Cumartesi, Nisan 20, 2024

XFX RX 5600 XT Thicc II Pro Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, uygun fiyatı ile son zamanlarda dikkat çeken XFX RX 5600 XT Thicc II Pro ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Artan Dolar ve Euro kuru tüm oyun severler için sistem ulaşımında zorluklar getirse de, piyasada bulunan uygun fiyatlı donanım üreticileri bizler için can simidi olmaya devam ediyor. Bu bağlamda son dönemde isimlerini daha sık duyduğumuz birçok marka, donanımları ile ülkemize giriş yapmaya başladı. Bunlardan biri olan XFX firması da, AMD Radeon tabanlı ekran kartları ile ülkemizde faaliyet gösteriyor.

Dilerseniz gelin, sözü uzatmadan XFX RX 5600 XT Thicc II Pro ekran kartının bizlere neler sunduğuna yakından bakalım.

Tasarım

Ürünün kutu tasarımı ve içeriği ile başlayacak olursak, oldukça şık bir kutu tasarımı ile karşılaşıyoruz. Siyah bir kutu üzerinde ürünün resmini ve dikkat çeken özelliklerini bizlere aktaran XFX, kutu içeriğinde bizlere ekran kartı, kullanım kılavuzları ve ekran kartının güç bağlantısı için ekstra uzatma sağlayan bir kablo sunuyor.

xfx rx 5600 xt 002

XFX RX 5600 XT Thicc II Pro, tasarım hatları ile oldukça sade bir ekran kartı olarak hazırlanmış. Ekonomik bir model olduğundan ötürü kartın tasarımında kullanılan malzemelerde de bu ayrıntıları yakalamak mümkün.

xfx rx 5600 xt 008

Tamamen siyah bir renk ile hazırlanan ekran kartının ön bölümünde, iki adet eksen kanatlı fanlar bulunuyor. Fanlar ve ön bölüm tamamen sert plastikten oluşuyor. Arka bölümde ise XFX logosunun yer aldığı ve soğutmaya destek sunan metal bir plaka mevcut.

xfx rx 5600 xt 010

XFX RX 5600 XT Thicc II Pro modeli, kullanılan malzeme ve boyut itibari ile ağırlık noktasında da benzer modellere göre hafif bir kart olmuş. Yaklaşık 28cm uzunluk ve 14cm genişlik ile hemen hemen tüm kasalara girebilen bir yapıda olan kartın toplam ağırlığı 833 gram.

xfx rx 5600 xt 006

Tasarım noktasında dikkat çeken farklı bir detay bulunmuyor zira kartın son derece sade hazırlandığını aktarmıştık. Dolayısı ile RGB aydınlatma ya da farklı tasarımsal detaylar bu kart üzerinde bulunmuyor. Kartın giriş çıkış yuvalarında ise üç adet DisplayPort ve bir adet HDMI görüntü çıkışı mevcut.

Termal Tasarım

XFX RX 5600 XT Thicc II Pro ekran kartının termal tasarımına bakmak için kartın arka plakasını yerinden çıkardık ve PCB ile soğutma bloğunu görüntüledik. AMD Radeon RX 5600 XT grafik işlemcisi bildiğiniz gibi 1080p oyunculukta oyuncuların en iyi arkadaşı. Bu bağlamda üst düzey bir güç üretmiyor olsa da, Full HD oyunlarda stabil kalabilmesi için de aktif bir soğutmaya ihtiyaç duyuyor.

xfx rx 5600 xt 011

XFX’de bu noktada kartın içerisinde dört adet bakır ısı borusu konumlandırmış. Ayrıca ısı boruları, GPU üzerinde tam temas kurarak ısının aktif şekilde soğutma ızgaralarına aktarılmasına olanak tanıyor.

xfx rx 5600 xt 013

GPU’nun olduğu bölümde termal macun ve bobin ile bellekleri kapatan termal pedler de yer almış. GPU’nun tam üzerinde de yine bakır bir plaka bulunuyor. Isı boruları bu plakadan aldıkları ısıyı blokalara dağıtabiliyor.

xfx rx 5600 xt 012

Tasarımsal olarak soğutma işi bizce olmuş görünüyor. Ancak bu alandaki son sözü elbette oyun testleri söyleyecek. Son olarak kartın fanlarının gürültülerinden de bahsedelim. Fanlar yüzde elli hıza kadar fazla rahatsızlık veren bir gürültü oluşturmuyor. Ancak bundan sonra arttırılan hızlarda ki özellikle tam hızda kasanızdan bir uçak kalktığını hissedebiliyorsunuz. Bu alanda da daha iyi geliştirmeler yapılabilirmiş düşüncesindeyiz.

xfx rx 5600 xt 020

Teknik Detaylar

XFX RX 5600 XT Thicc II Pro ekran kartının tasarımsal detayların yanında teknik detaylarını da konuşalım zira bir kartın teknik özellikleri tasarımından daha az önemli değil.

xfx rx 5600 xt 015

Adından da anlaşılacağı üzere bu kart AMD’nin orta sınıftaki en iyi fiyat/performans GPU’su olan Radeon RX 5600 XT modelini kullanıyor. İçerisinde 6GB GDDR6 video belleği bulunduran kartın en dikkat çeken özelliği PCI-e 4.0 desteğine sahip oluyor olması. Tabii bunun için destekli bir AMD anakart ve işlemciniz olması gerekmekte.

xfx rx 5600 xt 019

Diğer yandan kartın 12000MHz bellek hızı ve 192-Bit değeri bulunuyor. Maksimum 1620MHz frekans hızında çalışan çekirdekler, AMD’nin RDNA 2 mimarisi ile 8K çözünürlükte grafiklerin akışı gerçekleştirebiliyor. Burada yanlış anlaşılmasın, bu kart 8K gibi video içerikleri oynatabilecek güce sahip. Aynı düzeyde oyun oynatabilen bir kart henüz üretilmedi.

xfx rx 5600 xt 021

Son olarak kartın güç girişi 8 pinlik bir yuva ile gerçekleşiyor. Kartı stabil bir şekilde çalıştırmak için önerilen PSU gücü ise 450W.

Oyun Performansı

XFX RX 5600 XT Thicc II Pro ekran kartımızın oyun testlerini güncel birçok oyun ile gerçekleştirdik. Hem AAA kalite hikaye odaklı hem de rekabetçi birçok oyunda kartın 1080p çözünürlükte en yüksek ayarlarda sunduğu FPS oranı ortalama 100 FPS civarındaydı.

xfx rx 5600 xt 016

Elbette bu tüm oyunlarda 100 FPS aldığımız sonucunu getirmiyor zira bu oran bazı oyunlarda FPS oranı sahne sahne 58 FPS’ye inerken, bazı oyunlarda 140 FPS’ye kadar yükseldi. Dolayısı ile oyundan oyuna fark olduğunu ancak genel itibari ile Full HD çözünürlükte tüm oyunlarda yüksek ayarlar açık iken akıcı bir deneyim sağlayabilmek mümkün.

xfx rx 5600 xt 003

Ekran kartının ısı performansı noktasında da sıcaklıklar genel olarak bizleri memnun etti. Elbette bu kasamızın iyi soğutuluyor olmasının da bir etkeni olarak sıcaklık 55 ile 68 derece arasında gidip geldi. Dolayısı ile bu alanda da kartın son derece iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün.

Hocanın Yorumu

Sonuç olarak XFX, çeşitli özelliklerden feragat ederek oyuncular için Full HD seviyede akıcı bir oyunculuk sunmayı başarmış. Elbette RGB aydınlatma, daha iyi kasa tasarımı oyun severler için önemli kıstaslar konumunda. Fakat uygun fiyata iyi bir oyun deneyimi elde etmek için de bazı şeyleri gözlerden çıkarmak gerekiyor.

xfx rx 5600 xt 001

Dolayısı ile XFX RX 5600 XT Thicc II Pro ekran kartı, sade tasarımı ancak etkili performansı ile ülkemiz şartlarında ciddi bir ekran kartı alternatifi olabilir. Üstelik mevcut piyasa şartlarında 2500 TL civarlarında bulunan satış fiyatı ile bu alanda ciddi bir fiyat/performans avantajı elde ediyor.

editor tavsiyesi fiyat performans odul

RGB aydınlatma çok işim değil, malzemeyle de pek işim yok ben oyunumu oynasam kafi diyenlerdenseniz, bu kart arayışınıza çözüm olabilir. PC Hocası olarak bu karta fiyat/performans ödülünü veriyor ve sizlere de tavsiye ediyoruz.

Ürün hakkında oyun testlerini içeren detaylı video incelemeye yazının başındaki bağlantıdan ulaşabilmeniz mümkün. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler