Perşembe, Nisan 25, 2024

Suyla Çalışabilen Pil Geliştirildi: Atık Pil Devrine Son!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucunda su ile etkileşime girince çalışabilen kağıt pil geliştirmeyi başardılar. Atık pil sorununun önüne geçmesi ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturma konusunda önemli bir rol üstlenecek olan bu pil teknolojisinin standart alkalin piller kadar güç üretebildiği paylaşıldı.

Elektronik atıkların sayısı her geçen gün artıyor ve gezegenimiz için büyük bir problem oluşturuyor. Bu sebepten ötürü bilim insanları, sürdürülebilir teknolojiler konusunda araştırmalarına devam ediyorken Scientific Reports tarafından 28 Temmuz tarihinde yayımlanan bir araştırma yeni üretilen pilin sürdürülebilirlik konusunda önemli bir rol üsteleneceğini anlattı.

kağit pil
Suyla Çalışabilen Pil Geliştirildi: Atık Pil Devrine Son! 3

Mevzubahis çalıştırmayı yürüten araştırmacılar, su ile çalıştırılan tek kullanımlık kağıt pil geliştirmeyi başardılar. Bu konuda daha öncesinde -35 derecede çalışabilen bir pil geliştirilmişti. Tıbbi ve endüstriyel alanda kullanılan cihazlara büyük bir katkı sağlayacak olan kağıt pilin elektronik atıkların azalmasında önemli bir etki sağlaması bekleniliyor.

Bir alkalin pil kadar güç verebiliyor!

alkalin piller
Suyla Çalışabilen Pil Geliştirildi: Atık Pil Devrine Son! 4

Bilim insanlarına göre kağıt pil, biyolojik olarak parçalanabilir (biyodegrasyon olarak adlandırılıyor) olması ile ön plana çıkarken sürdürülebilir malzemelerden üretilmesi ucuz bir maliyet sağlıyor. Kağıt Pil Teknolojisi, ihtiyaç alanına göre çeşitli şekillerde ve ebatlarda üretilebilecek.

Kağıt Pil teknolojisinin sağladığı güç hakkında açıklamalarda bulunan araştırmacılar, iki hücreli kağıt pilin LCD ekrana sahip bir çalar saati kolayca çalıştırabilecek güce sahip olduğunu belirttiler. Tabi ki bu teknoloji henüz laptop gibi önemli tüketici elektroniklerini şarj edemeyecek fakat düşük güç tüketen cihazlar için büyük bir potansiyele sahip.

Kağıt Pil nasıl çalışıyor?

Bilim insanlarının araştırma raporunda aktardığı bilgilere göre, üzerine damlatılan iki damla su 20 saniye içerisinde güç üretebiliyor ve eletronik atık konusunda çevresel etkisi çok düşük oluyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler