Salı, Ekim 22, 2024

Teknolojik Ürünlerde Cayma Hakkı Kalkıyor! Detaylar Neler?

Zaman zaman e-ticaret için kullanılan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği için düzenlemeler yapılıyor. Alıcı ve satıcıyı korumaya yönelik olarak yapılan bu düzenlemelere bir yenisi daha eklendi. Bazı teknolojik ürünlerde cayma hakkı kaldırıldı.

Değişiklikten daha detaylı olarak söz etmemiz gerekiyor. Ayrıca yeni kararların ne zaman uygulanmaya başlayacağını da ekleyeceğiz.

Teknolojik  Ürünlerde Cayma Hakkı Olmayacak

Resmi Gazete’de de yayınlanan karara göre, bundan böyle akıllı saat, telefon, bilgisayar, telefon, drone ve tablet gibi teknolojik ürünlerin, online alışverişinde cayma hakkı olmayacak.

Ürünlere zarar vermeseniz ve hatta kutusunu açmasanız bile, keyfi olarak iade etmek söz konusu olmayacak.

Yanlış ürün gelmesi ya da ayıplı yani kusurlu ürünler gelmesi durumunda ise yine iade yapabileceksiniz. Kısacası, bu tip teknolojik ürünlerde ben bu ürünü aldım beğenmedik geri veriyorum dönemi bitiyor.

Resmi Gazete yer alan bilgilere göre bu karar 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak. Ayrıca düzenlemede ek bazı kararlar da var. Bunlardan da söz edelim.

BENZER:  Thermaltake’in Yeni Güç Kaynakları: Toughpower TF3 Titanium ve Toughpower SFX Platinum

Teknolojik  Ürünlerde Cayma Hakkı

Dikkat Çeken Diğer Değişiklikler

Mesafeli satış sözleşmesinde yapılan değişikliklerde dikkat çeken iki nokta daha var. Bunlardan birisi ürün iadelerinde kargo durumu. Düzenleme sonrasında artık iadeler için ücretsiz kargo zorunluluğu da olmayacak.

Yani kullanıcılar ürünü geri göndermek istedikleri zaman, kargo ücretini de karşılamak zorunda kalacaklar.

Son olarak kartlı alışveriş üzerine bir düzenleme olduğunu da belirtelim. Taksitli alışverişleri ilgilendiren bu düzenlemede, iade yapıldığı zaman artık geri ödeme taksit şeklinde değil de direkt tek sefer olarak yapılacak.

Yani iade kartın kullanılabilir limitine tek bir seferde eklenmiş olacak. Bu karar ise 1 Ocak 2023 tarihinden sonra uygulanacak.

Teknolojik ürünlerde cayma hakkını kaldıran ve ek değişiklikler getiren düzenleme bu şekilde. Burada hem teknolojik ürünlerdeki ürün israfının önüne geçilmesinin hedef edindiğini hem de satıcıların korunduğunu görüyoruz. Artık kullanıcılar bu kararı nasıl karşılar orası da başka bir soru işareti.

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler