Bu rehberimizde yerli otomobilin dış tasarımını ve çizimini yapan, ayrıca herkesin tek bildiği ve yorumladığı “İtalyanlar çizmiş” bilgisi üzerine Pininfarina hakkında tüm detayları aktarmak istiyoruz. Evet, İtalyan bir firma ve sadece otomobil değil ev, endüstri, yat, tren ve mobilya gibi pek çok alanda yenilikçi fikirler üretiyorlar.
Ayrıca yukarıdaki galeriden de firmanın tasarımlarını yaptığı pek çok baş yapıtı yakından inceleyebilirsiniz.
Önce şu “yerli” kafasından bir sıyrılalım..
Öncelikle bizim ülkemizin insanı daha kendi yaptığı ürüne destek vermediği için, hiç bir şeyi kabul etmiyoruz. Bunu bildiğimiz halde “kardeşim %100 yerli değilmiş işte” yorumları ile konuşabiliyoruz. Ancak aynısını İHA’lar üretildiğinde de yapmışlardı. Evet, yerli otomobil belki %100 yerli değil. Hangi otomobil firmasının geliştirdiği araçlar yerli? Bir tane örnek verin bana. Veremezsiniz çünkü yok.
Şunu artık anlamamız lazım. Bir ürün ülkede üretilip, burada geliştirilip, yurt dışına pazarlanması hedefleniyorsa ve üstüne üstlük o ürün dünya genelinde bir sıralamaya girip başarılı olmuşsa, bu ülkenin gerçek bir ferdi isek desteklemek zorundayız kardeşim. Çünkü bu otomobiller İHA’lar gibi başarılı olduğu taktirde yurt dışına pazarlanacak ve dünyada bu araçlar kullanılacak. Sonrasında ülkemize katma değer olarak geri dönecek. Fakat görüyoruz ki tek takılan olay “yerli de yerli, yerli de yerli.” Destek olmak yerine, köstek olmayı becerdiğimiz en iyi konulardan birine daha hoş geldiniz.
Yerli otomobil ile İtalyan firma nasıl kesişti?
Pininfarina isimli İtalyan tasarım firması 1930 yılında kurulmuş köklü bir ekip. Yıllardır rekabetçi, zarif, göze hitap eden ve son teknolojileri kullanarak üretim yapan önemli markalardan bir tanesi olarak Dünya’da kabul görmüştür.
Türkiye’de yerli otomobil tasarımı için pek çok marka ve firma ile görüşüldü. Bunlar arasında ABD’li, Almanya’lı ve Fransız’ı olmak üzere pek çok ülke var. Tıpkı İtalyan’lar olduğu gibi. Aracın üretiminden dizaynına kadar her şeyi çok önemlidir. Otomobil yapmak kolay değil. O yüzden ilk defa yapılan bir üründen mutlaka ustalardan ders alınır. Biz de şimdi otomobil konusunda ders alıyoruz. Belki de sonradan kendi söküğümüzü kendimiz dikmek üzere mühendislerimizi o şekilde yetiştireceğiz.
Yapılan görüşmeler sonucunda ise İtalyan firmanın verdiği teklif ve sunum daha cazip ve rekabetçi geldiği için, Pininfarina firması ile Türkiye’nin yolu kesişti. Sonrasında demolar ve tasarımlar hazırlanmaya başladı.
Firma 1986’dan beri elektrikli ve hibrid araçlara odaklanıyor
Günümüz teknolojileri artık petrol üzerine kurulu değil. Yakın gelecekte de petrol artık bugünkü değerini yitireceği için, daha sağlıklı ve doğal kaynaklardan faydalanmaya başladık. En iyi örnekleri ise elektrikli otomobiller. Yerli otomobilimiz de elektrikli olacağı için, 1986 yılından beri bu alanda kendini geliştirmeye devam eden Pininfarina işi üstlendi.
Şirket 80’den fazla profesyonel marka ile çalışırken, pek çok özel tasarımı da hayata geçirmiş. Bunlar arasında Alman devi BMW ve İtalyan devi Ferrari’de bulunuyor. Firmanın portföyüne göz attığınızda ise daha fazla tasarımı görebilmeniz mümkün. Şuanda yollarda gördüğünüz BMW Gran Lusso Coupe ve Ferrari 12 İtalya firma Pininfarina tarafından tasarlandı.
Firmanın 6 ülkede ofisleri bulunuyor
Pininfarina’nın şuanda İtalya, Almanya, Fas, Çin, İsveç ve ABD’de ofisleri bulunuyor. Şirket otomotiv müşterileri arasında ise şu müşterilere lütfen dikkatli bakın;
- Ferrari
- Alfa Romeo
- Maserati
- Volvo
- Tata Motors
- Chery
- BMW
“Türkiye’deki tramvayları da aynı şirket yapıyor”
Şirket başta da belirttiğim üzere sadece otomobil tasarlamıyor. Yenilikçi olarak kendine güvendiği pek çok alanda yıllardır tasarımlarını konuşturmuşlar. Mesela İsviçre, Danimarka ve Norveç gibi ülkelere demiryolu taşımacılığı için yüksek hızlı trenler yapmışlar. Bunların tasarımlarını da yine web sitelerinde referans olarak paylaşmışlar.
Peki Pininfarina ile ilk defa mı karşılaşıyoruz? Tabii ki hayır. Türkiye’de de şuanda kullanılan şehir içi tramvayları da bu firma yapıyor.
Sonuç
Sonuç olarak bu ülkedeki bazı kesim hiç bir zaman gelişmemizi ve bir şeyler üretmemizi istemeyecekler. O yüzden ellerinden geldikleri kadar sürekli her yerden eleştirip taş koymaya çalışacaklar ne yazık ki. Çünkü bu ülkenin gelişmesini hiç bir zaman arzulamıyorlar. Artık kim nereye hizmet ediyor bunun tartısını siz ayarlayın.
Yerli otomobil projesi eğer başarılı olursa, Dünya genelinde bir marka olabilmek için hiç bir neden yok. İnşallah çok iyi sonuçlar ile yarın saat 14:30’da yerli otomobilimiz tanıtılır ve iyi dönüşler almaya başlarız.
İtalyan Pininfarina ofis turu
Tasarımı üstlenen Pininfarina hakkında sormak istediklerinizi yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
O ne güzel açıklamadır yarabbim helal olsun
Seviyorum Taner hocamın yorumlarını. Gerçekten kaliteli bir delikanlı.
Olur mu canım ilk önce eleştirmemiz lazım. Zihniyet her zaman bu. İçimizde düşmanlar dışarıda değil ki. Klavyene sağlık hocam seviyoruz seni.
Harika açıklamışsınız, insanımızın saçma düşünceleri içinde iyi bir açıklama olmuş teşekkürler.
Çok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık
Yeni üretilecek olan arabanın fiyatı minimum 200 bin liradan başlar,
Halk satın alıp binemeyecekse, yeni model arabayı çıkarmanın mantığı ne ?
%100 elektirikli ve ayrıca otonom bi araçtan bahsediyosun bu özelliklerdeki araçlar 500 600 bin liradan başlıyor şuan adam yeni teknolojiyi yapıp 30 bin tl yemi satsın akıl var mantık var ya
200 000 bin liradan başladığını kim söyledi sana. Sen kahin misin?
senin bu dediğin seri üretime geçip sistemler kurulduktan sonra maliyet düşürme için çalışmalar yapılır maliyet halkın alım gücüne göre farklı modeller geliştirilir ben şu fiyata araba yapıcam diyip o fiyata araba yapamazsın dünyanın en büyük motor ve otomobil üreticisi hindistan ürettiği araçları 30.000 rupiden satıyor bu halkımız için yapabildiğimiz en iyi fiyat diyor ama aynı fiyat ingilterede 5.000pound bu firmanın suçu değil dolar endexli sistemin suçu
Eğer bu araba dediğiniz fiyatta olursa çok satar
Aynı soruyu bmw,mercedes yada volvo markalarına da sorabilirsin mesela!! Madem bu kadar pahalı yapacaktınız niye ürettiniz bu arabaları diye.. kaç yaşındasın sen..
buradaki en önemli olay vergilendirme şuan rahat bir araba vergisi ödüyorum bu yeni araç iç pazarı rahatlatır seviyede uygun fiyat olur mı ama şuan 200bin tl deniliyor yeni araça tabii belki söylenti olabilir..
Pininfarina evet dünyanın en ileri gelen tasarım firmalarından birisi. Şimdi birazda işin gerçeklerini konuşalım. Elektrikli araba derken li-po pilli arabaların geleceği malesefki yok. Özellikle söylüyorum prizden şarjlı hiç bi aracın şu an için geleceği yok. Bu araçların oluşturduğu elektrik talebini karşılayacak kadar elektrik üretebilen bi ülke de yok. Hidrojen ile elektrik üreten arabalar şimdilik daha çok gelecek vaad ediyor ki avrupalı çoğunlukla bu araçların argesini yapıyor zaten. Gelelim yerlilik konusuna. Burda da çok net söyleyeceğim senin üretemediğin senin değildir. Onu da şöyle açıklayayım örneğin tank yapmak istiyorsun ama elin gavuru sana motor vermiyor. Yapamıyorsun. Şimdi vak grubundan auidinin interior parçaları haramidere de üretiliyor biz desek ki auidiye vermiyoz kardeşim bu parçaları diye auidiye koymaz çünkü kendisi zaten üretebiliyor bunu. Senin olmayan teknolojiyi arge yaparsın know-how yaparsın bi şekilde elde edersin mühendislik birikimin tecrüben olur o zaman yerli üretebilirsin. Vardır fabrikan bandın gönderirsin onu çine orda da üretsen senindir. Yerlilik biz bunu yaptırıyoruz demekle olmuyor.
Yaptirmiyoruz ki yapacagiz Hemde BURSA da
Çok şükür bir insan evladı gayet güzel bir şekilde özetlemiş.
İlaveten, burada pil teknolojisi çok önemli. Malum elektrikli arabada diğer benzinli araçta olduğu gibi ıvır zıvır yok, gayet sade.
Pil yahut yukarıda bahsedildiği gibi farklı teknolojide arge yaparsın hakların sende olursa tamam. Aynen nerede üretirsen üret, sat teknolojini, bilgini vs.
Aksi halde montaj sanayinden maalesef sanayi olmuyor.
Taner Bey in yahut bir başkasının dediklerinden niyet okuması yapmam. Fakat işin bu yönünü de Taner Bey eğilirse daha güzel olur kanaatindeyim. Farklı bakış açıları her zaman iyidir.
İyi çalışmalar dilerim.
Bu neyin atarı yazar kardeşim. Araba prototip olarak üretilmiş, daha Turkiye de kurulan fabrikasi yok, yani daha plan ve proje aşamasında. Yerli değil diye de elestirenlere de atarlaniyorsun da nesi yerli su asamada. Ben sana soyliyeyim o zaman, prototip calismasi icin verilen paralar yerli ve halkin cebinden çıkmıştır, baska birsey değil. Son sözüm şu dur ki inşallah başarılı olur ve gerçekten yurdum da kendi markamızla bir araba üretilir, ama şu an için buna sevinmek icin erken. Ne projeler gordu bu insanlar hayata gecmeden tarihin tozlu sayfalarinda kayboldu.
2018de ayni arac yurtdisi fuarda sergilenmis. Bu nasil oluyor?
Tahir eryilmaz bir link atar mısın kardeşim biz de izleyelim o tanıtımı.
link bekliyoruz ne oldu linkin niye atiyor ama tutamiyorsun
27 Aralık 2019 – Sayı : 30991 2. madde ç bendini okuyun saflar. aracın çıkış tarihi için. haa resmi gazete haa. Siz gibiler olduktan sonra bu vatanda ihanet bitmez. Vatanı sattı siz hala çıkarlarınız peşine koşun. şimdiye kadar bir pıtpıt motoru yapmamışız, direk 200 beygir 400 beygir ile başladık öyle mi? Allah size akıl versin.
Pininfarina firmasının hybrid kinetic k550 otomobilini tanıtırmısınız kimlere yapmışlar …
fikri oluşturmak ve hayali gerçeğe dönüştürmek ülkemiz tarafından başarılmışsa bu ürün yerlidir millidir…nerede üretirsen üret önemli olan inivasyon…projen var ama yapamamışsan başarılı olup satamamışsan bir anlamı yok…
Ülkede bi grup değil bi algı var yabancıda söyle böyle bizde yok onlarda kafa var gibi hayır efendim bizim insanlarımızda da gayet yapabilecek kapasite ve bilgi var zehir gibi insanlarımız var ellerine iş verilse yapacak fakat her şeye rağmen hiçbişey yapamayacağımızı düşünenler var bunlar neye nasıl hizmet ediyorlar bilmiyorum ama bir lafı da unutmamak lazım dostlar alışverişte görsün gibi bi durumda var yapılacak olan şeyleri tüm dünya bi şekilde yaptı yapıyor ve bunların süreçleri zamanları inşaatları ve otomasyonları herşeyleri var bizim sorunumuz bunu uzun vadede planlayıp planı oldugu gibi anlatmak yerine seçim vaadleri kapsamında kurdela kesmek daha makul geliyor artık geçelim bunları bu araç 8 kere ortaya cıktı yapılacaksa fabrikası için teknolojisi için bişeyler yapılsın da görelim yavaş yavaş
1986 ! Adamlar araba tasarlarken,
Türkiyede elinde bidonla su kuyruğu olan yillar..
Şimdi onlarin çocuklari , torunlari ” yok yerlimi yok bilmem nemi .. “
Merhaba, yazınızın SONUÇ kısmında ikinci paragraftaki “Yerli otomobil projesi eğer başarılı olursa, Dünya genelinde bir marka olabilmek için hiç bir neden yok.” cümlesinde bir yazım hatası sonucu anlam kayması oluşmuş sanırım. Yazı düzeltmek olarak algılamayınız. Okuyucularınızdan herhangi bir kişinin yanlış anlaması tüm yazıyı kötü yorumlamasına vesile olmaması için belirtmek istedim.
Tam bir akp propagandası yapmışsınız, yerli ve milli etiketiyle hamaset ve oy avcılığı yapan akp olduğuna göre eleştirenleri haksız görmeniz tam bir akpli köy kurnazlığı :), %99 u yabancı toplama bir arac için asla gereğinden fazla abartılı nutuk atılmaması geretiğini de neden söylemiyorsunuz akp li arkadaşlarınıza 😉
madem ki TOGG arabasının üretimine özür dilerim montajına başlandı ise Bursa’daki fabrika nerede, orda Murat marka montaj fabrikasının bir büyük holinde bantın üzerine konulan bir kaç tane satın alınmış araç bir kactane televizyon habercileri yani yandaş medyanın yazdığını inandirtirip halka sözde yerli araç aynı buna benzer çok şatafatlı karasuda temeli atılan BMC fabrikası misali,hani elektrikli traktör, hani uçak yapılıyordu,ne oldu dörtlü aya giden otoban, dikkat ederseniz hepsi halkı kandırmak için yazılmış seçim senaryolarından başka bir düzmece den başka hiç bir şey değildir.