Cuma, Mart 29, 2024

Adil Kullanım Kotası için son durak 2018 ama ya sonrası ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yıllardır parasını ödemiş olduğumuz internet için “indirme limiti aşımı” olarak bizlere dayatılan adil kullanım kotası 31 Aralık 2018 tarihinde kaldırılacak. Fakat bu tarih herhangi bir revizasyona göre erkene de çekilebilir. Kafalardaki soru ise AKK kalktıktan sonra durumlar ne olacak ?

Biliyorsunuz, bundan bir kaç ay önce BTK tarafından yapılan resmi açıklama hepimizin içine filiz tohumları serpmişti. AKK kalkacağını duyduktan sonra sayfaca halaya kalktığımızı biliyorum. Belki bilmeyenler vardır diye AKK saçmalığını bir kaç cümle ile özetleyerek duruma başlayalım; AKK demek parasını ödemiş olduğunuz internetinizin kota sınırlamasını aşmanız ile kendisini gösteriyor. Örnek olarak 8 Mbps hızda 50 GB AKN kotası var. Siz 50 GB indirmeyi aştığınızda hızınız 3 Mbps’ye düşüyor. Bu da işin içerisinden çıkılmaz bir hal aldığı gibi, interneti kemirmemize neden oluyordu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından resmi açıklama ile bir kaç yıl sonra AKK‘den tamamen kurtulacağız. 2017 yılında ise şöyle bir güzel gelişme var hocalar. Önceden AKK saçmalığında hızınız ne olursa olsun 3 Mbps‘ye kadar düşüyorduk. Artık öyle değil, internet hızınız ne kadar çok olursa, hemen hemen onun yarısına düşerek tekrardan kullanabileceğiz. Özet tablo BTK tarafından şu şekilde paylaşılmıştı;

yeni akk hiz uygulamasi
“Gece AKK uygulaması kaldırıldı” deniliyordu ?

Kasım ayında kalkacak denilmişti ancak gelmesini yine bir umutla beklediğimiz bu güzel gelişme 1 Mayıs 2017 tarihine ertelenmiş durumda. Yani bu tarihten sonra gece saat 02:00 ile 08:00 arasında AKK uygulaması olmayacak. Steam’dan 100 GB‘lık bir oyunu indirseniz bile bu hız sizi etkilemeden kullanabileceksiniz.

Bir de şöyle güzel yanı daha var; mesela AKK geçtiniz ve hızınız 3 Mbps’ye düştü. Gece kullanımında bu hızınız AKK dahil edilmeden yine eski hızı kullanarak indirebileceksiniz. AKK kaldırılana kadar şimdiye kadarki en heyecan verici olay bu olsa gerek.

adil kullanim kotasi
Sonuç

Değerli hocalar yukarıda bahsetmiş olduğumuz gece AKK uygulaması şimdiden yürürlükte. Ancak tabloda görmüş olduğunuz hız limitlerindeki değişimler 1 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten önceki kota aşımlarında yine 3 Mbps hızlarında boğuşmaya devam edeceğiz.

Bakan tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda şu anlık resmi tarih 31 Aralık 2018 belirlenmiş. Fakat bu tarihin öne çekilmesi de gündemde. AKK kalkması için şuanda tam 731 gün var. İnşallah bu tarih bakanlık tarafından öne çekilir ve 2017’nin sonuna bu müjdeli haber ile geliriz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

8 YORUMLAR

  1. bundan önce 2017 31 aralık deniliyordu, şimdi 2018 31 aralık diyorlar afedersiniz ama maytap mı geçiyorlar bizimle anlamadım ki

  2. benim paketim 16 megabite kadar yani 5 megabitede düşebilir 8 megaibtede düşebilir hangisi ? ve bence kesin kaldırmazda ismi değişir farklı bişey olur ama kaldırmazlar onlarca müşteri var akksiz paketlere abone aylık 100 250 lira arası para veren

  3. TTNET KONU İLE İLGİLİ HABERİMİZ YOK DİYE MÜŞTERİ TEMSİLCİLERİYLE BİLGİ VERİYOR. BTKDAN BİZE YAZILI BİLGİ GELMEDİ DENİYOR.

    • Merhaba,

      Karar zaten Türk Telekom’a iletilmedi. Onay verildikten sonra kanun çıkacak ve o şekilde bildirilecek. Hele ki müşteri hizmetleri hiç bilmez.

      • e peki benim mart ayında sözleşmem bitecek. benim paketim 16 megabit dolayısıyla mayıstan sonra 5 e düşücem. bende 32 megabit olan internet hızına geçip 2 yıl tahahüt versem bende bu yeniliklerden faydalanabilirmiyim
        yani internet hızım sözleşmede 3 megabit yazar ama ttnet kurnazlık yapıp hızımı 16 megabite düşürmesi gerekirsen 3 e düşürmesin ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler