Pazartesi, Eylül 16, 2024

Telegram CEO’su Pavel Durov’a Fransa’da Gözaltı

Le Bourget Havalimanı’nda Fransız polisi tarafından Telegram CEO’su Pavel Durov gözaltına alındı. Rus kökenli 39 yaşındaki girişimci Durov, Telegram’ın güvenlik politikasıyla ilgili olduğu belirtilen soruşturma dahilinde, Cumartesi günü özel jetiyle Le Bourget Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra gözaltına alınmıştı.

Telegram Suç Mahaline Mi Döndü?

Fransız basınına göre Pavel Durov, popüler mesajlaşma uygulamasının suç amaçlı kullanımının önlenmesine yönelik adım atmamakla suçlanıyor. Telegram meşajlaşma uygulaması çok göze batan bir uygulama. Bunun en büyük sebeplerinden birisi herkesin özgürce at koşturması diyebilirim. Daha birkaç ay öncesinde çok büyük güvenlik açıklarının olduğu ve Hackerlar tarafından kullanıcılara kötü içerikli dosyalar göndermekle gündem olmuştu Telegram.

O yüzden Pavel’in gözaltına alınmasına şaşırmamak lazım. Telegram malesef pek de masum değil. İçerisinde uyuştucu ticaretleri, silah kaçakçılığı, taciz, siber saldırı ve daha birçok suçluya ev sahipliği yapıyor.Telegram malaesef bu suçları görmezden geliyor ve sağlam güvenlik alt yapısı bulunmuyor. Bu nedenle Fransa duruma bir el atalım demiş. Bakalım sonuç ne olacak?

Telegram veb2

Telegram’ın 900 Milyondan Fazla Kullanıcısı Bulunuyor

Rusya’nın Fransa Büyükelçiliği, Pazar günü yaptığı açıklamada , Fransız yetkililerden tutuklama haberiyle ilgili açıklama istediğini belirtti.

Fransız polisi ve İçişleri Bakanlığı temsilcileri, yorum yapmayı reddetti ve soruları Paris savcılığına yönlendirdi. Paris savcılığı da açık bir soruşturma olduğunu belirterek yorum yapmayı reddetti.

Bay Durov’un eski basın sekreteri George Lobushkin, Telegram’daki bir röportajında, “Bu, dünya çapında ifade özgürlüğüne yönelik korkunç bir saldırıdır.” diye yazdı. Bu söylemini doğru bulamadım. Mağdur olan insanların hakkı, özgürlüğü ne olacak?

Telegram veb1

Özellikle Avrupa Birliği’ndeki ulusal hükümetler, Telegrama karşı baskı uygulamayı arttırmıştı. Telegram, benzer çevrimiçi platformlara göre daha az içerik denetimiyle çalıştı ve yetkililerle de her zaman işbirliği yapmadı.

Durov, Elon Musk (X) , Mark Zuckerberg (Meta), Shou Chew (TikTok) ve Sundar Pichai (Google) gibi diğer büyük çevrimiçi platformların üst düzey yöneticilerinin karşılaştığı türden kamu incelemelerinden büyük ölçüde kaçındı.

Telegram veb3

Fransa ve diğer birçok Avrupa ülkesinde yetkililer, Telegram gibi şirketlerin hesapları engelleme, içerik kaldırma ve yasadışı materyalle mücadele konusunda daha etkin davranışta bulunmasını istiyor.

Durov ile röportaj yapan aşırı sağcı talk-show sunucusu Tucker Carlson, tutuklamanın “hükümetlerin ve istihbarat teşkilatlarının emriyle gerçeği sansürlemeyi reddeden herhangi bir platform sahibine canlı bir uyarı” olduğunu söyledi.
Ayrıca Rus yetkililer Bay Durov’un serbest bırakılmasını istiyor.

Telegram Ne Yapmalı?

Fransız yetkililer Telegram’ı, örneğin ateşli silah satmak veya terörist saldırıları koordine etmek için kullanılan suç kanalları hakkında kendileriyle bilgi paylaşmaya zorlayabilir. Böyle bir hareket, Telegram’ın kullanıcılarına yönelik, bilgilerini sıkı bir şekilde koruduğu iddiasını test edebilir. Güvenlik alt yapısını iyileştirebilir. Suç unsuru barındıran her hesaba yasak getirilebilir.

BENZER:  Samsung Galaxy AI Nedir? Hangi Telefonlara Geliyor?

Telegram Nasıl Böyle Popüler Oldu?

Telegram, iMessage veya WhatsApp gibi standart bir mesajlaşma uygulaması olarak çalışıyor ancak aynı zamanda çok sayıda insanın fikirlerini yayınlayabileceği ve iletişim kurabileceği kanallara ve gruplara da ev sahipliği yapmakta.

Telegram

Telegram’ın popülaritesi , WhatsApp gibi diğer sosyal medya platformlarının yanlış bilgilendirmeyle mücadele çabaları kapsamında grup boyutlarını küçültme adımları attığı bir dönemde, 200.000 kişiye kadar büyük sohbet gruplarına ev sahipliği yapmasına izin vermek için yaptığı hamlelerden sonra kullanıcıları artmıştı. Büyük dosyaların paylaşılması, bağlantı paylaşımında sınır olmaması ve kanallar içindeki kullanıcılarla etkileşime girebilen botlar gibi diğer işlevler Telegram kullanıcılarının artmasına sebep olmuştu.

Bilmek İsteyenlere Kısaca Kimdir Pavel Durov?

Pavel Durov Rusya’da doğdu. 2006 yılında, bugün halen Rusya’nın en popüler sosyal ağlarından biri olan Vkontakte’yi kurdu. Ancak şirketin ortaklık yapısının değişmesinin ardından; “Yönetimde CEO’nun eylem özgürlüğü belirgin bir biçimde azaldı” diyerek 2014 yılında şirketten ayrıldı.

2014 yılı başında yapılan hisse satışının ardından Vkontakte’nin yüzde 52’si Kremlin ile bağlantılı oligark Alişer Usmanov’un kontrolüne geçmişti. 2013 yılında erkek kardeşi Nikolai Durov ile birlikte şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’ı kurdu. Sosyal medya platformunda Rus muhalif toplulukların engellenmesi yönündeki hükümet taleplerine uymayı reddettikten sonra 2014’te Rusya’dan ayrıldı. Durov bugün Dubai’de yaşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’dan olmak üzere çifte vatandaşlığı bulunuyor.

Dünyanın farklı bölgelerinde sunucuları olan Telegram’ın merkezi de Dubai’de. Telegram özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde popüler hale geldi. Durov’un kullanıcı verilerini Rusya hükümetiyle paylaşmayı reddetmesinin ardından uygulama 2018’de Rusya’da yasaklandı. Ancak 2021’de yasak geri çekildi.

Telegram, bugün Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve Wechat’in ardından dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olarak sıralanıyor. Amerikan iş ve ekonomi dergisi Forbes’a göre Durov’un serveti yaklaşık 15,5 milyar dolar.

Peki siz Telegramı güvenli buluyor musunuz?

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler