Perşembe, Mart 28, 2024

Z690 AORUS Master Anakart İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Kısa süre önce kendi termal macunumuzu yaptığımız bir videoyu sizlerle paylaşmıştık. Hem macunu nasıl yaptığımızı göstermiş hem de macunun nasıl bir performans ortaya koyduğunu denemiştik. Şimdi ise bu test sırasında kullandığımız bir hayli dikkat çeken Z690 AORUS Master anakart modelinin incelemesini yapacağız.

Üst düzey bir anakart modeli olan ve 12.nesil işlemcileri de destekleyen serinin tam olarak nasıl özellikleri var ve oyuncular bu üst düzey seride ne gibi artılarla karşılaşacak beraber bakalım.

Z690 AORUS Master Anakart Tasarım Yapısı

Bir anakart için tasarım önemsenmeyen detaylardan biri olabilir. Fakat Z690 AORUS Master öyle güzel bir tasarımla geliyor ki söz etmesek olmazdı. Üst segment anakartlarda bu konuda da bir mücadele olduğu doğrudur.

Tasarıma baktığımız zaman kart, başta RGB aydınlatma noktalarıyla kendisini gösteriyor. Kartın üst VRM bölümünde ve alt kısmında bir RGB aydınlatma alanı var. Sanki bir çizgi gibi bu iki alan birbirine den gelecek şekilde ayarlanmış.

Z690 AORUS Master

RGB Fusion 2.0 desteğine sahip olan bu bölümlerde farklı efektleri kullanabilirsiniz. 12 farklı efekt modunun olduğunu görüyoruz. Yine yazılım üzerinden kendi ayarlamalarınızı yapmanıza da izin veriliyor.

Aydınlatma dışında kartın genel tasarımına baktığımız zaman da amiral gemisi modeli olduğunu hissediyor. Başı termal çözümler için kullanılan soğutma blokları çekiyor. Teknik kısımlarda da söz edeceğimiz gibi anakartta pasif soğutma bloklarına yer verilmiş ve bu kapaklar tasarımı destekleyen noktalar olmuş.

Z690 AORUS Master

Tasarım kısmında ek olarak bir şey söylemek istemiyorum. Kartın detaylı görsellerini de ekleyeceğim zaten. Asıl dikkatimizi çeken kısımlara doğru ilerlemek istiyorum. Yani güçlü teknik yapı.

Z690 AORUS Master Teknik Özellikler ve Ayrıntılar

12.nesil Intel işlemciler için gelen anakart, yeni dönemde iddialı sistemlerde yer alacak orası kesin. Peki kartı bu noktaya taşıyan nasıl özellikleri var? Ayrı ayrı söz edeceğiz.

Performans Bölümü

Oyuncuları yarı yolda bırakmayacak, Intel’in 12.neslinin gücünü tam olarak ortaya çıkaracak bir performansa var.

Z690 AORUS Master

Dijital VRM Tasarımı

Hız aşırtma olayını severlerin gönül rahatlığıyla tercih edebileceğini düşündüğüm Z690 AORUS Master, 105A 19 + 1 + 2 VRM Faz tasarımıyla geliyor. Burada çok güzel bir dağılım da söz konusu.

  • 105A 19 Vcore faz çok çekirdekli 12.nesil Intel işlemcilerin tüm gücünü ortaya çıkartmak için
  • 90A 1 VCCGT faz CPU birimine entegre GPU performansını ortaya çıkartmak için
  • 70A 2VCCAUX faz CPU entegre PCIe ve bellek denetleyicileri için gerekli olan kararlı gücü sağlamakta.

Başta dediğimiz gibi hız aşırtma konusunda son derece iddialı bir güç tasarımı söz konusu. Ama tabii ki performans artıları sadece burada kullanılan tasarım yapısıyla bitmiyor. Daha farklı özellikler ve artılar da var.

Z690 AORUS Master

Hibrit Çekirdek için Optimizasyon

Z690 AORUS Master, 12.nesil Intel işlemciler için geliyor. Bildiğiniz gibi 12.nesil işlemcilerde yeni bir çekirdek yapısı var. Performans çekirdekleri ve verim çekirdeklerinin kullanıldığı hibrit yapı karşımıza çıkıyor.

işte yeni nesil Gigabyte anakart, bu hibrit yapı için de özel bir optimizasyon sunuyor. P çekirdekleri ve E çekirdekleri için voltaj ve etkinleştirme politikaları düzenlenerek farklı profiller için farklı optimizasyonlar yapılıyor.

Z690 AORUS Master

PCIe 5.0×16 Dönemi

PCIe 4.0×16 bile gayet yüksek performanslı derken, PCIe 5.0 teknolojisi geldi. PCIe 5.0 desteğiyle bu dönemin de kapılarını açan Z690 AORUS Master, slotlarda çelik soket yapısı kullanarak dayanıklılığı ve sürekli kararlı performansı da sağlıyor.

Z690 AORUS Master

DDR5 Yeni Nesil Bellek Dönemi

Z690 AORUS Master, tabii ki 12.neslin getirdiği DDR5 desteğini de getirmekte. 4 adet DDR5 slotun yer aldığı anakartta, bu slotların çelik korumalı bir şekilde geldiğini görüyoruz. Tek slot üzerinde maksimum 32 GB, toplamda ise 128 GB kapasitesine kadar destek söz konusu.

Ayrıca XMP 3.0 desteği sayesinde 5000MHz hızlarına çıkış yapabilirken, XMP 6400+ ile 6400 MHz gibi iddialı değerleri de görmek mümkün.

Z690 AORUS Master

Soğutma Performansı Nasıl? Nasıl Bir Tasarım Benimsenmiş?

Z690 AORUS Master, hız aşırtmada kullanılabilecek güçlü anakart modellerinden biri. Haliyle soğutma performansı konusunda da termal tasarımın başarılı olması gerekiyor. Neyse ki Gigabyte bu konuda da her detayı düşünmüş. Güçlü anakart, soğutma performansı konusunda da gayet başarılı.

Soğutma performansı daha PCB tasarımından başlayarak özelleştirilmiş. 2 kat bakır PCB tasarımının kullanıldığı anakart, yüksek termal iletkenliği sayesinde burada %3’lük ek bir soğutma artısı kazanıyor.

Z690 AORUS Master

Onun dışında SSD slotları için de 1 adet M.2 termal koruma III olmak üzere ek soğutma bloklarının yer aldığını görüyoruz. Ama tabii ki asıl konu güç fazlarında nasıl bir soğutma tasarımının benimsendiği.

Güç tasarımında yeterli soğutmayı sağlamak için kademli olarak yükselen sistemler var. Koruma ilk olarak yeni nesil nanokarbon kaplama ile başlıyor. Nanokarbon kaplama, 3 kat daha iyi ısı iletimi sağlıyor. %10’a kadar ısıyı düşüren özel kaplama, yüksek ısıların önüne geçilmesi konusunda en önemli yardımcılardan biri.

Z690 AORUS Master

Nanokarbon kaplamayı geçtiğimiz zaman, doğrudan temaslı ısı borularıyla karşılaşıyoruz. 8 mm ekstra geniş ısı boruları MOSFET’teki ısıyı hızlı bir şekilde dağıtmaya yardımcı oluyor ve böylece yine aşırı ısınmanın önüne geçiliyor.

Z690 AORUS Master

Bu kısmı da geçtikten sonra Fins Array III yapısı bizi karşılıyor. Genişletilmiş olan kanatçıklarla beraber, ısıyı dağıtmak çok daha kolay hale geliyor. Hem yüzey alanının çok daha geniş olması hem de düzensiz kanatçık yapısı, daha iyi bir ısı dağıtımı için ideal. Son olarak zaten geniş bir soğutucu kapak ve yüksek kaliteli termal pedler görüyoruz.

Z690 AORUS Master

Tüm bu yapı sayesinde Z690 AORUS Master, başarılı bir soğutma performansı sunuyor. Tabii ki kullanacağınız ek fanlar ve soğutucu sistemlerle beraber bileşenleriniz için de en iyi soğutmayı sağlayabilirsiniz.  Burada da Smart Fan 6 desteğini görmekteyiz.

Z690 AORUS Master

Bağlantı Desteği Konusunda Neler Var?

12.nesil Intel işlemci diyoruz. Tabii ki artık bağlantı teknolojileri de gelişti. Yeni anakartımız bu konuda da ihtiyacı karşılayacak.

Kart üzerinde AQUANTIA 10 GbE LAN portu yer alıyor. Standart 1 Gbps portlara göre 10 kat daha hızlı olan port, çok çok daha yüksek bağlantı hızlarına ulaşmanızı sağlamakta.

Z690 AORUS Master

Onun dışında kablosuz bağlantı için de Intel WİFİ 6E desteği söz konusu. 6 GHz bandına çıkılmasını sağlayan yeni teknoloji 802.11ax, eski nesillere göre 5.5 kata kadar daha yüksek bağlantı hızları sunuyor.

Tüm bu artılarla beraber Z690 AORUS Master anakart, 12.nesil Intel işlemciler için kesinlikle en iyilerinden biri gibi gözüküyor. Özellikle üst düzey sistemlerde bu anakartı sıkça göreceğiz gibi.

Teknik Özellik Özet

  • Güç Tasarımı: 19+1+2 105A
  • Soket: LGA 1700 Intel 12.nesil
  • Bellek: Çift kanallı 4 adet DDR5 slot. Dayanıklı SMD bellek zırhı. XMP6400+ desteği
  • PCIe 5.0: 1 adet PCIe 5.0 x16 SMD Yuvası, SMD PCIe 5.0 zırhlı koruma
  • SSD: 1 adet M.2 NVMe PCIe 4.0 ve 4 adet NVMe PCIe 3.0, Özel soğutmalı
  • Ses: Audiophile sınıf WIMA kondansatörler, ESS Saber Hi-Fi 9118 DAC, ALC1220-VB
  • Wi-Fİ: AORUS antenin yer aldığı Intel Wi-Fi 6E 802.11ax 2T2R
  • LAN: AQUANTIA 10 GB Lan
  • Yazılım: Easytune desteği.

Z690 AORUS Master

Arka Panel Portlar

  • 1 adet RJ45 portu
  • 1 adet ekran bağlantı portu
  • Q-Flash Plus düğmesi
  • SMA anten girişleri
  • 5 adet USB 3.2 Gen 2 TipA port
  • 4 adet USB 3.2 Gen 1
  • 5 adet ses jakı
  • 1 adet USB Type C USB 3.2 Gen2X2
  • 1 adet USB Type C USB 3.2 Gen2
  • 1 adet CMOS temizleme düğmesi

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler