Cuma, Nisan 19, 2024

Türkiye’nin En Kapsamlı PSU Testi! Hangi Marka Önde?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Güç kaynağı (Power Supply) ya da kestirmeden PSU, sistem toplarken genelde çok üzerinde durulmayan parçalardan biri. İşlemcidir, anakarttır, ekran kartıdır  saatlerce araştırılıyor ama iş PSU kısmına gelince, genelde detaylar göz ardı ediliyor. Fakat işin özüne baktığınız zaman gerçek öyle değil. Sistemin kararlı bir şekilde çalışması adına PSU seçimi de en az diğer bileşenler kadar önemli. Biz de bunu baz alarak, PSU’lar hakkında sizlere daha fazla bilgi verebilmek adına kapsamlı bir PSU testi gerçekleştirdik.

Toplamda 10 markanın ürününe yer verdiğimiz testin sonuna geldiğimizde, hem güç kaynağına neden önem verilmesi gerektiğini daha iyi anlayacağınızı hem de piyasadaki en yaygın modellerin vaat ettiklerini ne derece başardıklarını göreceğinizi umut ediyoruz. Hangi markaları teste tabii tuttuk? Kim daha başarılı? Testi nasıl yaptık? Tüm bu sorulara cevap vereceğiz.

İstediğiniz Bölüme Geçebilirsiniz

  1. (PSU) Nedir?
  2. PSU Seçimi Neden Önemli?
  3. Test Cihazı: Fast FA-4200ATE
  4. PSU Testi için Kritik Noktalar Neler? Neye Dikkat Ettik?
  5. FA-4200 ATE Cihazı Testi Nasıl Gerçekleştiriyor?
  6. Hangi PSU Modellerine Yer Verdik?
  7. PSU Testi Sonuçları Nasıl?
  8. Testlerde Birinci Olan PSU Modeli: TUF Gaming 650W

En Kapsamlı PSU Testi ve Teste Aldığımız Modeller

Bilmeyenler ya da sistem toplarken PSU kısmını göz ardı edenler için önce bir PSU nedir ve neden önemli buna bakalım?

Güç Kaynağı (PSU) Nedir?

Daha önce bu konuda paylaşmış olduğumuz detaylı bir içeriğimiz var. O içerik için de aşağı kısma link ekleyeceğiz. Ama detaya inmeden, testlerden önce şu cihazlardan bir söz edelim.

Güç kaynağı (PSU); bilgisayarda yer alan iç yapı bileşenlerinin ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan ve enerjinin eşit dağıtılması noktasında gerekli olan bir donanım biridir.

Teknik dilden biraz uzaklaşırsak şöyle bir tanım yapabilirim, sisteminizdeki bileşenlerin çalışması için bu bileşenlere belli bir enerjinin ulaşması gerek. Sonuçta elektronik bileşenlerden söz ediyoruz ve bir elektrik enerjisine ihtiyacımız var. İşte PSU burada devreye giriyor.

PSU testi

Elektrik kaynağından ya da enerji kaynağından yani şebekeden (prizden) alınan akım, eşit ve doğru bir şekilde bileşenlere iletiliyor ve sistemin ihtiyaç duyduğu enerji kararlı bir şekilde sağlanmış oluyor. Ayrıca bu sadece bilgisayarlar için geçerli değil.

Birçok elektronik cihazı için durum bu. Onu da ekleyelim. Çok basit mantıkla olay bu şekilde özetlenebilir. Peki, PSU seçimi neden önemli? Herhangi bir cihaz alsak ne olur?

İlginizi Çekebilir: Güç Kaynağı (PSU) Nedir ?

PSU Seçimi Neden Önemli?

Aslında bunun için sayısız maddeye yer verebilirim. Küçük detaylara da girersek çok neden var. Ama genel anlamda  üzerinden geçmek istiyorum ve 3 maddede genelleme yapacağım.

1.Sistemin Kararlı Çalışması: İyi ve doğru bir PSU seçimi, sisteminizin kararlı bir şekilde çalışması açısından oldukça önemlidir. Seçeceğiniz PSU, sisteminiz için gerekli olan enerjiyi (genelde watt değeri olarak dile getiriyoruz) karşılamadığında sisteminizi doğru bir şekilde çalıştıramazsınız. Ya sürekli sisteminiz yeniden başlayacak ya da sürekli kendini kapatacaktır.

2.Sistem Bileşenlerini Korumak: Doğru ve iyi bir PSU seçimi için bir ikinci neden, sistemi korumak. Elektrik kesintilerinde, yüksek ya da düşük akımda, ani yüklenen akımlarda oluşabilecek herhangi bir bileşen arızasına karşın, PSU’nuzun gerekli korumalara sahip olması lazım.

Böylece elektrik akımından doğacak ve sistem bileşenlerinizin zarar görmesine neden olacak olumsuzluklar engellenmiş olur.

3.Verimlilik ile Daha Az Enerji Tüketimi: Genel anlamda son neden ise verimlilik. PSU testleri genelde verimlilik konusunda da öne çıkıyor. Kullandığınız PSU ne kadar verimli ise elektrik tüketiminden o kadar kazanç sağlamış olursunuz. Boşa giden (ya da ısıya dönen diyelim) enerji o kadar az olur.

PSU testi

Kapsamlı PSU testi yazımızda artık test sistemine geçelim istiyorum. Hangi modelleri teste aldık ve test için nasıl bir cihaz kullandık buna bakacağız.

PSU Testi için Kullandığımız Test Cihazı: Fast FA-4200ATE

FA- 4200 ATE sürüm numaralı cihaz, bu iş için hazırlanmış aktif programlanabilir bir test cihazı. 37 kg ağırlığında olan FA- 4200 ATE cihazının fiyatı da 8.000 Euro civarlarında. Tabii ki böyle bir fiyata karşın, cihazın tüm testleri detaylı bir şekilde gerçekleştirebildiğini de belirtelim.

PSU testi

Zaten testler sırasında da PSU’ların;

  • 2 adet Molex bağlantısını
  • CPU bağlantısını
  • 24 pinli anakart bağlantısı
  • PCIe 4 pin bağlantısını,

FA- 4200 ATE cihazı üzerinden gerçekleştirerek testlerimizi yaptık. Yani elde ettiğimiz sonuçlar, güvenilir sonuçlar.

PSU Testi için Kritik Noktalar Neler? Neye Dikkat Ettik?

Testlerde birkaç önemli kritere dikkat ettik. Bunlar;

  • +12V değerleri belirtilen aralıklarda mı? Nerelere kadar düşüyor ve nerelere kadar çıkıyor?
  • -12V Değerleri belirtilen aralıklarda mı? Nerelere kadar düşüyor ve nerelere kadar çıkıyor?
  • +3V ile +5V için belirlenen aralıklarda mı? Nerelere kadar düşüyor ve nerelere kadar çıkıyor?
  • Total Power değerleri: PSU belirttiği Watt değerini sağlıyor mu? Minimum kaç watt değerine kadar düşecek?

PSU testi

FA-4200 ATE Cihazı Testi Nasıl Gerçekleştiriyor?

Cihazda belirttiğimiz tüm bağlantıları gerçekleştirdik. Ardından FA- 4200 ATE  test cihazına tek tek bağladığımız her PSU modeline, 10 dakikalık (600.000 ms) bir test uyguladık. Bu test sırasında PSU modellerine,

  • Önce başlangıç gücü verme
  • Sonra %25 seviyesinde yükleme
  • Sonra %50 seviyesinde yükleme
  • Sonra %65 seviyesinde yükleme
  • Sonra %80 seviyesinde yükleme
  • En son %100, tam yükleme yaparak PSU’ların nasıl sonuçlar aldığını gördük.

PSU testi

PSU Testi Kapsamında Hangi PSU Modellerine Yer Verdik?

  • ASUS TUF Gaming 650W
  • Zalman Gigamax 650W
  • XPG Pylon Bronze 650W
  • FSP Hydro GSM 650W
  • FSP HYPER 80+ PRO 650W
  • CoolerMaster MWE V2 650W
  • Sharkoon SHP V2 650W
  • GamePower GP-650
  • ThermalTake SFX 650W
  • Corsair CX-650F 650W

Yer verdiğimiz tüm bu modellerin ortak özelliği göreceğiniz gibi 650W değerine sahip olması. Peki, liderliği kim aldı? Sonuçlar nasıl?

PSU testi

PSU Testi Sonuçları Nasıl?

Test sonuçlarını tabii ki belirttiğimiz kriterlere göre sınıflandırdık. Burada asıl önemli olan iki sınıfımız vardı. Birincisi Watt değerleri, ikincisi ise güç verimlilik değerleri. Biraz daha geri planda ama buna ek olarak yük altında fan sesi seviyelerinin nasıl olduğunu da değerlendirdik. Elde ettiğimiz sonuçlara geçelim.

Watt Değerleri

Hiçbir model 640W altına inmedi. Yani genel olarak tüm PSU modelleri bekleneni verdi diyebiliriz. Ama burada farkı yaratan model 659.4W ile ASUS TUF Gaming 650W güç kaynağı oldu. ASUS PSU modeli liste başında yer aldı.

PSU testi

Güç Verimlilik Değerleri

Burada 3 deneme yapılmasına karşın Sharkoon SHP V650W modelinde, +5vsb değerinin 4.474 seviyesinde kalması dikkat çekiyor. Model verimlilik kısmında bir düşüş yaşıyor orası net. Dikkat çeken bir diğer kısım ise Cooler Master MWE V2 650W modeli oldu. Bu modelde anlık güç kısmında birkaç denemeye rağmen fail uyarısı veriyor.

Ama bu cihaz verimsiz demek değil. İlk çalışma sırasında faile düşüyor olsa da sonrasında istenen verimlilik değerleri görülüyor. Yine burada da lider olan model ASUS TUF Gaming 650W serisi. Verimlilik konusunda da en başarılı ASUS oldu.

PSU testi

Fan İçin Ses db Değerleri

Tam yük altında fan sesi seviyesinin ne boyuta geleceği konusunda yaptığımız testlerde de sonuçlar tatmin edici oldu. Burada liderliği küçük bir fark ile XPG Pylon Bronze modeli aldı. Hemen arkasından ise ASUS TUF Gaming 650W geliyor.

PSU testi

Testlerde Birinci Olan PSU Modeli: TUF Gaming 650W

Yaptığımız testlerin sonucunda, hem verim hem de sağladığı watt değerleri konusunda oldukça başarılı sonuçlar veren ASUS TUF Gaming 650W, performansıyla segmentinin en iyi güç kaynağı olarak birinci sıraya yerleşti.Dilerseniz birincimizin özelliklerini şöyle bir kısa ele alalım. Sonra artık yazımızı da bitireceğiz.

ASUS TUF Gaming 650W Özellikleri Neler?

Birinci olan model, özellik açısından da dediğimiz gibi tatmin edici bir cihaz. Zaten cihaz hem kaliteli kapasitörlerinin artısını gösterdi hem de ne kadar verimli olduğunu gösterdi. Kısa kısa dikkat çeken özelliklere de bakalım.

PSU testi

Askeri Sınıf Dayanıklı Bobinler ve kapasitörler: ASUS TUF Gaming 650W cihazında kullanılan kapasitörler ve bobinler, zorlu testlerden geçiriliyor ve askeri düzeyde sertifika sahibi olan parçalar. Zaten testlerde de bu kısımlar ne kadar fark yarattı gördük. Performans ve verim farkını net şekilde anladık.

PSU testi

80 Plus Bronze Sertifikası: ASUS PSU, verimlilik konusunda da yüksek kaliteli bileşenleri sayesinde 80 Plus Bronze verimlik sertifikasıyla geliyor. Zaten yine güç verimlilik testlerinde de cihazın birinci olduğunu gördük.

PSU testi Asus TUF 4

Eksen Teknolojili Fan Sistemi: ASUS TUF Gaming 650W içerisinde yer alan fan, ROG ekran kartları için geliştirilen eksen teknolojili fan. Minik bir fan göbeği kullanılan yeni nesil fanlar, 2 kat dayanıklı ve çift rulmanlı  yatak düzenine sahip. Ayrıca fanlarda ODB denen teknoloji de var.

PSU testi Asus 15

Bu teknoloji sayesinde de fanlar, belli bir TDP değerinin altında çalışmayı durduruyor. %30 TDP değerinin altında fanlar duruyor üzerinde ise çalışmaya başlıyor.

PSU testi

Örgülü Kablolar: Örgü kablo yapısı hem daha dayanıklı kablolar sunulmasını sağlıyor hem de daha şık bir görüntü elde edilmesini sağlıyor.

PSU testi birincisi olan ASUS TUF Gaming 650W için de özellikler bunlar. Böylece testimizin de sonuna gelmiş bulunuyoruz. Gördüğünüz gibi PSU seçimi önemli. Bizim önerimiz en az diğer bileşenlere önem verdiğiniz kadar PSU seçimine de önem vermeniz. Bu konuda merak ettikleriniz olursa, yorumlarınızı bekleriz.

PSU testi

Önemli Notlar 

RGB Durumu: Bazı PSU modellerinde RGB aydınlatma olduğunu da biliyoruz. Mesela testte kullandığımız Corsair modelinde de RGB aydınlatma yer almakta. RGB aydınlatma sonuçlara bir iki birim etki edebilir. Onu da belirtelim.

PSU Güç Kablosu: PSU cihazlara takacağınız güç kablolarında, akım koruması olmayan prizleri kullanmaya dikkat etmek lazım. Akım korumalı prizler, denge konusunda sıkıntıya neden olabiliyor.

Son Kullanıcı Ürünleri: Kullandığımız ürünlerin tamamı kapalı kutu olarak aldığımız ve son kullanıcılara ulaşan cihazlar.

Uzun Kullanım Testleri: Bu testler cihazlar kutudan çıktığı gibi yapıldı. Uzun kullanımlara bağlı olarak performans düşüşleri yaşanabilir. Bunun için uzun kullanım testi yapmak gerekiyor.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler