Çarşamba, Nisan 24, 2024

Üniversite Öğrencileri Hangi Girişimcileri Rol Model Alıyor ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye sınırları içerisinde gençler ve Üniversite öğrencileri çeşitli fikir ve önerilerini proje haline getirip bir yerlere gelmeyi amaçlayarak kendilerine yol haritası çiziyor. Bu yol haritasında rol model aldıkları Dünyanın en ünlü ve en başarılı girişimcileri de yer alıyor. Intel tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin hayal dünyası ve girişimcilik DNA‘sı yayınlandı. İşte Türk gençlerinin ve yeni neslin referans olarak gördüğü girişimciler.

Türk Girişimciler Kimleri Rol Model Alıyor ?

Intel ile Future Bright iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmanın ilk sonuçları 10 şehirden 8 ve 55 yaş arası 2 bin kişi ile görüşülerek ne gibi hayaller ve yaşantı kurgulandığı soruldu. Bu görüşmeler sonucunda büyük bir bölüm hayallerin meslek odaklı olduğunu söylerken, “üretkenlik” konusunda hayal kurabilen kişilerin oranı sadece %15‘te kaldı.

Ardından raporda ikinci bölüme geçerek Üniversite öğrencilerinin fikir ve görüşleri alındı. Sonuçlara göre öğrencilerin %78’lik kısmı girişimci olmak istediği gibi, bu konuda kendilerine yakın gördükleri sektör ise “Teknoloji ve Bilişim” olarak belirlendi. Ayrıca öğrencilere sorulan “Türkiye’de milyar dolarlık şirketler çıkar mı ?” sorusuna %61.2‘si “hayır” yanıtını verdi.

intel-hayal-haritas-ve-giriimcilik-haritasi-04
Yapılan araştırmanın detaylarında ise bir kaç kritik alan hakkında bilgi vermemiz gerekiyor. Aşağıda paylaşılan verilerde 8 ile 55 yaş arası kadın ve erkekler arasında yapılan Türkiye Hayal Araştırması‘na göre;

* Yetişkin insanlar arasında sadece %14‘lük kesim hayal kuruyor.

* Her 10 kişiden 5’inin en büyük hayali ise sadece “bir meslek sahibi” olmak.

* Hayallerinin temelinde geleceği güvene alamama kaygısı ve maddiyat odaklı yaklaşımlar yatıyor.

* Meslek olarak hayal kuran kişiler en fazla öğretmenlik (%16) ve doktorluk (%16) seçerken, peşinden futbolcu/antrenör/sporcu (%9.4), sanatçı, polis ve pilot (%7.8) olarak devam ediyor.

* Maddiyat odaklı olarak düşünen kişilerin %9.2‘si ise kendi işinin sahibi olmak ve çok para kazanmak istiyor.

intel-hayal-haritas-ve-giriimcilik-haritasi-02
Öğrenciler En Çok Kimi Rol Model Alıyor ?

Türkiye’nin toplamda 15 farklı üniversitesinden 586 öğrenci ile gerçekleştirilen girişim araştırmasında;

* Gençlerin %78.4’ü girişimci olmak istediği gibi, erkek öğrenciler bu oranı %84.3‘e çekiyor.

* Gençlerin ana motivasyon kaynakları arasında yenilikçi, olmayan bir şeyler ve kendi işini kurmak yatıyor.

* Girişimci olmak istemeyen kişilerin %39.6‘sı girişimci ruhuna sahip olmadıklarını belirttiği gibi, %33.3’ü risk almak istemediklerini vurguluyor.

* Üniversite öğrencileri arasında “girişimcilik rol modeliniz hangisi ?” sorusuna ise Apple’ın CEO’su Steve Jobs, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Elon Musk ve Aliexpress’in kurucusu Jack Ma yer alıyor. Türkiye’den ise Yemek Sepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın bulunuyor.

intel-hayal-haritas-ve-giriimcilik-haritasi-03
Bu Ülkede Girişimci Olmak Çok Zor

Ne yazık ki Türkiye’de girişimcilere yeterli fırsatlar tanınmadığı gibi, girişimcilik fırsatı sunduğunu sanan bir çok kurum da yerinde saymaya devam ediyor. Türkiye’de değer görmeyen projeler Avrupa’da birinci olup dönebildiği gibi, ondan sonra “girişimcilerimiz yurt dışını tercih ediyor” diyorlar.

Şuanda girişimci bir gencin kendi derdini anlatması ve projesini hayata geçirebilmesi için başvurduğu kurumlardan kesinlikle dönüş alamadığı gibi, hayal kırıklığına uğruyor. O kurumlarda kıçını sağlama alan kişiler ne yazık ki “zihniyet gereği” işlerini yapmadıkları gibi, “biz başardık” kanısına kapılarak ortaya çıkartmış oldukları projeler de görüyoruz.

Kimse kusura bakmasın! Türkiye’de girişimci olmak çok zor. Hele ki bir projeniz varsa ve bunu hayata geçirmek istiyorsanız adeta “geçirememek için” neredeyse herkes önünüze taş koyuyor. Kurumlara başvurup dönüş beklemek yerine televizyon kanalları ile iletişime geçerek çok daha kolay dönüş alabiliyorsunuz. Ondan sonra “Türk genci üretmiyor, hazırcı” deniliyor. Ulan siz buna alıştırdınız zaten milleti ve siz engel koydunuz. O kurumlar kendilerini çok iyi bildiği gibi aynı şekilde kuruldukları günden beri devam ediyorlar.

Bu güzel vatanda bazı şeyleri başarmanız için “ağzınız ile kuş tutsanız bile” faydalı olamayacağınız kurumlar ve kuruluşlar var. O yüzden sizleri kırmak veya moralinizi bozmak istemeyiz ancak durum bundan ibaret. Umarız bu düşünceler ve davranış biçimleri değişir (değişmedi) ve bazı düzelmeler yavaşta olsa başlar. Yoksa hazırcı ve üretkenliği düşük ülke konumunda kalmaya ve gençlerin aklına sürekli gelen “acaba iş bulur muyum ?, acaba mesleğim olmazsa ne olur ?, acaba para kazanamazsam ne yaparım ?” gibi saçma sapan sorular ile bulanmaz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Merhaba, bu yazıda çok haklı noktalara değindiğiniz için teşekkürler öncelikle. Meslek Hocam ekibi olarak birkaç ay önce size başvurduk fakat sizde aynı şekilde cevap vererek dönüş yapacağız dediğiniz halde yapmadınız. Umarım yazıdan kendinize de pay biçersiniz. Başarılarınızın devamını dileriz. Kolay gelsin.

    • Merhaba,

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Sunucu taşıma işlemlerimizden sonra eski maillerimize ulaşamadık. Lütfen tekrar iletebilir misiniz ? Bu konuda çok hassas davranıyoruz. Mutlaka ilgili içerik ve bilgilendirme yapılacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler