koruma özelliği gibi artılarıyla beraber Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT serisi soğutma konusunda da yeterli diyelim ve teknik detaylara geçelim.

Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT

Teknik Özelliklerde Kart Nasıl?

AMD bu seride Full HD çözünürlüğü hedef aldı. Full HD oyunlarda maksimum verimi almak adına uyarlanan özellikler görüyoruz. Seride yine RDNA 2 mimarisine dayanan GPU birimi var ve 1024 çekirdeğe yer veriliyor.

Burada saat hızlarında da Sapphire’in sunduğu değerleri biliyoruz. Pulse modeli Boost saat hızında 2825 MHz değerlerine kadar çıkabiliyor. Game Clock dediğimiz oyun saat hızlarında ise 2685 MHz değerini görüyoruz.

Bellek kısmında ise 4 GB GDDR6 bellek kullanılıyor. 64 bit veri yolu üzerinden gelen yeni bellekler, hız kısmında ise 18 Gbps bellek hızlarını sunuyor. Biraz daha hızlandırılan bellekler, Full HD oyun performansında neler gösterecek testlerle göreceğiz.

Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT

Bunun dışında AMD yeni modelinde de yine sonsuz cache serisine yer vermiş. Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT modelinde de 16 MB AMD Infinity Cache yer alıyor.

Işın izleme, AMD Smart Access Memory, AMD FidelityFX, AMD görüntü netleştirme gibi destekleri de olan ekran kartının önemli bir artısı daha var.

Sapphire bu seride de TriXX güçlendirme desteğinin olduğu açıkladı. TriXX Boost olarak bildiğimiz bu teknoloji, AMD Radeon görüntü netleştirme sistemiyle ayarlanmış olan çözünürlüklerde biraz daha düşüş yaratıp FPS hızlarını çok daha yüksek bir seviyeye çıkarabiliyor.

Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT

Yani kalite ile performans arasında daha hassas ayarlar yapmanıza izin veriliyor. Böylece oyununa göre, kaliteyi çok bozmadan daha yüksek performans değerlerini yakalayabiliyorsunuz.

Yeni Sapphire Pulse Radeon RX 6500 XT modeli için de söyleyeceklerimiz bu kadar ile sınırlı. Yine merak ettiklerinizi yorumlardan bekleriz. Kartlar nasıl performans verecek artık onları testler sırasında göreceğiz.

Teknik Özellikler Özet

  • İşlemci Ünite Birimi: 16
  • GPU: 6 nm sürecinden çıkmış RDNA 2 mimarili
  • Çekirdek Sayısı: 1024
  • Işın Hızlandırıcı Sayısı: 16
  • AMD Sonsuz Önbellek: 16 MB
  • Bellek: 4 GB GDDR6 64 bit
  • Bellek Hızı: 18 Gbps
  • Oyun Saat Hızı: 2685 MHz
  • Boost Saat Hızı: 2825 MHz
  • TDP: 130W
  • Güç Kaynağı İhtiyacı: 400W
  • Güç Konektörü: 6 pimli 1 adet
  • Arayüz: PCIe 4.0X4
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler