Cuma, Mart 29, 2024

Yeni Lider Belli Oldu – AMD Ryzen 9 5950X!

Paylaş

silkroad gaminggentr

8 Ekim tarihinde yapılan tanıtımın hemen arkasından AMD’nin yeni işlemcileri göz önüne çıktı ve AMD Ryzen 9 5950X netleşti.

Odaklandığımız model Ryzen 9 5950X oldu çünkü bu model tepe işlemci olarak açıklanmasının yanında AMD CEO’su Dr.Lisa Su; “en iyi oyun işlemcileri” ifadesini kullandı. Evet Intel’in 11.nesil işlemcilerini bekliyoruz ama mevcut rakiplerle de bu yönde bir karşılaştırma yapılmaya başlandı.

Son karşılaştırma yeni amiral gemisi AMD’nin liderliği eline aldığını gösteriyor. Üstelik marka zayıf olunan bir konuda öne geçmeyi başarmış durumda.

Ryzen 9 5950X tek çekirdek puanında lider

Sentetik test sonuçlarına göre tek çekirdek performansı konusunda Intel’in liderliği son buldu. AMD yeni serilerle liderliği eline aldı.

Cinebench R20 sonucunda Ryzen 9 5950X işlemcisinin aldığı tek çekirdek puanı 3693 puan olarak gözüküyor. Bu puanla beraber işlemci ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada Intel var sanıyorsanız yine yanılıyorsunuz çünkü ikinci sırada da Ryzen 5 5600X modeli var.

Bu modelin tek çekirdek puanı ise 3.455 puan olarak açıklanmış durumda. En yakın Intel rakibi ise Intel Core i9-10900K modeli. Bu modelin puanı da 3.176 olarak belirlenmiş. Sonrasında liste Intel modelleriyle devam ediyor.

Ryzen 9 5950X

Aradaki fark 517 puan olarak göz önüne çıkan bir fark. Bu fark ciddi sayılacak ve performans dengesini değiştirecek bir fark.

Zaten AMD için ana sorun tek çekirdek puanında Intel’i geçmek olmuştu ki bu konuda da Intel geçildi. Çoklu çekirdek puanlarında şu an lider zaten AMD.

Tabii ki durum bu olmasına karşın gerçek donanım testlerini de beklemek lazım. Sentetik testlerde sonuç bu ama bir de son kullanıcı testlerini görelim. Eğer sonuçlar değişmeyecek olursa, Intel ciddi bir darbe almış demek olacak.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler