Pazar, Eylül 8, 2024

Togg’un Tüm Özellikleri, Renkleri ve Merak Edilenler

Paylaş

Sadece Türkiye otomobil pazarında değil, dünya otomobil pazarında da söz sahibi olacak yerli otomobil Togg, artık hazır.

Dün itibariyle Gemlik üretim tesisinin de açılmasıyla beraber, aracın seri üretimi de resmen başlamış oldu. Mart 2023 tarihinde satışa çıkacağı da açıklanan Togg için merak edilen çok detay var.

“Nasıl bir araçtan söz ediyoruz?”, “Teknolojik açıdan neler sunacak?”, “Peki ya tasarım detayları neler?” bu sorular uzar gider. Evet araç hakkında daha fazla bilgi de almak gerekecek ama şu ana kadar elde ettiğimiz bilgilerle beraber, bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Togg’un Tasarımı Nasıl?

İç Tasarım

Genelde aracı dıştan gördük. Dış tasarıma şimdiden alıştık. Fakat iç tasarıma ilişkin bu zamana kadar çok fazla bir görsel paylaşımı gelmemişti. Açılış sonrasında iç tasarım detayları da ortaya çıktı.

Bu nedenle ilk olarak iç tasarımdan söz etmek istiyorum. Aracın içine girdiğiniz zaman, bir kere C-SUV segment araçlarda görmediğimiz kadar geniş bir iç hacim görüyoruz.

Sadece ön kısımda değil, arka yolcu bölümünde de oldukça geniş bir diz mesafesine yer verilmiş. Şu an için iç hacim ve aks mesafesi ölçülerini net olarak veremiyorum (aks mesafesinin 2890 mm seviyelerinde olacağı söyleniyor) ama segmentinin en iyi aks mesafesine sahip araçlarından biri ile karşı karşıyayız.

Togg yerli akıllı cihaz

Aracın ön konsol tasarımına baktığımız zaman ise ekranlarla dolu bir yapı karşımıza çıkıyor. Direksiyon önündeki alandan, sağ ön yolcu kısmına kadar uzanan dev bir ekran var. Bu ekran bölümünde 2 ayrı panel görüyoruz.

Birincisi dijital gösterge paneli. Bu kısımda aracın kapıları açık mı kapalı mı, kaç km yol gidilmiş, şarj durumu nasıl gibi önemli sürüş bilgilerini görmek mümkün olacak. Diğer kısım ise yolcu bölümüne denk gelen bilgi eğlence ekranı.

Togg yerli akıllı cihaz

Hemen alt kısımda ince bir havalandırma ızgarası yer alıyor. Bunun da altında bir ekran daha var. Altta yer alan ekran klima, radyo, araç ayarları gibi kontroller için bırakılmış.

Altta yer alan ekranın yanında Start/Stop butonu ve diğer tarafında da dörtlü ikaz butonu yer alıyor.

Ekranlardan alt kısma indiğimiz zaman, helikopterlerden esinlenerek hazırlanan bir vites kontrol kolu görüyoruz. Burada elinizi rahatlıkla koyabileceğiniz bir vites kontrol alanı var. Vitesin kontrolünü de hemen yanda yer alan döner kontrol butonundan sağlıyorsunuz.

Onun dışında bölümde, telefon için kablosuz şarj alanı, park freni butonu ve sürüş modları için kontrol butonu da yer alıyor.

Togg yerli akıllı cihaz

Bu arada klima etkisi için, arka kısma da havalandırma ızgaraları yerleştirilmiş belirtelim. Ayrıca iç kısımda, üst bölümde bir kamera ve sürücüye bakan bir ikinci kamera sunulduğunu da ekleyelim.

Harika bir iç tasarıma sahip olan seri için şimdi de dış tasarıma bakalım istiyorum.

Togg

Togg Dış Tasarımda Neler Sunuyor?

Dış tasarım, yeni nesil araç yapısını yansıtıyor. Bir kere ilk olarak ön kısımdan başlamak lazım.

