Perşembe, Nisan 25, 2024

Seo sektörü mobile doğru ilerlemeye devam ediyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Seo denildiğinde önceden aklımıza direkt olarak arama motorları ve organik trafik gelirdi. Ancak artık geliştirilen algoritmalar Seo‘nun yapısını tamamen değiştirdiği gibi, artan mobil trafik Seo’ya yeni bir yön vermiş durumda. Sektörde öncü olan Google ise Seo konusunda büyük köklü değişiklikler yapmaya devam ediyor.

Seo‘yu bilmeyenler için kısaca bir tanım yapacak olursak; kısaca web sitelerinin ilgili kelimelerinde arama motorlarında organik olarak üst sıralarda çıkma işlemi diyebiliriz. Yani Seo olmazsa, web sitelerinin organik trafikleri de olmaz.

Küçük bir örnek verelim;

Google’ı açtınız ve direkt olarak Pc forum yazdınız. Karşınıza Google Adwords reklam alanı hariç organik alanlar Seo kısmına girmektedir. Aşağıdaki görselde de gördüğünüz üzere ‘PC Forum’ kelimesinde PC Hocası Forum 2.sırada çıkıyor. Her ne kadar domainde geçen kelimeden bizi yakalasa da, organik olarak SEO açısından trafik getirmektedir. Bunun gibi binlerce kelimeden her web sitesi kullanıcı çeker ve trafik sağlar. Fakat artık SEO sadece arama motoru değil, mobil trafiği de işin içine katarak büyük gelişmelere sahne olmaktadır.

 

pc forum

Arama motorları yıllardır hayatımızın bir parçası olarak internette devam ediyor. Haliyle SEO‘da aynı şekilde devam ediyor. Bilmeyen için bir anlam ifade etmese de, bilen birisi için ne kadar önemli olduğunu bir de kendisine sormak lazım. Seo sektörü her geçen gün değiştiği gibi, bilgisayar üzerinden arama motoruna yazılan her anahtar kelime bizlere farklı kullanıcılar getirmektedir.

Türkiye’de en çok kullanılan arama motoru Google olsa da, Yandex üzerinden de Seo içerikli trafikler çekiliyor. Fakat artık sadece bilgisayar üzerinden değil, mobil üzerinden de Seo çalışmaları yapılmaya çoktan başlandı. Bir web sitesi normal bilgisayar üzerinden yapılan organik aramada üst sırada çıkamayabildiği gibi, mobil üzerinden ilk sayfada görünebiliyor. Bu da bize Mobil Seo için farklı çalışmalar yapmaya yönlendiriyor.

Telefonlar artık her yerden internete erişebildiği için SEO sektörü artık sadece arama motorları üzerinden dönmüyor. O yüzden Mobil Seo ile kullanıcılar haber, teknoloji, magazin veya farklı içerikteki sitelere ulaşabiliyorlar. Mobil Seo için ise web siteniz üzerinden yapmanız gereken pek çok düzenleme bulunuyor. Gelin şimdi de bu özelliklere yakından bir göz atalım;

 

mobil seo
Mobil SEO için gereken çalışmalar

❱ Responsive web sitesi tasarımı

❱ Hatasız kod yapısı

❱ Hızlı bir sunucu alt yapısı

❱ Kullanıcıların istedikleri ve aradıkları sonucu doğru gösterme

❱ Yanıltıcı web sitelerine trafik göndermeme

❱ Zararlı backlink çalışmalarından kaçınma

❱ Disavow Tool ile haftalık kontrolleri gerçekleştirme

❱ Sosyal Medya platformları üzerinden organik paylaşımlar gerçekleştirme

❱ Site içeriği ile alakalı paylaşımlar yapma

❱ Hatalı 301 yönlendirmelerinden kaçınma

❱ 404 sayfalarını minimuma indirme

Ufak bir not: Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol edebilmek için Google’ın ücretsiz hizmeti olan ‘mobil uyumluluk test aracı‘nı kullanabilirsiniz.

 

mobil uyumluluk seo test
Yukarıdaki maddeler Mobil Seo için olmazsa olmazlardan sadece bir kaçı olarak gösterilmektedir. Eğer siz de gelişen teknolojiye ayak uydurmak istiyorsanız masa üstü kullanıcılar kadar, mobil kullanıcıları da artık düşünmeniz gereklidir. Onun için mobil kullanıcılara özel tasarım ve içerikler hazırlamalı, ona göre adım atmalısınız.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler