PC Hocası takipçilerine selamlar! Yeni yazı konseptimiz olan Bu bir telefon!‘a hoşgeldiniz. Bu bir telefon! (BBT) konsept yazılarında performansları, özellikleri ve ekstraları bir telefon için uçarı olan, sıradışı telefonlardan bahsedeceğiz. Ayrıca sizlere bu sıradışı telefonların, bu yazı konsepti aracılığıyla incelemelerini de yapıyoruz. Bu konsept için önerilecek birçok telefon var ve sizlere de bu önerilere katkı sağlamak için bir yorum anketi sunuyoruz. Yorumlarda bulunacak iki veya üç yorum arasından istediğinizi yanıtlayarak ankete katkıda bulunabilir ve yazının yeni içeriğini belirleyecek kişilerden biri olabilirsiniz. Lafı fazla dolandırmadan, bu bir telefon yazımızın ilkine başlayalım ve bahsi geçen telefon Xiaomi Mi Mix 2‘yi tanıtalım.
Telefonun öne çıkmasının en büyük sebeplerinden birisi, ön yüzünün, bilindik markaların yeni amiral gemilerinde bulunduğu gibi ekrandan oluşması. Bunların yanı sıra şimdiki telefonların dahi çoğunda bulunmayan, güçlü özelliklere sahip olması da bunlara ek.
Telefonun önceden phablet cihazlarda gördüğümüz 6″e yakın devasa bir ekranı olmasına karşın %80.79 ekran/kasa oranı ile açığı kapatıyor. Bu ekrana rağmen oldukça kompakt bir cihaz, fakat 18:9 ekran en/boy oranına sahip olmasından ötürü tek elle yatay kullanımda pek elverişli sayılmaz.
Bunun yanında ekranın FHD+ olarak nitelendirilen, 18:9 ekran en/boy oranına sahip cihazlarda gösterilen 2160×1080 ekran çözünürlüğüne sahip olduğunu belirtelim. Ayrıca ekran bilinmeyen bir teknoloji ile çizilmelere ve kırılmalara dayanıklı olarak imal edilmiş.
Telefonun ön yüzünde telefonun öne çıkmasının sebeplerinden biri olan ekranı ve alt kısmında ise şarj, hoparlör ve şarj bağlantıları sebebiyle mecburen çoğu sınırsız ekranlı cihazda (incelik estetiğini bozmaması amaçlandığı için) bulundurulan alt boşluk bulunmakta.
Bu alt boşluğun üzerinde ise 5 MP çözünürlüğünde bir ön kamera bulunmakta. Her telefonda üst kısımda bulunmasına alışkın olduğumuz bu kameranın sağ alt köşede konumlandırılması da telefonun tasarımının korunumu için hazırlanmış.
Kamera bazında son iki senenin telefonlarına göre oldukça düşük özellikler ile büyük bir hayal kırıklığına uğratan Xiaomi Mi Mix 2, kamera için tercih edilecek bir telefon değil. Ancak gündelik kullanım için de kameraları kötü sayılmaz. Ön kamerası görüntülü görüşmeler ve gün batımı karanlığında kullanım için ideal. Ek olarak, üstte alıştığımız kamera şeklinin altta olmasından ötürü, kamera uygulaması baş aşağı çevirilebilmekte. Yani ön kamerayı yine istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Arka kamerası ise bu konuda takıntınız varsa, f2.0 diyafram aralığı loş ışıkta bazı zamanlar sizi hüsrana uğratabilir, fakat ışık sağlandığında oldukça net fotoğraflar çekmekte.
Arka kamerada fotoğrafta titremeyi engellemek için 4 eksenli optik görüntü sabitleyici (OIS), temiz ve net fotoğraflar çekmek için Sony Exmor RS Sensör (IMX386) ve çift tonlu LED flaş bulunmakta. Ayrıca 4K ve FHD video çözünürlüklerinde 30 FPS, HD çözünürlükte ise 120 FPS video kaydı yapabiliyorsunuz. Bununla beraber ön kameranın da FHD 30 FPS desteği sunduğunu belirtelim.
Telefonun arka kamerasından söz açılmışken, telefonun arka kısmında bir parmak izi okuyucusu ve “MIX DESIGNED BY XIAOMI” yazısı bulunmakta. Cihazın üzerinde herhangi bir logo bulunmuyor. Bunun yanında Mi Mix 2, kasası seramik, çerçevesi ise metal olarak karşımıza çıkıyor.
Donanım bazında Zenfone 2‘den bu yana telefonlar bazı bilgisayarları ve notebookları bile alt edebilecek güçte özelliklere sahip olmakta. 2.45 GHz işlemci hızına sahip sekiz çekirdekli Qualcomm Snapdragon 835 ile desteklenen telefonun yardımcı işlemcisi ise 1.9 GHz işlemci hızına sahip.
Bunun yanında grafik işlem birimi bazında telefona Adreno 540 eşlik ediyor. Farklı marka ve farklı seri grafik birimi arkadaşlarına göre oldukça üstün performans sunan Adreno 540, sizlere GTA V’i ultra ayarlarda açmıyor tabii, fakat mobil oyunlarda grafik bazında en iyi deneyimi sunan GPU’lardan birisine sahip bir cihaz olunca, haliyle oyun deneyimini daha iyi sunmakta.
Çok değil, daha bir iki sene önce “Telefonlar için biraz fazla değil mi?” diyeceğimiz özellikler bu günlerde artık normal karşılanacak düzeyde. Ancak bu cihazdaki hafıza seçenekleri “Cidden, biraz fazla değil mi?” dedirtiyor. Telefonu seçerken 64 GB‘tan başlayıp 256 GB ile sonlanan hafıza seçeneklerine 64 GB versiyonunda 6 GB, 128/256 GB versiyonlarında ise 8 GB RAM eşlik etmekte. Bununla beraber telefonu üretirken “bu kadar hafıza varken hafıza kartına ne gerek var” demişler ve hafıza kartı desteğini kaldırmışlar.
Cihazın üzücü taraflarından birisi de tıpkı iPhone 7 ve halefi telefonlarda bulunmadığı üzere, kulaklık girişi. Kulaklık girişinin yerine USB Type-C bağlantı noktası üzerinden bir dönüştürücü ile kulaklık bağlanabilecek. Bununla beraber Xiaomi Mi Mix 2 çift sim kart desteğine ve 4.5G desteğine sahip olacak. 4.5G desteği iki sim kart için de geçerli olacak. Cihaza takılabilecek SIM kartların boyutu ise nano SIM.
Cihaz, kedi gibi bir tasarım örneği olan MiUI ile çalışmakta ve MiUI 9.0‘ı kullanmakta. Ayrıca Android‘in son olmasa da selefi sürümü olan 7.1.1 Nougat ile çalışmakta, bununla beraber Android Oreo güncellemesini de alacak.
3400 mAh Lityum-iyon bataryaya sahip cihaz ayrıca Qualcomm Quick Charge 3.0 desteği ile hızlı şarj özelliğine de sahip. Bataryası ise gündelik kullanımda 1.5 günü çıkarır, 2 günü bile zorlayabilir.
Gelelim Mi Mix 2‘nin fiyatına. Türkiye’de henüz satışa çıkmamış telefonun yurtdışı fiyatı 580 Euro, yani yaklaşık olarak vergiler hariç 2500₺. Türkiye’nin vergi politikasını da takip ederek incelediğimizde ürünün tahmini fiyatı 3200-4000₺ arası değişkenlik göstermekte. Özelliklerine göre fiyatı değer mi? Bence değer.
Konseptimizin ilk ürünü olan Xiaomi Mi Mix 2‘nin incelemesi de burada sona eriyor. Siz peki bu cihaz hakkında ne düşünüyorsunuz? Fiyatına göre özellikleri nasıldır? Yorumlarda belirterek destek olabilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda yeniden görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.