Sonuçta bir elektrikli araçtan söz ediyoruz ve aslında bu tip araçlarda ızgara bölümü yok. Fakat Togg, göze hoş gözükmesi adına tamamen tasarımsal olsa da bir ızgara alanına yer vermiş.

Laleleri anımsatan öndeki panjur yapısı, direkt olarak göze çarpacak şekilde hazırlanmış. Izgara havası verilen ön panjurların hemen üzerinde kamera ve sensörler de yer alıyor.

Togg yerli akıllı cihaz

Farlara geçtiğimiz zaman ise modern bir yapının dikkat çektiği bir düzen olduğunu görüyoruz. Üst kısımda yer alan LED ana farlar bir yana, bumerang şekilde alt kısımda konumlandırılmış sürüş farları da var.

Bu bölümün içerisinde sis farlarını ve ek havalandırma kanallarını da görüyoruz. Dış tasarımda dikkat çeken şey, belli noktalarda Togg vurgusunun yapılması.

Mesela arka farların iç kısmında yazıyı görebiliyorsunuz. Arka kısım demişken burada yer alan tasarımdan da söz edelim. Aracın arka bölümünde en çok dikkat çeken kısım, stop lambaları. İnce bir şerit halinde birbirine bağlanan stop lambası, yan bölüme kadar uzanıyor.

Togg

Arka aydınlatma takımı içerisinde, sinyaller için de çok ince ve modern bir şerit tasarımının kullanıldığını ekleyelim.

Dış tasarım konusunda söz etmek istediğimiz bir başka nokta ise şarj yuvası. Aracın sağ ön kısmında tekerin hemen üst bölümünde geniş bir şarj yuvası kapağına yer verilmiş.

Kapağa dokunarak açabiliyorsunuz ve yine aynı şekilde çok kolay kapatabiliyorsunuz.

Renkler 

  • Pamukkale
  • Kapadokya
  • Anadolu
  • Kula
  • Oltu
  • Gemlik
  • Sonradan Yeşil rengin de ekleneceği söyleniyor.

Togg yerli akıllı cihaz

Dış Tasarımda Notlar

  • Arka camlarda karartılmış cam tercihi yapılmış.
  • Kapı kolları gizli değil. Hem arka hem de ön için standart kapı kolları tercihi var.
  • 19 inçlik jantlar gördük. Paket içeriklerine göre boyut konusunda değişiklikler olabilir. Jant tasarımlarında çok kollu lale yapısı var.

Togg

Togg Nasıl Teknolojilere Sahip Olacak?

Aracın tüm detayları netlik kazanmadı. Evet ortaya çıkan çok bilgi var ama tam olarak sahip olduğu tüm teknolojilere hakim değiliz. Bu yüzden zaman içerisinde yazımızı güncellememiz gerekecek. Fakat şu an için gördüklerimiz üzerinden bilgilendirmeler yapalım.

Araç İçi İkinci Ekran ile Neler Sunulacak?

Takip ettiniz mi bilmiyorum ama Togg için bir araya gelen büyük ortaklar var. Nam-ı diğer “Babayiğitler” grubu. İşte bu ortaklar arasında yer alan firmalardan birisi de Zorlu imzalı Vestel.

Aracın sağ ön yolcu kısmında yer alan dev ekran da Vestel’in eseri. Tamamen Togg için özel olarak geliştirilen ekran, akıllı telefondan farksız yetenekler sunuyor.

Araç hakkında bilgilerin gösterilmesi bir yana, bu kısımda videolu içerikler görüntüleyebiliyor ya da haber akışlarını takip edebiliyorsunuz. Sanki bir akıllı telefon ekranıyla karşı karşıyaymış gibi düşünün.

Ayrıca burada anlık hava durumu bilgileri gibi önemli bilgileri de görebiliyorsunuz. Meteoroloji ile yapılan iş birliği neticesinde Togg’a, anlık hava durumu takip özelliği de eklendi.

Togg

Sürüş sırasında hangi konumdaysanız, bu konumun hava durum bilgilerini alabileceksiniz. Sürüş deneyimini olumlu etkileyecek çok önemli bir özellik.

Diğer taraftan ekran, günlük işlerde de yardımcınız olacak. Mesela, bu ekran üzerinden alışveriş yapabileceksiniz. Daha da iyisi, aracınızdan ödeme gerçekleştirmeniz bile mümkün olacak.

Diğer taraftan akıllı ev aletleriyle bağlantı kurmak gibi özel bir ekosistem artısı da olacak. Sadece akıllı ev aletleriyle değil, diğer Togg araçlarıyla da bağlantı kurulabilecek.

Zaten Togg için “Bir otomobilden daha fazlası” açıklaması yapılmıştı. Aslında araç, bir teknolojik cihaz olarak lanse ediliyor. Bu tür özellikleri Togg’u, 3. bir yaşam alanı olarak öne çıkarıyor. İlerde de söz konusu teknolojilere ve kurulan ekosisteme yeni özellikler eklenecektir. Unutmadan aracın 4G ve 5G bağlantıları destekleyeceğini ve güncellemeler alacağını da hatırlatalım.

Togg yerli akıllı cihaz

Yeni Mobilite Sistemleri 

Togg birçok yönüyle çok farklı bir otomobil. Başta da dediğimiz gibi özellikler mobilite servisler konusunda çok iddialı. Bu noktada sürücülere sunulan bir başka artı ise diğer sürücülerle iletişim ve paylaşım imkanı.

Dilerseniz diğer Togg sahipleriyle araç üzerinden bazı verileri paylaşabileceksiniz. Togg ID sayesinde, diğer Togg kullanıcılarına park yeri önerileri gibi önerilerde bulunabilecek ve hatta aracınızı kullanmadığınız zamanlarda kiralayabileceksiniz.

Önemli Bir Ortaklık

Ekrandan söz etmişken, yakın zamanda açıklanan bir ortaklıktan da söz edelim. Togg, doğrudan Türk Hava Yolları ile anlaşma yaptı. Yapılan iş birliği neticesinde, aracı sürdüğünüz zaman gittiğiniz mesafeye göre, uçuş mili kazanacaksınız.

Bu da Togg’un benzersiz özelliklerinden biri olarak öne çıkacak. Yerli ve milli otomobili tercih etmek için bir neden daha diyebiliriz. İlerleyen dönemlerde benzer ortaklıkları duyabiliriz.

BENZER:  Yeni Volkswagen Golf Geliyor! İlk Görseller ve Tanıtım Tarihi

Togg

Araç içi Takip Kamerası

Orta konsolun hemen üzerinde yer alan ve sürücüyü takip eden bir kamera da bulunuyor. Bu kameranın uyarı sisteminde de aktif olarak çalıştığını göreceğiz. Sürücü gözlerini yoldan ayırdığı zaman, dikkati dağıldığında ya da sürücü yorulduğunda, araç otomatik olarak uyarı verecek. Bu kamera ile sunulan farklı artılar da olacak ama bunları araç ön siparişe geçtiği zaman öğreneceğiz.

Üstün Manevra Kabiliyeti

Tamamen elektrikli bir araç olarak hazırlanmasının avantajlarını gösteren Togg, manevra kabiliyeti konusunda da çok iyi bir SUV olacak. Sınıfındaki araçlara göre serinin, özellikle dönüş çapları çok iyi bir seviyede.

Yol tutuşu konusunda çok iddialı olan Togg, 9,5 metre çapında kendi etrafında dönecek kadar etkili bir manevra kabiliyetiyle gelecek.

Togg yerli akıllı cihaz

Aynalarda Kamera Sistemi

Togg’un özellikleri arasında en çok merak edilenlerinden birisi de bu. Araçta şu ana kadar iki adet farklı tip ayna gördük. Bunlardan birisi standart aynalar bir diğeri ise ince, kamera bulunan aynalar. Opsiyon olarak sunulacak olan kameralı ince aynalar, mini ekranlarla görüntüyü içeri verecek.

Elektrikli Bagaj Özelliği

Elektrikli bagajı C-SUV segmentinde de sunacak olan Togg, tek düğme ile bagaj kapağının kapanması gibi teknolojik artılar da barındıracak.

Otonom Destekli Sürüş Asistanları

Bu konuda da ekstra bilgilere ihtiyacımız var ama şu ana kadar gördüğümüz Togg, sürüş asistanları konusundan da çok zengin bir araç olacak. 3. seviyeye kadar otonom sürüş destekli olacağı söylenen Togg, adaptif hız kontrol, trafik levhaları tanıma özelliği, şerit asistanı, acil otomatik fren sistemi,   özellikleri gibi önemli teknolojiler sunacak. Daha fazlası için yine ek açıklamaları bekleyeceğiz.

Togg yerli akıllı cihaz

Anahtarsız Çalıştırma ve Kilit Açma

Açılış sırasında gördük ki araç anahtarsız kilit açma ve çalıştırma sistemlerini de barındırıyor. Ama her versiyonda olacak mı ya da tam olarak bu sistemler nasıl avantajlar sağlayacak bekleyip göreceğiz.

Frenden Enerji Kazanım Özelliği

Togg’un diğer bir artı özelliği de frenlemeden kazanılan enerji özelliği. Araçta, ayağınızı gazdan çektiğiniz zaman, otomatik olarak frenleme yapılmaya başlayacak. Burada frenleme yapılırken de enerjinin geri kazanımı sağlanacak ve pil belli bir miktar yeniden enerji kazanmış olacak.

Sade ve Teknolojik Direksiyon

Togg serisinde kullanılan direksiyonda da güncel teknolojiler dikkat çekiyor. Tasarım olarak oldukça sade olan direksiyon üzerinde, dokunmatik kontroller yer alıyor. Bu kontrolleri araç sahipleri istedikleri gibi özelleştirebilecekler. Ayrıca dokunmatik üzerinde titreşimli geri bildirimler de olacak. Şahsen çok başarılı bulduğum, işlevsel bir direksiyon tasarımı.

Togg yerli akıllı cihaz

Sağlamlık Konusu

Togg için Euro NCAP testlerini de bekliyoruz. Şu an için aracın Euro NCAP üzerinden 5 yıldız alacağı düşünülüyor. Planlanan seviye bu.

Togg’un Teknik Özellikleri Neler?

Gelelim aracın teknik özelliklerine. Açıkçası teknik özellikler konusunda da daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Ama şu an için elde olan bilgiler de ne kadar iddialı araçlarla karşı karşıya olduğumuzu kanıtlıyor.

Teknik açıdan baktığımız zaman Togg, 2 ayrı motor seçeneğiyle gelecek. 150 kw ve 300 kW değerinde iki ayrı versiyon göreceğiz. Bunlardan biri 200 beygir, biri ise tam iki katı 400 beygir olacak.

400 beygir olan araç, sadece 4.8 saniye içerisinde 100 km hıza ulaşabilecek. Bunun yanında 200 beygirlik model ise 7.6 saniye içerisinde 100 km hıza çıkabilecek.

Sürücüler 4X2 ya da 4X4 seçeneklerini de tercih edebilecek. Burada önemli olan bir başka kısım ise menzil değerleri. Menzil değeri konusunda da iki ayrı versiyon ile karşı karşıya olacağız. En yüksek menzil değeri 500 km+ olarak karşımıza çıkacak. Diğer versiyonda ise 300 km+ menzil değeri göreceğiz.

Togg yerli akıllı cihaz

Teknik Detay Özeti

  • Motor: 2 ayrı seçenek var. 200 beygir ve 400 beygir
  • Hızlanma: 400 beygir için 100 km hızlanması 4.8 saniye / 200 beygir için 100 km hızlanması 7.6 saniye.
  • Maksimum Hız Sınırı: 195 km olması bekleniyor
  • Menzil: 500 km+ ve 300 km+ seçenekleri
  • Çekiş: 4X4 ve 4X2
  • Hızlı Şarj: Var.
  • Artı: Detaylarını bilmiyoruz ama araçta Meridian Premium ses sistemi olduğu gözüküyor. Çok iyi bir multimedya deneyimi sunacaktır. Detayları için ön siparişleri bekleyelim.

Togg

Pil Konusu ve Şarj Süreleri

Togg yerli akıllı cihaz için, özel bir pil ortaklığı yapıldı. Çinli Farasis ile kurulan ortaklık kapsamında Siro isimli yeni bir eş paydaş şirket kuruldu. Şimdilik Togg için iki ayrı pil paketi üretecek olan Siro, yakın zamanda pil üretimi konusunda da önemli adımlar atılmasını sağlayacak.

Aracın şarj konusuna gelecek olursak, hızlı şarj desteği öne çıkacak. Seri, %20 doluluk oranından %80 doluluk oranına 25 dakika gibi iddialı bir sürede ulaşabilecek.

İlerleyen dönemde hızlı şarj için daha iyi çözümler sunulmasının planlandığını da ekleyelim. Şu an mevcut süreler bile çok iyi değerler.

Togg yerli akıllı cihaz

Şarj İstasyonlarının Durumu

Aracı şarj etme konusunda da hiçbir sorun yaşanmaması için adımlar atıldı. İş ortaklarıyla hazırlanan Trugo şarj cihazları ile şarj sorunu ortadan kaldırılacak. İlk aşamada trafiğin yoğun olduğu yerlerde 25 kilometrekarelik alanda bir, trafiğin az olduğu alanlarda ise 50 kilometrekarelik alanda bir olacak şekilde, 1000 adet şarj istasyonu kurulacak.

Togg Yol Yardımı ve Periyodik Bakımları

Aracın elektrikli olduğunu tekrar hatırlatalım. Elektrikli modellerin avantajı olan servis bakım ihtiyacının az olması konusu, Togg için de geçerli. Aracın yağ bakımı, yakıt filtre bakımı gibi bakımlara ihtiyacı yok. Periyodik bakım ihtiyaçları da çok az.

Yani sürücüler servis konusunda da şanslı olacak. Trafikte yaşanabilecek olan olası aksiliklere karşı da mobilite destek ekiplerinin hazırlandığını belirtelim.

Togg yerli akıllı cihaz

Togg Kaç Farklı Gövde Tipiyle Gelecek?

Satışa çıkacak olan ilk araçlar C-SUV segment araçları olacak. Sonrasında C-Sedan modelini göreceğiz. 2025 yılında sedan ile karşı karşıya kalacağız. Hemen sonrasında ise C-XCoupe modeli gelecek. Bu modellerin de çıkışı 2026 yılı sonrası olacak.

Togg Fiyatı ve Çıkış Tarihi

Aracın fiyatı hala netlik kazanmadı. Benzinli ve dizel, yani içten yanmalı araçlarla rekabet edecek seviyede bir fiyatı olacağı söylendi. Yani fiyat konusunda elektrikli bir yana, C-SUV segment içten yanmalı araçlarla bile rekabet edebilecek.

Çıkış tarihi ise Mart 2023 olarak açıklandı. Şubat ayında aracın ön siparişleri başlayacak. Sonrasında satışların hızlanmasını bekliyoruz.

Togg yerli akıllı cihaz

Tüm bu özelliklerle beraber Togg “akıllı cihazı” yerli ve milli gururumuz olarak sahnede. Fiyat önemli olacak ama şu an söyleyebileceğim, gerçekten üst düzey bir otomobil hazırlandığı. Avantajı çok, artısı çok ve bir otomobilden daha fazlası bir akıllı cihaz sunulmuş durumda.

Detaylar geldikçe yine güncellemeler yapacağız ama şimdiden emeği geçen herkese ülkemiz adına, sonsuz teşekkürler diyelim. Dileriz yakın zamanda Togg’u yollarda boy gösterirken de gözlemleyebiliriz.

Güncel Haber Akışı

1 – TOGG’un Renkleri ve Renklerin İlham Alındığı Bölgeler

2 – Yerli Otomobil TOGG Ne Zaman Satışa Sunulacak?

3 – İlk TOGG’u Recep Tayyip Erdoğan Sürdü!

4 – Togg’un Fiyatı Ne Kadar ve Nasıl Alınacak?

5- En Çok Tercih Edilen Renk Açıklandı

6- Togg ile Migros Yeni Ortaklık Kurdu – 27 Aralık 2022

silkroadgaminggentr
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

6 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler