Günümüz internet dünyasının en çok tercih edilen kablosuz bağlantı ürünü olan WiFi, hafta başı itibari ile daha fazla güvenlik sunan WPA3 güvenlik protokolü için geçişi onayladı.
Kablosuz ağların her yerde olduğu günümüz teknoloji dünyasında güvenliği sağlamak da önemli bir mesele haline geldi. WiFi ile birlikte hayatımıza dahil olan şifreleme ve güvenlik protokolleri, her ne kadar bizleri internetin kötü korsanlarına karşı koruyor olsa da kimi zaman sunulan bu güvenlik duvarları, basit hatalar ile kırılabiliyor. Bugün modem arayüzlerimizin en bilindik şifreleme yöntemi olan WPA2 de ne yazık ki aynı kaderi paylaştı.
Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan; saldırganların WiFi ağ trafiğini gözetleyebilen, şifreleme ve kullanıcı bilgilerine erişim sağlayan KRACK açığı, WPA2 için kabus olmuştu. Güvenlik araştırmacıları tarafından ortaya çıkarılan bu açığın, yeni bir protokolle giderilmesi amaçlanmış ve KRACK saldırısı da dahil olmak üzere bilinen tüm güvenlik açıklarını ve saldırıları ortadan kaldırmayı vaat eden, yeni nesil bir güvenlik standardı için çalışmalar başlatılmıştı. Bugün itibari ile de yeni nesil WiFi güvenlik standardı olan WPA3 resmi olarak başlatıldı.
WPA3; WPA veya WiFi korumalı erişim, gelişmiş şifreleme standardı (AES) protokolünü kullanarak kablosuz aygıtları doğrulamak için tasarlandı. Buna göre eski protokoller ile bulunan açıklar engellenecek ve yeni saldırılara karşı kullanıcılar çok daha güvenli olacak. Her ne kadar çoğu cihaz üreticisi, cihazları KRACK saldırılarına karşı korumak için önlemler almış olsa da WiFi Alliance, gecikme olmaksızın WPA2 açıklarını ele aldı ve geliştirdiği yeni protokolünü sundu.
WPA3 Nedir? Neler Sunuyor?
WPA3, en az 15 yıl boyunca mevcut olan ve her gün milyarlarca cihaz tarafından yaygın olarak kullanılan WPA2’nin yerini alacak. Yeni protokol, WiFi özellikli cihazlar için yapılandırma, kimlik doğrulama ve şifreleme geliştirmeleri bakımından büyük iyileştirmeler sunarak kullanıcıları bilgisayar korsanlarına karşı koruyacak.
Yeni güvenlik protokolü pazartesi günü: WPA3-Personal adıyla kişisel ve WPA3-Enterprise adıyla da kurumsal ve IoT kablosuz ağlar için sunuldu. Protokolün özellikleri ise şu şekilde:
- Kaba kuvvet saldırılarına karşı koruma
- WPA3 ileri gizlilik
- Kamu ve açık WiFi ağlarını koruma
- Kritik ağlar için güçlü şifreleme
WiFi Easy Connect
WiFi Alliance, WPA3’ün yanı sıra WiFi Easy Connect adıyla yeni bir özellik daha duyurdu. Bu özellik, akıllı ev cihazlarını modeminizle eşleştirme işlemini basitleştiriyor. WPS sistemine güvenilir bir alternatif olan bu sistem, QR Kod ile birlikte bağlantı imkanı da sunuyor. Tabii ki bu sistemlerin son tüketici ile buluşması, uzun bir zaman dilimi sonunda gerçekleşecek gibi görünüyor.
Yani yakın zamanda WPA2 standardına sahip cihazların daha az güvenli olduğunu ve WPA3 cihaz desteğinin de zorunlu hale geleceğini görebiliriz. WPA3 güvenlik protokolü bu yılın sonlarına doğru kullanıma sunulacak. Böylece önümüzdeki yıl üretilecek yeni modem ve cihazların, WPA3 güvenlik protokolü ile birlikte geleceği kesinleşecek.