Çarşamba, Nisan 17, 2024

2019’da Gelecek Olan Yeni Teknolojiler: 8K, AI, 5G ve Dahası

Paylaş

silkroad gaminggentr

Daha hızlı mobil teknolojiler (5G), bükülebilir telefonlar, yapay zeka, 8K çözünürlükler ve daha fazlası. Yeni bir yılda gelecek olan yeni teknolojilere hazır mısınız? Mesela yapay zeka kavramı. Sizce Türkiye bu kavrama hazır mı? Bizce çok uzaklardayız. Ancak yetişmemiz ve daha gitmemiz gereken çok fazla yol var.

Peki Dünya yapay zekaya sırtını yaslamışken ve çok fazla güvenirken, neler olacak farkında mıyız? Çok azınlık bir kitle ne yazık ki olacakları biliyor. İşte 2019’da tüketici teknolojisinde dört gözle beklediğimiz yenilikler..

5G Teknolojisi Hazır

Türkiye’de 5G teknolojisine yakında geçiş yapacak. Hatta hazırlıkları devam ederken, BTK başkanı Ömer Fatih Sayan konu hakkında açıklamalar da yapmıştı. Aynı zamanda Dünya genelinde de gelişmiş ülkeler 5G‘ye merhaba diyecekler. Bunun en başında tabii ki ABD geliyor. Ardından İngiltere, Fransa, Türkiye ve diğer ülkeler gelecek.

İlk test aşamalarının tamamlanıp, akıllı telefonlarda görmeye başlayacağımız bu teknoloji ilk baharda gelecek. Aslında çok da fazla bir zaman dilimi kalmadı. Sonrasında ise 5G noktaları ve 5G destekli modemler piyasaya çıkacak.

Önemli Not: Hatta Samsung şuanda Qualcomm ile birlikte 5G destekli akıllı telefonunu sergiledi. Verizon Mini-5G test ağları kuruldu. Bu iki önemli detay, aslında 5G’nin ne kadar hazır olduğunu bizlere işaret ediyor.

5g teknolojisi

Katlanabilir Telefonlar

Yeni trende hepiniz hoş geldiniz diyorum. Zira yine ilk atak Samsung ekibinden gelecek sanırım. Henüz selef modeller piyasada olmamak ile birlikte, uzun süredir konuşulan katlanabilir ekranlı akıllı telefonlar 2019 yılı içerisinde aramızda olacak.

Başta Samsung, Huawei, LG ve Motorola firmaları cihazlarının bir kaç modelini katlanabilir olarak piyasaya sürecek. Hatta tüm bu büyük firmalardan önce geçtiğimiz Ekim ayında Royole olarak bilinen Çin’deki firma, FlexPai adında katlanabilir akıllı telefonunu piyasaya sürmüştü.

Cihaz şuanda “Dünyanın esnek ekrana sahip ilk akıllı telefonu” olarak geçiyor. Sonrasında Samsung, Google Android’in katlanabilir form faktörlerini desteklediğini duyurduktan sonra kendi esnek telefon tasarımını sundu. Maaliyetler konusunda ise henüz net bir bilgi yok. Fakat ucuz olmayacağı kesin bilgi..

katlanabilir telefonlar

katlanabilir telefonlar 002

Apple, Netflix ve Amazon Prime Sağlam Geliyor

Büyük platformlar işi geliştirme peşinde. Geçen ay Apple kendi TV abonelik sistemini başlattığını duyurmuştu. Bu furya şimdi Netflix ve Amazon Prime ile devam ediyor. Yani 2019 yılı içerisinde bu teknolojiler evimizde daha fazla yer kaplayacakken, uydudan televizyon izleme kavramı yavaş yavaş ortadan kaybolacak.

Özellikle Türkiye’de Netflix gerçekten güzel işler başardı ve başarmaya da devam ediyor. Bilirsiniz, Türkiye bedava indirme cenneti olduğu için, insanlar önce parayla satın almadan internette ücretsizi var mı yok mu bilmek ister.

apple tv

Yeni Bir Google İşletim Sistemi Yolda

Tüketicilerin bir çoğunluğu şuanda Google‘ın sessizce üzerinde çalıştığı “Açık Kaynak Kodlu” yeni işletim sistemi olan Google Fuchsia‘yı bekliyor. Google görünüşe göre yeni işletim sistemini 2019 Mart ayında kullanıcılar ile buluşturacak gibi.

Bununla birlikte Fuchsia‘nın vaadi, telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların temel yazılım birimlerini değiştirmeden, Google ile tam uyumlu hale getirip Android ve Chrome işletim sistemlerini bir araya getirecek. Bu sayede yeni teknolojiler insanlara sorunlar çıkartmadan kolayca kullanılabilecek.

Tabii ki bu işletim sisteminde yapay zeka önde. Üstelik Google Asistan daha gelişmiş bir şekilde son kullanıcıların hizmetinde olmaya devam edecek.

google fuchsia 002

google fuchsia

Yeni Oyun Konsolları Geliyor

Bir sonraki Microsoft Xbox veya Playstation serilerini bekliyorsanız, daha çok bekleyeceksiniz. Bu tüm yılınızı alabilir. Fakat alternatif olarak önümüzdeki aylarda piyasaya yeni oyun konsolları gelecek. Bunlardan bir tanesi Scarlet adını taşıyor. Diğer tarafta ise Sony‘nin yeni konsolu PS5 için 2019 işaret edilse de, bu yıl sonuna doğru sarkabilir.

Nintendo ise yeni Switch modelini piyasaya sürmek üzere hazırlıklarını tamamlıyor. Bu sene belki de mobil kanatta oyun oynamak, oyun severleri daha da kendisine çekecek gibi.

nintendo switch.jpg

8K Televizyonlar Artık Aramızda

Türkiye ne yazık ki bu duruma henüz alışık değil. 4K televizyonlar bile şuanda sınırlı evlerde bulunurken, “sende ne yaptın hocam 8K kim izleyecek? İzlesek bile yayın mı var?” diyebilirsiniz haklı olarak. Fakat yurt dışı bu konuda 8K yayınları genişletmeye devam ederken, biz geriden takip etmeye devam ediyoruz.

LG başta olmak üzere, 8K televizyonlar 2019 Mayıs ayında piyasaya sürülecek. Endüstri bu konuda hızlı bir şekilde ilerliyor. Hatta hatırlarsanız geçtiğimiz Ağustos ayında Berlin’de düzenlenen IFA konferansında LG ve Samsung ilk 8K televizyonlarını duyurmuştu. Mesela Samsung 85 inçlik “Q900 QLED Smart 8K UHD TV” modelini 14.999 dolar karşılığında satıyor.

Bizi ilgilendiren kısmı da paylaşayım; 8K televizyonlar piyasaya sürüldüğünde, 4K televizyonların fiyatları da %20 oranında ucuzlayacak.

8K TV 01

8K TV Samsung 01

Yapay Zekalara Olan Güven “Zihinsel Obezite” Yapacak

2019 yılında yapay zeka kavramlarını ve bu kavramlar ile oluşturulan önemli uygulamaları görmeye devam edeceğiz. Yapay zeka denildiğinde şuanda akla gelen ilk firmalardan olan Boston Dynamics arka planda sessiz sedasız robotlarını geliştirmeye devam ediyor. Yalnız kaçırdığınız bir nokta var, o gördüğümüz robotlar. Bir de görmediklerimiz var. Onlar ne olacak?

Yapay zeka bu konularda insanları ürkütmeye ve kafasında soru işaretleri bırakmaya devam ederken, bir de iyi yanları olduğunu düşündüğümüz alanlar var. Mesela yapay zekalar sayesinde bize yardımcı olabilecek pek çok yazılım, robot veya işlev türedi. Bunları artık satın alabiliyoruz.

yapay zeka robotlar

yapay zeka robotlar 002

Bu satın almalar sonucunda insanlar hem zihinsel hem de bedensel olarak artık daha fazla obezite ile karşı karşıya kalacak. Yapay zeka sizin istediklerinizi yapıp, sizin istediklerinizi düşündüğü için, bizler bazı konularda hiç düşünmeye gerek kalmadan hareket edeceğiz.

Zaten en iyi örneği şuanda yok mu? Akıllı telefonlar.. bir cafeye gidin, arkadaş topluluklarından kaçı muhabbet, sohbet ediyor? Çok az bir çoğunluk. Daha yapay zeka bizi ele geçirmeden, bizler kendimizi teslim edeli çok olmadı mı sizce de? yeni geliştirilen AI’lar size özel asistanlık yapacağı için, kendinizi daha fazla kaybetmeye hazır olun. Ya da olmayın siz bilirsiniz..

Size Boston Dynamics‘in yapay zekayı nasıl kullandığını gösteren Atlas robotun videosunu bırakıyorum. Belki daha kolay izah eder bazı şeyleri.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler