Perşembe, Ekim 10, 2024

1900 TL’lik AMD Ryzen APU’lu Sistem Toplama Rehberi

Merhaba değerli PC Hocası takipçileri yepyeni bir sistem toplama rehberi ile yeniden birlikteyiz. Piyasaya henüz sürülen ve herkesi kendine hayran bırakan AMD Ryzen APU‘lar, bu hafta hocanın masasında fiyat/performans odaklı sistem olarak toplanıyor.

Geçtiğimiz günlerde incelemesini paylaştığımız yeni AMD Ryzen APU işlemciler bildiğiniz gibi piyasaya bomba gibi düştü. Sunduğu güç ve performansa uygun fiyat etiketi yapıştıran AMD adeta gönüllerimizi fethetti diyebiliriz. Fiyat uygun, performans yüksek olunca bizler de merakla beklenen o fiyat/performans sistemini toplamaya koyulduk ve ekran kartı olmadan 1900 Türk lirasına sizler için harika bir sistem topladık.

Yeni Ryzen APU‘lu sistemi Türkiye’de ilk kez toplayan platformun da biz PC Hocası olduğunu belirtelim ve buyrun sistemimizin parçaları ile rehberimize giriş yapalım.

İşlemci

AMD yeni Ryzen işlemcilerde Ryzen 3 2200G ve Ryzen 5 2400G modellerini tüketicilere sundu. Biz de sistemimizin performansının daha yüksek olabilmesi adına işlemci tercihimizi Ryzen 5 2400G olarak belirledik. İçerisinde bulundurduğu grafik işlemci sayesinde bizleri ekstra ekran kartı külfetinden kurtaracak olan Ryzen 5 işlemcimizin teknik özellikleri şu şekilde.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi - PC Hocası

3.6GHz hızında çalışan işlemci kendinden gelen turbo boost ile bu hızı 3.9GHz‘e yükseltebiliyor. İçerisinde 4 adet çekirdeği ile çoklu performansta önemli getiriler sunacak olan işlemcimiz aynı zamanda 8 iş parçaçığına sahip. L2 ön bellek boyutuna baktığımızda ise 4 MB kapasiteli bir alan görüyoruz.

İşlemcimiz aynı zamanda ekran kartı görevi üstlendiği için grafik kanadında da oldukça iyi özellikler barındırıyor. AMD’nin Vega 11 mimarisini kullanan işlemcimiz bu mimariyi 11 adet grafik çekirdeği ile destekliyor. Grafik işlemcinin çalışma frekansı ise 1250MHz.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 006 - PC Hocası

Güç tüketiminde 65W gibi bir değere sahip işlemcimizin kutusunda dahili stok fan çıktığını da belirtelim ve anakartımıza geçiş yapalım.

Anakart

Sistemimizin ana parçalarından olan anakart tercihimiz AsRock‘un A320M-DGS modeli oldu. Kartın teknik detaylarına baktığımızda yapısı bakımından micro-ATX yapıda olduğunu görüyoruz. Siyah ve sade bir tasarım dili kullanılan anakartın AM4 işlemci slotuna sahip olduğunu görmekteyiz. Böylelikle AMD’nin hem A serisi hem de Ryzen serileri ile tam uyum söz konusu.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 011 - PC Hocası

Kartımızın üzerinde 2 adet DDR4 RAM slotu bulunmakta. RAM slotlarının maksimum destek verdiği bellek boyutu 32GB. Aynı zamanda overclock ile birlikte RAM’lerin çalışma frekansının 3200MHz olduğunu görmekteyiz. Üzerinde 1 adet M.2 SSD desteği ile 4 adet SATA3 desteği bulunan anakartın 6 adet USB 3.1 girişi mevcut.

Anakartımızın grafik kanadında ise bir adet PCI-Express slotu bulunuyor. Yani ilerleyen zamanlarda anakartımıza harici bir ekran kartı alarak APU kullanımından vazgeçebilirsiniz. Anakartımızın görüntü çıkışında da bir adet DVI çıkış tercih edilmiş. APU kullanımında da video belleğinin en fazla 2 GB‘a kadar paylaşılabildiğini belirtelim.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 012 - PC Hocası

RAM

Geldik APU sistemlerin en önemli parçasına RAM’lere. Öncelikle APU sistemlerde kullanacağınız RAM’lerin kesinlikle çift kanal olmasına özen gösterin zira tek RAM kullanımlarında alacağınız performans gözle görülür şekilde düşecektir.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 013 - PC Hocası

Bizlerde bu önemli hususu göz önüne alarak sistem belleklerimizi 4+4 olacak şekilde 8 GB olarak belirledik. Dark T-Force modelli RAM’lerimiz 2666MHz hızında çalışıyor. Pasif kırmızı soğutucuya sahip belleklerimizin gecikme değeri CL15.

Depolama

Depolama kısmına geldik hocalar bu sistemde tabii ki bir SSD görmek isterdik ancak bütçeyi uygun tutabilmek adına tercih ettiğimiz depolama birimimiz harddisk oldu. Ancak sizler dilerseniz depolama terchinizi SSD olarak değiştirebilir ya da ekstra olarak harici bir SSD alabilirsiniz.

BENZER:  Amd Ekran Kartı Sıralaması 2024 Güncel

Sistemimizde depolama olarak Seagate‘in Barracuda harddiskini tercih ettik. 1 TB boyuta sahip harddiskimizin 32 MB ön belleği bulunuyor. Standart 7200RPM dönüş hızında çalışan harddiskimizin veri okuma hızı ise 250 mb/s.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 017 - PC Hocası

Güç kaynağı

Sistemimizin gücünü alacağı parçamız PSU’ya geldi sıra. Topladığımız sistemde ekstra bir ekran kartı bulunmadığı için gereksinim duyduğumuz güç de az olacak. Bu yüzden PSU terchimizi High Power EcoBR‘dan yana kullandık. İçerisinde 400W güç bulunduran güç kaynağımız ATX yapıda.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 016 - PC Hocası

Her PSU önerisinde olması gerektiğini söylediğimiz sertifika bu güç kaynağımızda mevcut. 80+ Bronz sertifika ile gelen PSU, %85 verimlilik sunuyor. Aynı zamanda %99 oranında aktif PFC sahibi olan güç kaynağımızın 1×4 pin CPU, 20+4 pin anakart çıkışı bulunmakta.

Güç kaynağımızın soğutmasının 120mm kırmızı bir fan ile gerçekleştirildiğini belirtelim ve kasamıza geçiş yapalım.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 015 - PC Hocası

Kasa

Geldik sistemimizin son parçası, tüm ekipmanları kucaklayacak kasamıza. Kasa tercihimiz Dark Sentinel oldu. Siyah ve ATX bir yapıda gelen kasamızın bir adet 120mm egzoz fanı ve iki adet 120mm ön soğutma fanı bulunuyor. Fanların etrafını kırmızı LED‘ler ile çevrelemiş olan Dark, RGB kanadında bizlere göze hoş gelen bir incelik sunuyor. Kasamızın sol tarafının şeffaf olduğunu da belirtelim.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 019 - PC Hocası

Kasa ile ilgili olarak söylememiz gereken en önemli şeylerden biri de harici ekran kartı kullanacak olan okuyucularımızla ilgili. Kasamızda ekran kartının boyutsal olarak desteği 32cm. Buna ek olarak işlemci soğutucu desteğinin boyutu da 16cm. Harici soğutucu ve ekran kartı kullanacaklar için bu ölçülere dikkat etmeleri gerekiyor.

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 022 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 021 - PC Hocası

Sistem parçalarımızı inceledikten sonra dilerseniz sistemimizin montaj sonrası durumuna, performans ve FPS testlerine geçiş yapalım.

Montaj sonrası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 025 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 026 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 027 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 028 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 029 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 031 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 035 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 033 - PC Hocası

amd ryzen 2400g apu sistem toplama rehberi 034 - PC Hocası

Performans testleri

3dmark firestrike 2400g - PC Hocası

blender test 2400g - PC Hocası

blender test bmw - PC Hocası

cinebench coklu cekirdek - PC Hocası

coklu islemci 2400g - PC Hocası

2400g tekli - PC Hocası

apu 2400g coklu - PC Hocası

firestrike test sonuc 2400g - PC Hocası

firestrike test sonuc 2400g 002 - PC Hocası

fishy cat 2400g - PC Hocası

FPS testleri

cs go test sonuc 2400g - PC Hocası

fifa 18 test 2400g - PC Hocası

lol test sonuc - PC Hocası

GTA 5 2400g test - PC Hocası

overwatch 2400g test - PC Hocası

pubg 720p 2400g - PC Hocası

pubg full hd 2400g - PC Hocası

Sonuç

Evet hocalar sistemimizin parçalarını inceledik, kurduk, denedik ve test ettik. Sonuç olarak karşılaştığımız tabloyu yorumlayacak olursak öncelikle sistemimizin fiyat/performans ürünü olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu bağlamda performans yorumu yaparken de beklentilerimizi ve karşılaştıklarımızı daha objektif yorumlayabiliriz.

Sistemimizin performans kanadında özellikle çoklu çekirdekte çok iyi işler çıkarttığını görmekteyiz. Tekli çekirdek performansında da önceki serilere göre oldukça önemli ilerlemeler gözlemleniyor. Çalışma alanında sistemin oldukça iyi performanslar sunduğunu gözlemlemekteyiz.

Oyun kanadında ise CS: Go ve League of Legends gibi oyunlarda son derece akıcı ve performanslı çalıştığını söyleyebiliriz. Bunların haricinde ise GTA V ve PUBG oyunlarında ufak tefek droplar yaşadık. Sistemde harici bir ekran kartının olmayışı ve kapasitesini düşük tuttuğumuz RAM’ler pek tabii bu performanslarda önemli belirleyiciler oldu. Yine de bu fiyat bazında en iyi performansı yakaladığımızı belirtmeliyiz. Sistemimizin toplam fiyatının 1980 Türk lirası olduğunu da belirtelim.

Evet hocalar bir sistem toplama rehberinin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Mevcut dolar kuru ve pahalı parçalara rağmen en uygun bütçeye en iyi performansı sunmak için hazırladığımız Ryzen APU sistemimizin detaylı incelemesine, performans ve FPS testlerine aşağıda bulunan video bağlantısından ulaşabilirsiniz. Sistemi satın almak isterseniz yine videonun açıklama kısmında bulunan linkleri kullanabilirsiniz.

Yeni bir rehberde görüşmek dileğiyle, hoşça kalın!

1900 TL’lik Ryzen APU Sistem Toplama Rehberi

YouTube video
silkroadgaminggentr

Yorumlar

5 YORUMLAR

  1. Merhaba ben bu işlemci yerine ryzen 3 3200g nin daha iyi olacağını düşünüyorum ve aralarında 400 liralık ciddi bir fiyat farkı var ve o 400 lirayı ram a yatırmak veya ekran kartı için biriktirip toparlamak daha mantıklı geliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler