Cuma, Nisan 26, 2024

SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

SteelSeries Arctis oyuncu kulaklık serisi bir süre önce güncellenmişti ve Nova ailesiyle tanışmıştık.  SteelSeries markasının, eski nesil Arctis modelleriyle elde ettiği başarıyı düşünecek olursak, yeni Nova modellerinden de beklentimiz yüksek. Marka da beklentileri karşılamak adına, her sınıfa hitap eden geniş bir ürün yelpazesi sunmuş durumda. Bugün inceleme masamıza konuk olacak olan SteelSeries Arctis Nova 1 modeli de yeni ürün ailesinin en mütevazi modeli olarak öne çıkıyor.

Fiyat performans odaklı olan kulaklık, yeni Nova ailesinin en ucuz kulaklığı unvanına sahip. Haliyle diğer Nova modellerine göre daha ulaşılabilir bir kulaklıktan söz ediyoruz. Ülkemizde de bu model nispeten daha ulaşılabilir kulaklıklardan biri olacak. O zaman hiç zaman kaybetmeyelim ve bu küçük ses canavarının bize neler sunduğuna bakalım.

SteelSeries Arctis Nova 1 Nasıl Bir Kutu ile Geliyor? Kutu İçeriğinde Neler Var?

Her şeyden önce kulaklığın kutusundan söz ederek başlamak istiyorum. Zira aldığı oyuncu ekipmanlarının kutularının koleksiyonlarını yapanların olduğunu biliyorum. 🙂

SteelSeries Arctis Nova 1 oyuncu kulaklığın kutusuna baktığınız zaman da SteelSeries çizgilerinin net bir şekilde yansıtıldığını görüyorsunuz. Turuncu ve gri renklerinin uyumunu yansıtan kutuda, ön kısımda kulaklığın görseli yer alıyor. Burada bir ödül rozetine de yer veren SteelSeries, kutunun ön alt kısmına ise hangi platformların desteklendiğini göstermiş.

SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 22

Platform destekleri konusunda bilgi verilirken, her platform için kendini yansıtan bir renk seçildiğini de belirtelim. Mesela PlayStation için mavi bir arka plan rengi kullanılırken, Xbox için ise yeşil bir arka plan kullanılmış.

Genel olarak şık duran ön kısım dışında, arka kısımda da kulaklık hakkında kısa kısa bilgilere yer verilmiş ve gri bir zemin kullanılmış.

SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 23

Kutunun İçeriği

  • Arctis Nova 1 kulaklığın kendisi
  • Markanın hazırladığı çıkartmalar
  • 3.5mm ses kablosu – 1.2 m
  • İkili 3.5mm uzatma kablosu – 1.5m
  • Ürün için kılavuzlar ve diğer tüm belgeler  
SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 24

SteelSeries Arctis Nova 1 Tasarımı ve Diğer Detaylar  

Şimdi gelelim bu yakışıklının tasarımının nasıl olduğu kısmına. SteelSeries Arctis Nova 1 tasarım konusunda önemli düzenlemelerle karşımıza çıkıyor. Tasarımı bölüm bölüm ele almak istiyorum.

Kulaklık Başlarının Tasarımı

Kulaklık başlarında çok yabancı bir tasarım kullanılmamış. Daha önce birkaç modelde gördüğümüz kapaklı yapıya benzer bir tasarım var. SteelSeries logosunun yer aldığı dairesel bölüm, ek bir kapakmış gibi duruyor. Fakat kötü kısım şurası ki bu bölümlerin çıkarılması mümkün değil. Yani diğer SteelSeries ürünlerinde gördüğümüz gibi kapakları çıkarıp, kulaklık tasarımını bir nebze olsun kişiselleştirmeniz mümkün değil.

SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 25

Bunun dışında kulaklık başlarının, kasaya bağlandığı kısımda “Y” çatal dediğimiz yapı kullanılmış. Bu yapı sayesinde kulaklık başlarının bir nebze hareket ettirilmesi mümkün. Ergonomik tasarım açısından önemli bir artı.

Zaten kulaklık başlarını çevirebiliyorsunuz ve birkaç farklı şekilde kullanabiliyorsunuz. Diyelim ki kulaklığı çıkardınız, doğrudan boynunuza asabilirsiniz. Uzun süre boynunuzda taşıyacaksanız bu durumda rahatsız olmamak adına kulaklık başlarını düz çevirebiliyorsunuz. Güzel bir tasarım artısı daha diyebiliriz.

SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 26

Sol Kulaklık Başına Ayrıca Bakmak Lazım

SteelSeries Arctis Nova 1, kontroller için sol kulaklık başını seçmiş. Kablo jak girişi, çıkarılabilir mikrofon, ses kontrol çubuğu ve mikrofon açma kapama butonu bu kısımda yer alıyor. Sağ kısımda ise ek bir kontrol yok. Standart bir kullanım tipi diyebilirim.

SteelSeries Arctis Nova 1 inceleme 10
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 27

Kafa Bandı Kısmı ve Üst Bölüm

Kulaklık başlarından üst kısma çıktığınız zaman, plastik bir malzemenin kullanıldığı üst kafa bandını görüyorsunuz. Burada kullanılan plastik malzeme çok kalitesiz bir malzeme değil. Elde bıraktığı his güzel ve kalitesiz durmuyor. Ama üst segment olan Nova modellerinde olduğu gibi metal çerçeve yok. Uzun kullanımlarda ek bir dayanıklılık sorununa neden olur mu bilemiyorum. Çok kalitesiz de değil tam istediğimiz de değil.

Ara bölümde ise kulaklığın kafanızı sarması açısından bir elastik bant kullanıldığını görüyoruz. Kullanılan elastik bant, hem işlevsel hem de kullanışlı. Kulaklığın yan kısımlarına ayarlama için dişler konulmuş. Bu esnek bandı kolayca dişlerinden çıkarıp, üst ya da alt dişlere takarak ayarlayabiliyorsunuz. Çıkarılabilir yapıda olması temizliğinin de kolay olmasını sağlayacaktır. Ayrıca istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

SteelSeries Arctis Nova 1

Genel Malzeme Kalitesi Nasıl?

Şimdi gelelim önemli kısım malzeme kalitesine. Aslında az çok söz ettik ama bir soru işareti bırakmamak adına, konuyu biraz daha açalım. SteelSeries Arctis Nova 1, ailesinin giriş seviyesi ürünü olan bir kulaklık. Her ne kadar ülkemizde fiyatları tam istenen seviyelerde olmasa da markanın fiyatı aşağı çekmesi için belli adımlar atması gerekiyor.

SteelSeries, metal çerçeveler yerine plastik kullanarak bu adımı atmış. Kulaklık plastik bir malzeme ile geliyor ve orta ile üst sınıf arasında bir malzeme kalitesine sahip diyebiliriz. Yani dediğimiz gibi biraz daha iyisi olabilir. Özellikle sol kulaklık kısmında yer alan mikrofon butonuna baktığınız zaman, malzeme kalitesinin durumunu anlıyorsunuz.   

SteelSeries Arctis Nova 1

Ağırlık Konusunda Nasıl?

Plastik malzeme kullanılmasının en büyük avantajı ise kulaklığı daha hafif hale getiriyor olması. Ekstra metal çerçeveler yok ve bu sayede kulaklık 236g ağırlığa kadar indirilmiş. Uzun süre kullanımlarda, kulaklığın ağırlığı nedeniyle başta oluşan ağrı ve baskı hissinin de önüne geçilmiş oluyor.

Esneklik Konusunda Nasıl?

SteelSeries Arctis Nova 1, rahat rahat her kafa tipine uyacaktır. Alt kısımdaki esnek bandın ayarlanabilir olduğunu söylemiştik. Genel olarak kulaklığın esneme kapasitesi ise tabii ki sınırlı. Her kafaya uyacaktır ama biraz fazla açtığınız zaman, ister istemez plastik kasanın esnekliğinin sınırlı olduğunu hissediyorsunuz.

SteelSeries Arctis Nova 1

Kulaklık Yastıkları Nasıl?

En önemli kısımlardan birisi burası. Kulaklık yastıklarının konforlu olması lazım. Oyuncuların uzun süren oyunlarda rahat bir şekilde kulaklığı kullanabiliyor olması gerek. SteelSeries bunu düşünmüş. AirWeave kulaklık başlarında hafızalı köpük malzemesi kullanılmış.

Nefes alabilen kumaş tercihinin yapıldığı kulaklık başlarının, köpük dolgusu için derinliği de ideal. Kulağı rahat ettiriyor. Fakat genel olarak kulak yastıklarının boyutu açısından, kendi kulağınıza göre değerlendirme yapmanız gerek.

Kulak yastıkları için güzel olan diğer bir kısım da çıkarılabiliyor olmaları. Arctis Nova 1 modeli, kumaş kulak yastıklarıyla geliyor ama daha iyi yalıtım için deri kullanmak istiyorsanız, sonradan değişim yapabiliyorsunuz. Tabii ki bunun için yedek parça bulmanız lazım. SteelSeries mağazasında yedek kulak yastıkları var ama ülkemizden ulaşmak çok mümkün değil.

SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 28

Konfor Max Sistemi Ne? SteelSeries Ne Anlatmak İstemiş?

Tasarım ve genel ergonomi yapısından söz ettik. Bu tasarım anlayışı için SteelSeries, konfor max sistemi tanımlaması yapıyor. Nova serisine geçilirken bu konuda da bilgi verilmişti.

Adı üzerinde amaçlanan kullanıcıya daha iyi konfor vermek. Ayarlanabilir esnek kafa bandı, dönebilen kulak başları, çekilip itilen mikrofon ve hafif kasa bu sistemin bileşenleri. Anlayacağınız artık daha konforlu bir kulaklık ile karşı karşıyayız.

SteelSeries Arctis Nova 1

İç Tasarım Nasıl?

Birçok oyuncu kulaklığına yaptığımız gibi Nova 1 modeline de içerden bir bakalım dedik. 🙂 Kulaklık başlarının içini açtığınız zaman sade ve düzenli bir iç yapı görüyorsunuz. Sol kulaklık başında, buton kontrolleri ve mikrofon olduğu için biraz daha kalabalık bir iç kısım var. Fakat kontrol kartları ile sürücüler güzel bir şekilde yerleştirilmiş.

Sağ kısma geldiğimiz zaman da neredeyse tamamen boş olan iç  alanı görüyoruz. Burada sadece sürücülere yer verilmiş. Ağırlık yapacak ek bir öge yok.

SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 29
SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 30
SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 31

Tasarımda En Beğendiğim Noktalar

Tasarım bölümünü bitirmeden önce, birkaç ufak noktaya daha dokunmak istiyorum. Özellikle kablo konusunda hoşuma giden bir şey var. 3.5mm jak sabit değil. Çıkarılabiliyor. Diyelim ki kablonuz bir şekilde zarar gördü. Kulaklığınızı tamir etmek zorunda kalmıyorsunuz. Kabloyu çıkarıp, değiştirebiliriz.

Sevdiğim diğer nokta ise mikrofon. Çıkarılabilir bir mikrofona yer verilmemiş. Çıkarılabilir mikrofonlardan daha pratik bir yapı var. Kullanacağınız zaman mikrofonu çekip açıyorsunuz. Sonrasında içeri iterek kapatmanız mümkün. Kullanışlı bir yapı olduğunu söylemek lazım.

Tasarım için Diğer Tüm Detaylar

  • Renkler: Beyaz ve Siyah seçeneği var
  • Aydınlatma: RGB ya da herhangi bir ayrı aydınlatma yok.
  • Kulaklık Başları Düz Konuma Gelebiliyor mu?: Evet
  • Kablo: 3.5mm çıkarılabilir jak
  • Ağırlık: 236g

Uzunca bir tasarım değerlendirmesini tamamladığımızı düşünüyorum. O zaman oyuncuların merak edeceği soruya cevap verelim ve teknik özelliklere geçelim.

SteelSeries Arctis Nova 1

Siyah renk seçeneği

SteelSeries Arctis Nova 1 16

Beyaz renk seçeneği

SteelSeries Arctis Nova 1 Özellikleri ve Ses Kalitesi

SteelSeries Arctis Nova 1, en başta söylediğimiz gibi ailesinin en uygun fiyatlı üyesi. 60 dolarlık bir fiyata sahip kulaklıktan söz ediyoruz. Her ne kadar ailesinin en uygun fiyatlı üyesi olsa da kulaklığın teknik özellikleri tatmin edici.

Şöyle bir yorum yapacağım. SteelSeries, fiyatı düşürmek için kasayı biraz daha farklı tasarlamış ama teknik özelliklerden çok fazla kısmamış. Öyle ki kulaklık abilerinde olduğu gibi 40mm sürücülerle geliyor.

SteelSeries Arctis Nova 1
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 32

SteelSeries, sürücülerini de Nova serisi için revize etmiş. Nova akustik High Fidelity sürücüler, yapılan düzenlemelerle beraber daha iyi bass ve tizler sunuyor. Bass ve tiz dengesinin iyi ve genel ses performansının başarılı olduğunu belirtelim. Dediğimiz gibi Nova’nın biraz daha üst modellerinde de aynı sürücüler kullanılıyor.

Kulaklık için artı olarak gösterebileceğimiz başka bir nokta ise 360 derece uzamsal ses sunuyor olması. Windows için Uzamsal ses ile PS5 için de Tempest 3D ses ile tam uyumlu olarak çalışan 360 derece uzamsal ses, net bir şekilde sesin nereden geldiğini anlamanızı sağlıyor.

Teknik Özellikler Özet

  • Sürücüler: 40mm Neodimyum High Fidelity
  • Kulaklık Hassasiyeti: 93 dBSPL
  • Kulaklık Empedansı: 30 ohm
  • Kulaklık Frekans Tepkisi: 20-22.000 Hz
  • Kulaklık Toplam Armonik Bozulması: < %1

SteelSeries Arctis Nova 1 Mikrofonu Nasıl?

Eski nesle göre yenilenen kısımlardan birisi de burası. Yeni seride kullanılan mikrofon biraz daha başarılı. Güncellenen ClearCast Gen2 çift taraflı gürültü engelleme özelliği ile gelen mikrofon, arka planda oluşan gürültüleri 25dB seviyesine kadar düşürebiliyor. Ayrıca Sonar yazılımı üzerinden mikrofonunuz için ek ayarları da yapabiliyorsunuz. Genel ses kalitesi gayet başarılı ve gürültü engelleme de işini iyi yapıyor.

SteelSeries Arctis Nova 1

Ergonomi konusuna gelecek olursak, mikrofon bu kulaklık için artı olan noktalardan biri. Çekilip itilir bir yapıda olmasının yanında, ağza göre kolay ayarlanabilir olması da güzel bir artı sağlıyor. Belki buradaki tek eksi olan noktanın ek bir perdenin sunulmamış olması diyebiliriz. Mikrofon çıplak bir şekilde geliyor.

Mikrofon Teknik Özellikleri

  • Gürültü Engelleme: Çift Yönlü gürültü engelleme
  • Tür: ClearCast Gen2 – geri çekilebilir
  • Frekans Tepkisi: 100 – 10.000 Hz
  • Hassasiyet: -38 dBV/Pa
  • Mikrofon için Tuş: Sol kulaklık başında var.

Yazılım Desteği Var mı?

Arctis Nova 1, fiyat performans ürünü bir kulaklık olması ve 3.5mm ile bağlanmasına karşın yazılım desteği sunuyor. SteelSeries Sonar desteğine sahip olan kulaklık, Parametrik EQ özelliğini de destekliyor. Tüm EQ ayarlarını yapabiliyorsunuz.

Yazılımda oyunlar için özel olarak hazırlanmış, hazır EQ profilleri de var. Bu ön ayarlar, oynadığınız oyuna göre size ek avantajlar sağlıyor. Rakiplerinizin harita üzerinde hareketlerini ve konumlarını daha iyi anlayabiliyorsunuz. Fakat şunu belirtelim ki Sonar için Windows 10 ve üzeri işletim sistemi kullanmanız lazım.

SteelSeries Arctis Nova 1 inceleme 2
SteelSeries Arctis Nova 1 Oyuncu Kulaklık İncelemesi 33
SteelSeries Arctis Nova 1 inceleme 1

Platform Desteği Nasıl? Telefonda Kullanılabilir mi?

Nova 1, kablolu bir kulaklık ve 3.5mm jak sunuyor demiştik. Yani platform desteği konusunda çok geniş bir ürün. PC, Mac, PS4, PS5, Xbox, Nintendo, Steam Deck, Mobil cihazlarda kullanabiliyorsunuz. Ayrıca ana kablo 4 kutuplu 3.5mm ama kutudan çift 3.5mm Y uzatma kablosu da çıkıyor.

Son Sözler ve Genel Değerlendirme

Aklıma gelen tüm detayları sizlere aktarmaya çalıştım. Ek bir sorunuz varsa yorumlarınızı bekleriz. 🙂 SteelSeries Arctis Nova 1 için genel bir değerlendirme yapmak istersek, güzel bir fiyat performans oyuncu kulaklığı olduğunu söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi SteelSeries, ses kalitesinden ya da sürücülerden kısmamış.

Mesela, Nova 3 modelinde de aynı sürücü var. Ses kalitesi açısından tatmin edici bir kulaklık. Ayrıca oyunlar için yapılan özelleştirmeler düşünülecek olursa, fiyatına göre güzel bir oyuncu kulaklığı. Keşke genel kasa olarak da biraz daha iyi çözümler sunulmuş olsa. Ama bu durumda da fiyat yükselirdi.

ARTILARI EKSİLERİ
Yenilenmiş 40mm sürücüler kullanılıyor. Tatmin edici ses sunuyor.Plastik malzeme kullanılmış ama bir tık daha iyisini isterdik.
ClearCast Gen2 mikrofon var. Gürültü engellemesi başarılı.Işıklandırma seviyorsanız, yok. ( Aslında eksi sayamayız, tercih. 🙂 )
Mikrofon ergonomik ve kullanışlı. Çek ve ittir sistemi var.Mikrofon süngeri kullanılmamış. Yer verilebilirdi.
Kulak yastıkları değiştirilebilir. Deri kullanabilirsiniz.Yedek parçalarına ulaşım zor. Kulak yastıkları ve esnek bantlar SteelSeries tarafından farklı platformlarda satılabilir.
Ayarlanabilir kafa bandı için düzenleme çok rahat. Çıkarılabiliyor.Sol kulak başında yer alan mikrofon tuşu ve ses kadranı daha kaliteli olabilirdi.
3.5mm jak kablosu sabit değil. Zarar görürse, çıkarır değiştirirsiniz.
Mobil dahil geniş bir platform desteği sunuyor.
Sonar yazılımında oyunlar için hazır EQ profilleri kullanılabiliyor.
Fiyat Performans Rozet
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler