Sivrisinek avlayan ve sadece 40 gram ağırlığında olan drone, savunma sanayi sektöründe füze mühendisi olarak çalışmış olan Alex Toussaint tarafından geliştirildi. Söz konusu mini drone, yerleşim alanlarındaki sivrisinek problemine teknolojik ve radikal bir çözüm sunabilir.
Tornyol isimli girişim çatısı altında üretilen ve yalnızca 40 gram ağırlığa sahip olan otonom mini insansız hava aracı (İHA), sivrisinekleri uçuş esnasında fark edip ortadan kaldırabiliyor. Bünyesinde barındırdığı yapay zekâ yazılımları ve yüksek duyarlılıktaki mikrofonlar sayesinde sivrisineklerin çıkardığı sesleri ayırt edebilen cihaz, entegre ultrasonik sonar sistemi ile hedefini tam olarak konumlandırabiliyor.

Etki Alanı Oldukça Geniş
Henüz geliştirme aşamasındaki denemelerde tam kapasite ile çalışmamasına rağmen milimetrik hedefleri başarıyla saptayabilen drone, açık alandaki ilk sınavında uçan bir böceği avlamayı başardı. Kullanıcıların belirlediği sınırları otonom bir şekilde tarayan drone, hem açık hem de kapalı alanlarda 20 bin metrekareye varan devasa bir bölgeyi sivrisineklerden temizleyebiliyor.
Prototip Maliyeti Dikkat Çekiyor
Batarya kapasitesi şimdilik 3 dakikalık kısa uçuşlara izin verse de geliştirilen bu drone, enerjisi tükendiğinde ana istasyonuna geri dönerek yarım saat içerisinde yeniden şarj oluyor. İlerleyen süreçte seri üretimle birlikte maliyetinin ciddi oranda düşürülmesi hedeflenen avcı drone prototip modeli 1.100 USD maliyetle geliştirildi. Öte yandan, bu mini drone son tüketicilere hem doğrudan satış hem de kiralama usulü abonelik seçenekleri ile sunulacak.
Genel olarak dikkat çeken hususlara değinecek olursak, askeri teknolojiden sivil hayata gelişmiş bir tespit sistemi sunan bu sivrisinek avcısı drone, ilk testini başarıyla tamamladı. Geniş bir etki alanına sahip olan drone, şarj döngüsü ile de dikkat çekiyor. Şu andaki prototip maliyeti yüksek görünse de, seri üretimle bu fiyatın birkaç yüz dolara inebileceği belirtiliyor. Üstelik bu avcı drone satın alma seçeneği haricinde kiralama modeli ile de tüketicilere sunulacak.